Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Makói fürdőépítés: lehet olcsóbb, ha nem kell sietni

Makó - A makói fürdő megépítését legolcsóbban vállaló zalai cég várja, hogy tárgyaljon vele a makói önkormányzat. A vállalkozási igazgató szerint a makóiak által magasnak tartott ár valamennyit változhat, ha a város több időt ad az építkezésre.
A Fidesz választókerületi elnöke szerint jó lett volna, ha a képviselők nem a sajtóból tudják meg, mi a helyzet a fürdővel.

Makó polgármesterének össze kellett volna hívnia egy rendkívüli testületi ülést; megengedhetetlen, hogy a képviselőknek a szatyorhíradóból, majd pedig az újságból kell először megtudniuk, hogy gond van a fürdőberuházással – reagált lapunk tegnapi cikkére Mágori Józsefné önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. A politikus leszögezte: továbbra is a fürdőépítés mellett áll, bár emiatt kapott bírálatokat párton belül. Úgy látja, Makovecz Imre elképzelésének megvalósítása tényleg lendíthet a városon, ez egy gazdaságilag is megalapozott ötlet. Annak mégsem örül, hogy már eleve kevesebb támogatást adtak rá, és emiatt rögtön szűkíteni kellett a terven, ráadásul egy olyan elem került ki belőle, ami a gyerekes családokat biztosan vonzotta volna. – Azzal pedig nem tudott megnyugtatni a polgármester, hogy most a szakértőkkel együtt azt is megnézik, hogyan lehetne olcsóbbá tenni a tervet – mondja a képviselő. – Amikor a tanuszoda épült, éppen ilyen okok miatt kerültek ki fontos élményelemek a tervből, és ami elkészült, az köszönő viszonyban sem volt az eredetivel.

ÉVOSZ: Ezt nem lehet a válságra fogni

A forint-euró árfolyam változására, az építőanyagok drágulására nem fogható egy ilyen nagy különbség – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke.

– A konkrét esetet nem ismerem közelről, de az építőipart igen. A számok alapján az valószínűsíthető, hogy az első beárazás volt rossz. Nem egyedi eset ez, a megrendelők azt gondolják, az építőiparban zajló éles versenyhelyzetben lesznek cégek, amelyek túlélésük érdekében bevállalnak olyan beruházásokat is, amelyeket már nem éri meg vállalni. Csakhogy ezen a piacon már egyre kevesebb ilyen túlélő vállalkozás működik.

A makói fürdőberuházásra a város 3,3 milliárdot szánt, ám a megépítésre a Szeviép 5 milliárd 750 milliós, a KÉSZ 5 millió 498 milliós, a ZÁÉV 4 milliárd 987 milliós ajánlatot adott. Utóbbi, a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. több mint ötven éve működik, honlapja szerint eddig tizenhat fürdőn dolgozott, többek közt Harkányban, Hévízen, Sárváron. Tavaly nettó 13 milliárd forint volt az árbevétele. Peresztegi Imre vállalkozási igazgató lapunk kérdésére azt mondta, nem kívánja kommentálni a csütörtökön Makón elhangzottakat, miszerint az ajánlatot tevő cégek, miután látták, ezt a fürdőt nem lehet megépíteni 3-3,3 milliárdból, hátradőltek, amikor az árajánlatot készítették.

– A polgármester biztosan megalapozottan mondta, amit mondott – vélte Peresztegi. Számít arra, hogy a makói önkormányzat őket is megkeresi, és tárgyalnak. Kérdésünkre, miért lehet ilyen nagy különbség a legolcsóbb árajánlat és az önkormányzat számításai között, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiírt feltételek alapján ők pontosan számoltak, mindent bekalkuláltak, így jött ki ez az ajánlat. De biztosan fog változni az ár, ha a megépítésre több időt ad az önkormányzat, és sok minden múlhat azon is, hogy a tárgyalásra miben, hogyan változik a megvalósítandó terv.

