Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Makói épületé az év homlokzata

Makói épülettel, a Búza utcai bölcsődével nyerte el Az év homlokzata 2011 díjat a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. Az épület a Kossuth-díjas Makovecz Imre keze nyomát is magán viseli.
Középület kategóriában a makói Búza utcai bölcsődéé a tavalyi év legszebb homlokzata – ezt a döntést hozta az egyik építőipari cég, a Baumit által alapított szakmai kitüntetés odaítéléséről határozó, 10 független szakemberből álló zsűri. A díjat a kivitelező, azaz a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. nyerte el.

– Ezzel az elismeréssel egyértelművé vált, hogy nemcsak az alacsony árak számítanak: igény van a minőségre és a szakértelemre is, amivel a Bodrogi Bau Kft. több mint húszéves történetének köszönhetően rendelkezik – e gondolatok jegyében vette át az elismeréssel járó pénzjutalmat és szobrocskát a cég első embere, Bodrogi Ferenc a napokban. Lapunknak azt mondta, nemcsak a kitüntetést érzi megtiszteltetésnek, de azt is, hogy cégük nyerte el a megbízatást a munkára a makói önkormányzattól.

Az év homlokzata 2011 díjas Búza utcai bölcsőde Újváros egyik legszebb épülete. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Az év homlokzata 2011 díjas Búza utcai bölcsőde Újváros egyik legszebb épülete.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Pénteken folytatják a festést

Újvároson van egy másik bölcsőde is, a Justh Gyula utcai. Ennek kerítését az önkéntes fiatalok napja alkalmából múlt szombaton a FIGYI Egyesület, valamint a városi ifjúsági és diákönkormányzat égisze alatt helyi fiatalok szerették volna felújítani, lefesteni, a munkát azonban félbeszakította az eső. A folytatás péntek délután 3-kor kezdődik, a szervezők várják a további önkéntesek jelentkezését.  

A díj győzteseit szerte az országból 200 pályázó közül, hat kategóriában – családi ház, társasház, középület, panelház, műemlék, innováció – választották ki. 8 esztendeje alapították, és azóta a magyar építészet egyik rangos elismerésévé nőtte ki magát. Célja az újonnan épült és felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján.

A bölcsőde egyébként Újváros egyik legszebb épülete. A ház tervein még a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas Makovecz Imre is dolgozott Gerencsér Judit építésszel közösen. Összesen 325 millió forintba került, ebből 200 millió a pályázaton nyert támogatás. Nagy szükség volt rá, mert a bölcsődei ellátást nyújtó Egyesített Népjóléti Intézménynél 120 százalékos volt a meglévő férőhelyek kihasználtsága. Az 1000 négyzetméter alapterületű épület 40 férőhelyes és 4 gyermekcsoportnak ad helyet. Készült hozzá melegítőkonyha, kiegészült többfunkciós előadóteremmel, amelynek révén egyben a térség bölcsődei dolgozóinak képzőközpontja is.

Olvasóink írták

 • 5. Vándor2 2012. április 28. 08:06
  „Érdekesen oldottá meg az esőcsatorna levezetését is mert végig a járó lapra folyik,szerintem ez nagy hiba,főleg egy díjazott épületnél.”
 • 4. makovaros 2012. április 27. 12:51
  „Tényleg szép a bölcsőde, gratulálok a díjhoz!”
 • 3. smalltown 2012. április 26. 23:02
  „MO-n mintha nem is lenne mas epitesz...”
 • 2. papika56 2012. április 26. 09:35
  „Nem láttam élőben --de nagyon szép az épület ! Ez a Bodrogi B. mást is pl. a Kálvin isk is ők építették --az is nagyon inpozáns !
  Na m,eg ugye a tervező : Makovecz VILÁGSZÍNVONALÚ !!!!
  Nem véletlen pl, orbán is Makovecz I. álltal tervezett sportstadiont épített Felcsúton --/magának meg a fiának / --60 milliárd ft ből. !!!!”
 • 1. Baksart 2012. április 26. 09:24
  „http://kovatslajos.wordpress.com/2012/04/15/hova-merult-el-szep-szemed-vilaga
  Erről ennyit!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a pitvarosi testület

A szerdai ülésen született döntés értelmében nem oszlatja fel magát a képviselő- testület Pitvaroson. Tovább olvasom