Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Makói fürdő: leállított támogatás, mégis minden időre elkészülhet

Makó – Ellátogattunk az épülő makói fürdőbe, hogy megtudjuk: mennyire "zavarja" a kivitelezőt, a DARFÜ kontra makói önkormányzat vita. Videó.
Ha néhány napja azt írtuk, hogy Szegeden kinőtt a földből az Árkád, akkor ez a megállapítás a makói fürdőre is igaz. Szegedtől 32 kilométerre épül Európa egyik legszebb fürdője. A 12 ezer négyzetméteres komplexum 2011 nyarára készülhet el. Pontosabban, 2011 nyarára elkészül – állítjuk ezt annak tudatában, hogy ellátogattunk Makóra, ahol a kivitelező Keviép Kft. munkatársaival beszélgettünk.

Egyesek politikai összeesküvést sejtenek a DARFÜ vs. makói önkormányzat közötti csatában: utolsó szocialista bástyák egyikeként virít Magyarország térképén a Buzás Péter vezette alföldi város. Persze csak feltételezés, de elképzelhető, hogy a politikai asszimilálódás hiánya okozta a kormányzati - EU-s - támogatás felülvizsgálatának, majd felfüggesztésének szükségességét.

A helyszínen magunk is meggyőződhettünk arról, hogy a munkákat folyamatosan végzik, közel 150-en tüsténkednek, hogy tető alá hozzák a fürdőt. Megtudtuk: amint felépülnek a hagymakupolák, rögtön a belső munkálatokhoz kezdenek, így egész télen megállás nélkül mehet a munka.

Nézzék meg a fürdőről készült videónkat!

Biztosan elkészül a makói fürdő - Európa egyik legszebb épülete lesz from Csaba Segesvari on Vimeo.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. aranyoskám44 2010. november 25. 10:49
  „Legyünk büszkék arra, hogy a városunk fejlődik!”
 • 84. carandi 2010. november 21. 19:45
  „Igen Szigetvár példa lehetett volna.
  Őszintén remélem nem jutunk arra a sorsra !
  De ,hogy mi lesz ebből csak az isten tudja .
  Egyolvasó!!!!!
  Mennyi iparűzési adót fizetsz?
  Mert ha az adódból nyugdíjasokat etetnének ,rossz beruházásokat finanszíroznának,még,ha csak
  10-20% önrésszel is .
  Átgondolnád miket írsz le!”
 • 83. Egyolvasó 2010. november 20. 18:15
  „78. carandi 2010.11.19. 21:20
  Ki ez az egyolvasó!?
  Lehet hogy a mi Pétörünk!!!!

  Legjobb védekezés a támadás.”
 • 82. nagyi8 2010. november 20. 15:27
  „Jó néhány olvasó tévedhet.
  .
  Lehetséges, hogy Pítőr bedobja a saját pénzéből a hiányzó 1.6 milliárdot.