Olvasóink írták

 • 17. Mc_Mi 2009. március 24. 07:09
  „Kedves Rappen!
  A "siker"-ről szóló elméletek egyike az a tétel: "soha ne vitatkozz!" Ezt igyekszem betartani, mert valóban igazolható az elmélet által prognosztizált végeredmény: - Úgysem győzöd meg a partneredet a vitában és még egy ellenséget is szereztél.
  Ön most ezt az elméletet megcáfolta. Hagyta magát meggyőzni és talán mutatott némi érdeklődést a másként gondolkodó mondandójára. Köszönöm ezt.
  Szivesen írnék többet és alaposabban a fürdőről, de attól tartok, hogy a cikk hamarosan kicsúszik a látható első oldalról. Meg dolgoznom is kell.
  Makónak sikerült a 80-as évek óta úgy lecsúszni, hogy a városban már alig található gondolkodó értelmiségi. Ez az oka annak, hogy a város sikeres fejlesztési programját nem sikerült társadalmi támogatottság mellett megalkotni. Sajnos a polgármesterünk egy diktátor hajlamokkal felruházott ember. Kiírtotta a környezetéből az értelmes önálló gondolatokat is megfogalmazni tudókat. A "BÓLOGATÓJÁNOSOK" -tól igazolást kap arra, hogy a saját elméletei milyen jók. Azután meg bekövetkezett ez a blama a fürdő pályázattal. Fellépésével és jól hangzó dumával az "átlagot" sikerül megtéveszteni. Beülteti a téves gondolatait az emberek fülébe, ami azután az ő malmára hajtják a vizet. Ilyen jól hangzó, de téves gondolat az is amit, te is emlegetél. Nevezetesen, azért Makovecz és azért a jurta, mert ez attraktív és kiugrik a többi közül. Csakhogy az attraktivitás többe is kerül és ez a nagyobb beruházás hosszabb idő alatt térül meg, többe kerül, nagyobb kockázattal jár és a szokásos önkormányzati tulajdonosi magatartás mellett szinte biztos a csőd.
  Én magam nem kockáztatnám a város jövőjét ekkora hitellel, az óvatosabb, de biztosabb fejlesztés mellett kardoskodom. (Ez is lehetne attraktív). Egy lapra feltenni a város következő 10-20 évét? Ehhez nincs joga Buzásnak. Miért gondolja azt, hogy ez az egyetlen lehetőség? Miért veszi el a következő generáció gondolataitól a lehetőséget?”
 • 16. Rappen 2009. március 23. 22:21
  „Kedves Mc_Mi!

