Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Makói engedély – iszapbányászatra

Makó önkormányzata hozzájárult, hogy a Maros-parti strandfürdő területéről is ki lehessen termelni a folyó iszapját, amely gyógyerejéről ismert. Ezután azonban még jó néhány engedélyre szükség lesz. Az iszap – melyet a kitermelés után szárítanak, darálnak, vízzel kevernek és százhúsz fokon sterilizálnak – egyre keresettebb az ország wellnesscentrumaiban.
Most még havas és fagyott a Maros-part, de hamarosan innen is „bányászhatnak" gyógyiszapot Fotó: Gyenes Kálmán
Egyre többen szeretnék igénybe venni a wellnesscentrumokban, többek között Szegeden és Harkányban a Marosból származó, gyógyerővel rendelkező iszapot. Ez is indokolta, hogy a múlt héten Makó önkormányzati képviselő-testülete engedélyt adott rá, hogy a Termál- és Gyógyfürdő a Maros-parti strandfürdő területéről is kitermelhesse a gyógyiszapot, és kezelhesse, hasznosíthassa azt. Persze, ez csak az első lépés, hiszen ezzel a döntéssel az engedélyezési eljárás kezdődhet meg. A kitermelés részleteiről majd csak ezek megszerzése után nyilatkoznak. Az iszapot eddig a folyó más szakaszain bányászták.

– Papíron bizonyított tény, és az orvosi gyakorlatom is igazolja, hogy reumatológiai betegségek, nőgyógyászati problémák esetén, sőt sebészeti beavatkozásokat követően is hatásos a marosi iszappal való kezelés – tudjuk meg Dr. Széll Sárától, a makói kórház reumatológus szakorvosától. – Nagyon ritka és szerencsés adottság, hogy egy városban gyógyvíz és gyógyiszap is található, ezt kell kihasználnia Makónak is.

Az orvos úgy tapasztalja, hogy akit egyszer már kezeltek az iszappal, az újra visszatér. A gyógyiszap hatása leghatékonyabb gyógyszerekkel és más terápiákkal kombinálva, de önmagában is igen eredményes, és enyhíti az ízületi fájdalmakat.

A Maros medréből kiemelt anyagot egyébként alaposan meg kell tisztítani és kezelni kell, hogy gyógyászati célra lehessen hasznosítani, ezért megszárítják és le is darálják. Az így keletkezett port azután termálvízzel keverik össze, majd egészen százhúsz fokig hevítik, így kapnak olyan steril iszapot, amit már a betegek testére kenhetnek az arra avatottak. A pakolás egyébként úgy készül el, hogy a beteg testrészekre vastagon rákenik az iszapot, majd erre fóliát terítenek, végül letakarják a testet egy vastag pléddel, így olyan hőmérsékletet nyerhet a test, amelynél optimális az ásványi anyagok felszívódása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozott a Létalap Párt Makón

A Kisbagoly vendéglőben tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a napokban a Létalap Párt Makón.… Tovább olvasom