  Utána pedig az évi pár száz millió hiányt.
  .
  Mert Makón vannak még gazdagok!
  Mert Makón van még szív!
  .
  Pont.
  .”
 • 81. ÜtöttAzÓRA 2010. november 20. 14:49
  „Érdemes elolvasni az alábbi linken található hírt:
  Nem bírja szigetvár a fürdőjét
  http://www.fn.hu/belfold/20101120/nem_birja_szigetvar_furdojet/
  A tisztán látás véget, hogy párhuzamot vonhassunk a tervezett makói fürdőfejlesztés, illetve a szigetvári fürdőépítés között, meg kell ismerni, hogy milyen attrakciókra építve gondolta úgy a szigetvári vezetés - tévesen - hogy nyereségesen üzemeltethető egy fürdő városukban.
  Szigetvári látnivalók a teljesség igénye nélkül: a vár, Zrínyi Miklós múzeum, Szulejmán szultán dzsámija, Ali pasa dzsámija, Karavánszeráj, Magyar-Török barátság park, Vigadó, Zsolnai ivókút, Millenium Emlékmű és Park stb.
  Fekvése: Somogy és Baranya megyék jó szomszédokként osztozkodnak a Dél-Dunántúl legmagasabb, a Hollófészek nevű dombháton 358 méteres magasságot is elérő, nagy kiterjedésű dombságán, a Zselicen. A terület északi kistája zömmel somogyi illetőségű, míg a legmagasabb "csúcsot" is magába foglaló Dél-Zselic döntően Baranyában fekszik.A Zselic - mint tájegységi meghatározás - az elmúlt évtizedekben, még az itt élők tudatában is, csupán a Kaposvártól délre elterülő kistáj néhány települését (pl. Zselickisfalud, Zselickislak, Zselicszentpál) jelentette. A Zselic azonban ennél lényegesen nagyobb kiterjedésű, mert magában foglalja a Mecsek nyúlványait, dombjait a Baranya-csatorna és a Bükkösdi-víz völgyétől nyugatra. Északi határa: a kelet-nyugati fő vízelválasztó, a Kapos folyó; dél felől a Szentlőrinc-Szigetvár között húzódó lankák; nyugatról Patosfa, Bárdudvarnok községek határolják. A város közelében található Pécs - 2010. Európa Kulturális Fővárosa - amely rengeteg turistát vonz és nincs wellnes fürdője. A környéken található a Villányi-borvidék, Mecsek, Orfű, Harkány mind-mind bejáratott üdülőhelyek. Turisták százezrei látogatják évente ezen régiót.
  A gyógyfürdő: A gyógyfürdő egyedi megjelenését és atmoszféráját Masszi Pál építész grandiózus tervei valamint Bozsogi - Dobány képzőművész alkotópáros által megálmodott - és a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra által legyártott - szobrok, domborművek és kerámiák határozzák meg. Tehát itt is meg van az egyedi különleges jelleg, remélem a Zsolnay termékek nemzetközileg elismert voltát senki nem cáfolja.
  Ilyen adottságok ellenére sem lehet a várakozásoknak megfelelően üzemeltetni az 1,2 milliárdból felépített fürdőt. Ugyanis a kivitelezéshez felvett hitel megöli a város költségvetését. Most valószínűleg nyomott piaci áron megveheti majd valami ,,külföldi" befektető.
  Mindezek tükrében, a mi kis ,,pusztai" adottságainkkal, a rengeteg közvetlen környezetünkben működő fürdővel mit várhatunk?”
 • 80. dédi8 2010. november 20. 12:53
  „A fürdőnél elnézegettem a 30 méter hosszú hajlított gerendákat. Szerintetek mennyibe került darabja? Én 1 millió körül saccolom. Borzalmas leszs. Nem csak kifizetni, de fűteni is.
  Egy dolgot biztosan elért Buzás és ezzel a szintén őskomcsi Forgó nyomdokaiba lépett: Maradandó nyomot hagy a város életében. Ezek egyike sem szebb, mint a főtérre bepottyantott panelházak, csak kevésbé praktikus. Azokban legalább lakni lehet ideig-óráig, de ezekben mit lehet csinálni.
  Versenyt hirdetek!
  Akinek ötlete van, hogy mire lehetne hasznosítani a Makovecz által tervezett gigantomán őrült és csúf épületeket, az írja meg ide.
  Hagymaház, Sportcsarnok, Buszpályaudvar, Fürdő, leendő hagymakupolás külvárosi bölcsőde.
  Úgy gondolom, hogy arra, amire épültek egyik sem jó, de akkor mire?
  A fődíj egy régi szép Makót ábrázoló könyv lesz.”
 • 79. carandi 2010. november 19. 21:40
  „Pétör!
  Azt írd már meg ,hogy ha nem lesz pénz miből fejezik be az épitkezést.
  Nem igazán értem hova ez a nagy hajtás?
  Ha Viktorék nem adnak többet miből folytatjátok!
  Ha az eu nem ad pénzt miből folytatjátok!
  Vagy úgy gondolod , hogy ez nem jöhet el!
  Már az első jelekre be kellett volna húzni a féket .
  Tudom ,hogy úgy gondolod :nyomjuk amíg a pénzünk futtya.
  Ezzel kész tények elé állitani a döntéshozókat.
  De mi van ? ha ez Viktorékat nem érdekli
  Itt maradunk egy félkész fürdővel és egy halom apóssággal.
  Ez az igazi bukta!!!!!!!!
  Remélem Pétör olvasod mert a nagyházban nem merik ezeket mondani!!”
 • 78. carandi 2010. november 19. 21:20
  „Ki ez az egyolvasó!?
  Lehet hogy a mi Pétörünk!!!!”
 • 77. scott1 2010. november 19. 12:57
  „Egyolvasó, Te sem gondolhatod komolyan!
  Ennyi erővel bemásolhatnék én is 100 ennél ütősebb címet nap mint nap - elérhetőséggel együtt. A teljesség igénye nélkül: Hunvald és Gergényi tiltott kapcsolatáról... Eltévedt strabag-os fax-ról... Zuschlag összeroppanásáról... MAL ZRT privatizációjáról... Szabó úr vallomásáról... Hagyó fenyegetéseiről... Sérült gyerekek lenyúlt pályázati pénzén dőzsölő BIT-esekről... Öszödi földmutyiról... Titkosszolgálati eszközökkel megfigyeltetett politikusokról, akik MSZP-s földügyleteket firtattak... A választások óta külföldre kimentett több százmilliárdról... BKV saga... Rendőri vezetők kiiktatásával "tömeget oszlató" pártvezérekről... Paul Lendvai "hiteles" baloldali vélemény formálóról... Hitelességi válsággal küzdő MSZP útkereséséről... de nem írjuk be, mert semmi keresni valója nincs itt ezeknek a cikkeknek.”
 • 76. Egyolvasó 2010. november 19. 11:38
  „Ha már a hazudozásról beszélünk.