  Nem gondoltam, hogy ez a 3-4 sornyi hozzászólásom, majd ennyi magyarázkodást fog igényelni! Ez is bizonyítja, hogy nem gondolkodó vagyok! Sztereotípiát pufogtatok a levegőbe büntetlenül és ez Önt idegesíti.
  Sajnálom, hogy továbbra sem értjük egymást.
  Ön harciasan kiáll a vállalkozók védelmében, amit szerintem feleslegesen tesz, mert nem állt szándékomban semmi rosszat, sem állítani, sem feltételezni róluk. Én azt gondoltam, hogy egy vállalkozó, vagy vállalkozás, /főleg aki 50 éve van már a pályán/ el tudja dönteni, hogy neki mi a jó és mi a nem. Ha van egy ajánlat, amit kevésnek talál, akkor nyugodtan megmondhatja, hogy ennyiért nem vállalom. Nincs kényszer, nincs erőszak. Sőt még ,,odaszólás" sincs, -hogy ezt bizony el kell vállalni- mint valamikor az átkosban.
  Most elárulnék magamról valami személyeset: én is vállalkozó vagyok. Igaz még csak egy éve, de korábban, 1983-tól voltam már12 évet. Csak ennyi tapasztalattal rendelkezem ezen a téren.
  A kettőnk között kialakult vita közben igyekeztem azt az elvet követni, hogy ismerd meg jobban a vitapartnered! Próbáltam megkeresni milyen témákban szól hozzá, s milyen álláspontot képvisel. Sajnos a szűkös időm alatt, csak a fürdővel kapcsolatos megnyilatkozásaiig jutottam. Megállapítottam, hogy ebben a témában igen felkészült. Az olcsóbb szakaszolható fürdő híve. Én nem vagyok ennyire perfekt ebben a témában sajnos. Azt gondoltam én naiv, hogy adódott egy lehetőség arra, hogy a városunk ismét gyarapodhat valamivel, ami nekünk a tényleges értékének, csak alig több mint felébe fog kerülni. Épülhet egy olyan létesítmény, ami kinézetében, használhatóságában, szolgáltatás-kínálatban stb.. lényegesen felül múlja a környékben található hasonló létesítményeket. Egyben végre méltó körülmények között lehet kihasználni majd a gyógyvíz és gyógyiszap áldásos hatását, elindulhat a gyógy turizmus is. Persze még, ha ,,felébe" is kerül, akkor is a mi pénzünk állja, nekünk kell kifizetni. Ez a válságos időszak sem a legkedvezőbb a megvalósításra. Azt is lehet, hogy nem kérjük, de ha ez a ,,vonat" elmegy, nem biztos, hogy jön majd egy másik. Úgy járhatunk, mint a létavértesiek a csatornázással...
  Nem vagyok szakos, de ha építünk, akkor alkossunk kimagaslót és maradandót. Ez a jurta kinézetű építmény megállná a helyét. Vagy inkább ne kezdjünk semmibe? A szakaszolhatóval csak annyi a bajom, hogy úgy végezheti, mint a bérpalota. Még most sincs megépítve a hátsó része, félek, már nem is lesz.
  Tehát kedves Mc_Mi! Ha ideje engedi, írjon én, elolvasom, vitázzunk! Nálam lassúbb a reagálás. Legközelebb leírhatom, hogy engem mi idegesít, persze, csak ha érdekli.
  Köszönettel:  .”
 • 15. Mc_Mi 2009. március 20. 09:35
  „Kedves Rappen!
  Távol áll tőlem, hogy keressem a konfliktus bárkivel. Egyszerűen idegesítenek azok a sztereotípiák, amiket a felszínes következtetésekből építenek folyamatosan az emberekben. Ez a hozzászólás most azt a véleményt erősíti, miszerint a vállalkozó, vállalkozás tele van pénzzel, folyamatosan átveri a megrendelőket, hatalmas haszonnal dolgozik, rakjuk át rájuk a terheket. A számításommal erre próbáltam meg rávilágítani. Nem az jutott az eszedbe, hogy az ajánlatok megalapozottak, nem az, hogy nekünk kellene reális, a pénzünkhöz illő tervet csinálni, hanem az, hogy majd a vállalkozások elbírják. Szószerint: Ha várunk egy kicsit, akkor majd engednek. Szerződés csak akkor jöhet létre, ha a teljes összeget biztosítani tudjuk. Ebből az is következik, hogy az ajánlatadók le tudják engedni az árakat a mi pénzünk összegéig. Ennyit nem lehet engedni. Az önköltséget ki kell fizetni anyagra, fuvarra, munkabérre, adókra stb. Ami marad, az a vállalkozás eredménye. Ebből kell fenntartani a saját szervezetet. Nos ez a szervezet nem fog ingyen dolgozni.
  Bizonyára tudnak valamennyit engedni. De ennek nagyságrendje egy-kétszáz millió. Viszont ezért ők is kikötik, hogy mit kell elengedni a megrendelő részéről. Itt eljutottunk ahhoz a témához, amiben egyetértünk. Nem szabad a minőségből leadni, mert a végső produktum silány utánzat lesz. Pénzünk meg nincs.
  Akkor mi a megoldás? A megoldás egy olyan terv, ami szakaszolható, amiből annyi épülhet meg most, amennyi pénzünk van. Még azon az áron is, hogy kidobjuk az a 100 milliót, amit eddig a terv előkészítésére, szakértőkre költöttünk. A lakossági véleményeknek ez felel meg legjobban. Ebben az új tervben meg kellene őrizni azt, ami már megvan.”
 • 14. Rappen 2009. március 19. 17:42
  „Mc_Mi!