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/schmitt_allitolag_nem_latta_a_netre_felkerult_alkotmanyugyi_anyagot/2189597/”
 • 75. nagyi8 2010. november 19. 08:13
  „"a hangsúlyt" kell megváltoztatni, mint olvashatjuk.

  Ez magyarul még azt is jelentheti,
  hogy nem a Fürdőfejlesztő Kht. - ahol hazudtak - a hangsúlyos,
  hanem a "város" legyen hangsúlyos.

  Ez pedig - józan paraszti ésszel azt jelenti, hogy a veszteség
  - nem eldugottan - hanem nyilvánosabban - a város neve alatt fog megjelenni,
  ill. a város fogja fizetni.

  A pályázati csalás nem jött be. A csalás látható.
  Az MSZP, SZDSZ, PSZM és a Fidesz ma békésen együtt vállvetve simítják el az ügyet.
  Próbálják elsimítani az ügyet.
  A lakosok zsebére természetesen, nem a sajátjukból. (mert ők az OKOSAK)
  Mert a jellemtelenek semmiért nem vállalnak felelősséget.
  Ugyan ott ültek a Fürdőfejlesztő Kht. Ellenőrző Padjaiban, de olvasni nem tudnak, nincs idejük.
  S aki nem tud olvasni Makón, azokat a az elvtársak átverik. Át is verték.

  Ma vállvetve dolgoznak, együtt, egy célért: a ma már BRUTTÓ több mint 10 milliárd veszteség feletti fürdő elkészítésért (eredit 3.5 milliárd helyett). ELV-TÁRSAK ezek, hiszen ma is együtt ,,oda üt a vasökö(r)l , ahova köll", s a bolsevik diktatúrában is ezt tették. Hiszen kommunisták voltak ők, ma pedig (szégyen) demokraták.
  Egyesek a parlamentben izzadnak, harcolnak a célért (a veszteség növelése),
  mások helyben Makón (régen egy pártban, MSZMP, MSZP, PSZM, SZDSZ, Fidesz), ma egy veszteséges célért a veszteséges fürdőért.

  Összefogtak a célért - VESZTESÉGES FÜRDŐ - és ez által erősnek érzik magukat. Mondhatnánk überelik az embereket, ők a ,,hangsúlyos, beképzeltek". Ez erőt (is) ad nekik. A hangsúly hol (is) van? Ők tudják a legjobban, hogy a ,,hang(súly)" hol van. Mert ők mindég megmondták nekünk és meg is fogják mondani, hogy hol a ,,hang"- a ,,súly" pedig hány vegyértékű, azt még nem tudom teljesen . De el tudom képzelni, hogy a ,,súly" hol van. Szóval ismét a ,,súly".... A kör bezárult.

  (Jó) nézni a vasökö(r)l további életét. Átmentették magukat Makón. Virágoznak, fejlődnek, fújják a tüzet és haladnak előre. És büszkék is persze erre! Lehetnek is! Van mire!

  Fiúk, lányok, csak így tovább!
  .
  Világ (,,hang"-,,súlyos") proletárjai egyesüljetek!
  .”
 • 74. Pipacs50 2010. november 19. 07:26
  „71.
  Amennyiben a város építi a fürdőt - akkor viszont Áfa visszaigénylésével lesz probléma. Pontosan azért volt átadva tagi kölcsönként a pénz!!! Tehát ugyanott tartunk! A megtérülés szinte lehetetlen.”
 • 73. dédi8 2010. november 18. 22:24
  „Nemrég írtam: "A szocik felelősségterítési technikái nagyon kifinomultak."
  Hozzászólásod kedves lányom Németh Pál pontosan ezt erősíti.
  Buzás Péter mindent elkövet, hogy Mágoriné Andreát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is felelősként tüntesse fel az ügyben. Te pedig tovább kevered Buzás kártyáit, úgy, ahogyan ő akarja.
  A szocik semmi máshoz nem értenek a lopáson, hazudáson kívül, csak a felelősség szétterítéséhez.
  Miközben szétlopták az országot, elérték, hogy még mi meglopottak érezzük magunkat felelősnek.
  Elég volt, kedves Németh Pál és áljobboldali Márton Imre!”
 • 72. nagyi8 2010. november 18. 21:29
  „magyarul:

  a hazugság kiderült.
  Hazudtak, ismét a hazugok.
  .”
 • 71. nagyi8 2010. november 18. 21:27
  „http://new.mako.hu/letoltesek/dokumentumok/pm_jogiszak.pdf

  Szakértői egyeztetés a fürdő jogi problémájának megoldása érdekében...

  A bennünket segítő szakértőkkel, verseny-szakjogásszal (ő korábban a Miniszterelnöki Hivatalban államtitkárként a jogi és közigazgatási ügyekért felelt), hivatali és külsős jogászokkal, pályázatíró szakemberekkel, könyvvizsgálóval, marketing és PR tanácsadókkal, valamint a fürdő projektmenedzserével egyeztettem a szabálytalansági vizsgálat jogi részleteiről november 5-én a Városházán.

  Megállapítottuk, meggyőződésünk szerint a konstrukció, amelyet választottunk, jogszerű. A Támogatásokat Vizsgáló Iroda október 19-i, írásos véleménye szerint ,,[a] magánpiaci hitelező/befektető elve alapján az Önkormányzat, mint befektető akkor nem nyújtana állami támogatást a tagi kölcsön nyújtásával, illetve a tagi kölcsön kamatmentes formában történő nyújtásával, amennyiben a beruházás megtérül, tehát egy piaci alapon működő befektető is így viselkedett volna." Álláspontunk alapján a beadott pályázati anyagunk, annak pénzügyi számításai alkalmasak annak megállapítására, hogy a projekt pénzügyileg megtérül. A pályázatról hozott korábbi folyamatközi és végső támogatói döntések is ezt támasztják alá.