  Tisztelt Tanár nő /úr!

  Töredelmesen bevallom, már két napja olvastam reagálását, a hozzászólásomra és azóta, csak nézek a semmibe bambán, sajnos nem tudom mi a baja velem. /Mert a gondolkodás, -mint említette- az nekem nem megy/ Pedig valahogyan ki kellene deríteni, mi is verte ki a biztosítékot Önnél, hogy ezen leckéztetését megírta számomra. Reakcióm lassúságának másik oka, hogy két napja nem tudtam a gépem közelébe kerülni.
  Kezdjem talán ott a történetet, hogy elolvastam a cikket és azt észleltem, hogy az írója a KÉSZ árajánlatát elírta. KÉSZ 5 millió 498 millió... Ez van írva még most is, azóta sincs kijavítva! Erre én humorosnak szánva megjegyeztem: Akkor ezt kell elfogadni! Azt nem gondolhatja senki, hogy én ezt komolyan gondoltam! Egy értelmetlen elírt számhalmaz! Ja, hogy ez nem volt elég humoros? Nagyon sajnálom!
  A továbbiakhoz el kellene olvasni az említett cikk utolsó bekezdését. Nem másolom be, hisz itt van felettünk. Ebből kitűnik a ZÁÉV egyik illetékese /Peresztegi Imre/ arról nyilatkozik, várják, hogy megkeresse őket az önkormányzat és folytassák a tárgyalásokat. Sőt azt jelzi, hogy biztosan változni fog az ár... No ezen elképzelés folytatásaként írtam gondolataimat. Azt javasoltam, nem kell kapkodni, hisz ebben a válságos időben nem lesz majd nagyon munka, ergo az önkormányzatnak jó tárgyalási pozíciója van, amivel biztos élni is fog. Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy ezt jobban tudják majd a hozzáértők és az illetékesek...
  Kedves Tanár nő /úr! Én egy számot, de még egy felet sem írtam, de még azt sem mondtam, hogy valaki 0 Ft-ért dolgozzon! Hol olvasta ezt? De pont tegnap hallottam, hogy az idén hazánkban januártól 3000, azaz három ezer építőipari vállalkozás szűnt meg! Biztosan azért, mert annyi a munka ebben a válságos időben! Majd gondolja, hogy egy ötven éve működő cég, akinek évi 13 milliárd éves bevétele van, ne tenne meg mindent a túléléséért? Kinyilatkozták, hogy tárgyalnának. Az önkormányzattól, pedig azt várnám, hogy tegyen meg mindent, -a lehetőségein belül- szorítsa a kivitelezőt egy jobb ár érdekében. De tudják ők ezt mondás nélkül is.
  Közben megjegyezném azt, hogy Mágorinéval szinte semmiben nem értettem egyet idáig, de most teljesen igaza van. Mert, ha elkezdik átszabni a terveket, valóban nem az lesz az eredmény, aminek indult. Mert az épülő fürdő ne egy legyen a sok között, hanem a sok között az az egy, ami kimagaslik a többi közül. Ahol olyan többlet van, ami miatt érdemes lesz idejönni. Ami nincs másutt. Ha elkészül persze...
  Végül kedves Tanár nő /úr! Látom Ön nem az az ember, aki megveszi a TESCO-ban a kenyeret, ha 89 Ft. Mert arra gondol, hogy aki megsütötte, az 0 Ft-ért dolgozott. Ön biztos megteheti, hogy nem akciósat vásárol, de mi azért sokan rá vagyunk kényszerülve, hogy ne érzelgősködjünk. Mert sokszor velünk sem érzelgősködnek!
  Az észrevétele utolsó sorát, -amit olyan szépen megfogalmazott és nekem szánt- ajánlom figyelmébe! Önnek nem lesz problémája a leírtak megértésével, hisz Ön tud gondolkodni.