  Ugyanakkor tudomásul vesszük, hogy a szakma ezt most másképp látja. Ezért keressük az utat, a lehetséges alternatívákat, hogy hogyan lehet szabályosan megépíteni a fürdőt. Alternatívát jelent, ha a konzorciumon belül - amely háromtagú, az önkormányzatból, a fürdő fejlesztésére létrehozott cégből és a fürdőt üzemeltető kft-ből áll - egy súlypontáthelyezéssel oldjuk meg a jelenleg vitatott pénzügyi konstrukció tisztázását.

  Hogyan épül a fürdő?
  A beruházás előtt az önkormányzat céget hozott létre a fejlesztés lebonyolítására. Ez a cég építi meg a fürdőt. A DARFÜ kérésére az üzemeltetést végző kft-t is bevontuk a fejlesztésbe. A pályázatot Makó önkormányzata mint jogi személy, a két kft mint önálló gazdasági egység, szintén
  jogi személyiséggel rendelkező társaság adta be. Ez a konzorcium, ez a gazdasági társaság együtt pályázott, nyert és kötött szerződést a fejlesztési hatósággal.

  A DARFÜ ott lát szabálytalanságot, hogy a város tagi kölcsönt ad a fürdőfejlesztő kft-nek, és ezért nem kér kamatot. Ezért ha a hangsúlyt a konzorciumon belül visszatesszük a városra, akkor, azt hallottuk, a jogi dilemma megoldódik.

  A szakértőkkel azt is megvizsgáltuk ezen a napon, hogy ez a mozgás a beruházás jelenlegi állapotában (szerződésünk van, közbeszerzési nyertesünk, kiállított és már kifizetett számláink) jogi, közbeszerzési és pénzügyi szempontból hogyan oldható meg jogszerűen és a megfelelő módon.

  Mindannyiunk érdeke az, hogy ez a fürdő megépüljön; öröm számomra, hogy a térség országgyűlési képviselőjével és valamennyi kormányzati szereplővel ebben egyetértünk. Magam és kollégáim itthon dolgozunk rajta, ők a saját helyükön keresik a megoldást, hogy fürdő megépüljön.

  Dr. Buzás Péter
  polgármester”
 • 70. Egyolvasó 2010. november 18. 20:10
  „Tévedtem, még nem a választók vannak a soron.

  Lázár Sólyom felelősségére is rákérdezne
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/lazar_solyom_felelossegere_is_rakerdezne/2189550/”
 • 69. Egyolvasó 2010. november 18. 17:35
  „együgyűolvasó vagyok nem tagadom, főleg azért mert olyan személyek hozzászólására reagálok akiknek a szeme előtt csak a narancssárga köd van.
  De nem baj, nemsoká jön a fekete leves, az AB már le lett korlátozva, és ezután jönnek a választó polgárok.”
 • 68. dédi8 2010. november 18. 14:11
  „Azért van 2/3-os többségük a parlamentben, mert lejáratták magukat?
  Egyolvsó szerintem te inkább együgyűolvasó vagy.”
 • 67. Egyolvasó 2010. november 18. 13:45
  „Nem kell a jobb oldalt lejáratni, már régen lejáratták magukat.”
 • 66. buzástakarodj 2010. november 18. 11:49
  „Te vagy az Egyolvasó, vagy az alattad lévő Németh Pál hozzászólását nevezed érdekesnek?
  Tudod, mikor egy étteremben, vagy vendégségben ülve nem akarod megbántani a tulajt az étel minőségére tett jogos kijelentésekkel, akkor csak annyit mondj, hogy érdekes. Számomra ezt jelenti az érdekes hozzászólás, ebben az esetben.
  Németh Pál és "civiljei" erőlködve küszködnek azon, hogy Buzás megrendelésére lejárassák a jobb oldalt. Mindent megtesznek ezért. Ez érdekes.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 millió forint belvízcsatornára

Makó - A város önkormányzata folytatja a csapadékvíz-elvezető csatornák felújítását, javítását. Erre… Tovább olvasom