  Nagy tisztelettel:”
 • 13. xmanó 2009. március 19. 10:41
  „A GUMIGYÁRBÓL több mint 100 embert küldenek el áprilisban,arról kéne cikkezni!!!Kenyérre nem lesz pénz Makón az emberekben,nem hogy FÜRDŐRE!”
 • 12. Mc_Mi 2009. március 16. 21:14
  „Rappen, te egy tipikus nem gondolkodó vagy. Nézzük a leckét:
  Van 3,2 milliárdunk. Ajánlottak 4,9 milliárdot. A 4,9 milliárd jó esetben tartalmaz 10% hasznot. Ez 490 millió. Az önköltség 4,4 milliárd. Ebben az esetben a fővállakozók 0 Ft-ot keresnek a bolton. Te szoktál azért dolgozni, hogy elfáradj és ne kapj semmit érte?
  Komolyan gondoltad, hogy bevállalják a munkát annyiért, amink van? Szerinted a vállalkozások arról szólnak, hogy kapnak tőlünk 3,2 milliárdot, hozzáraknak a saját pénzükből 1,2 milliárdot azért, hogy kifizessék az önköltséget? Kevés munka esetén legfeljebb a haszonból tudnak engedni. De ha mind elengedik, akkor sem jutunk el a finanszírozhatósághoz.
  Erre mondják, hogy okosabb lettél volna, ha hallgatsz.”
 • 11. Rappen 2009. március 16. 18:29
  „"a KÉSZ 5 millió 498 milliós," ...csak ennyi, akkor ezt válasszák! Sajnos elírás, a milliárd helyett milliót írtak.

  Komolyra fordítva a szót, ki kell várni egy kicsit, mert ebben a nagy válságban az építőipari cégeknek majd nem nagyon lesz munkájuk, örülnek, ha kapnak valamilyen megbízás. Biztos engednek akkor az árból. De ezt nálam a hozzáértők és az illetékesek sokkal jobban tudják.”
 • 10. Fót 2009. március 15. 20:04
  „Kisztitkar ez nagyon jó!”
 • 9. kisztitkar 2009. március 15. 19:07
  „Három Makói fürdő törzsvendég megbeszéli, hogy kipróbálnak egy nudista strandot. Vígan napozgatnak, újságot olvasnak, mikor ijedten felkiált az egyik:
  - Ajaj! Itt jön a X-é a hivatalboll!
  Mindhárman felugranak, ketten az ágyékuk elé teszik az újságot, a harmadik viszont a fejére. Üdvözlik X-nét, majd miután távozott, megkérdik a harmadiktól:
  - Te, hogyhogy a fejedre tetted az újságot?
  - Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem általában az arcomról ismernek meg!”
 • 8. Fót 2009. március 14. 21:32
  „Majd besegit Kiss Pali mint vállalkozó! Ő úgy is sokat kapott már, most adjon egy kcsit vissza is!!!!
  Ő sokat köszönhet Búzásnak. A sok stikli amiből sok pénzt tett zsebre!!”
 • 7. nagyi8 2009. március 14. 20:07
  „Egyet értek abban a gondolatban, hogy a (volt) kommunisták a legrosszabbak.

  Lech Walenza-ról sokat tartok.
  Megmondta ő is, hogy a lengyel és magyar szenvedésnek a fő oka,
  hogy a rendszerváltásban meghagyták a kommunistákat a hatalmon.
  Ezek után már iszonyú lassan tisztulnak meg az országok ezektől.

  Csehország okosabb volt.
  Legalább ők.”
 • 6. kisztitkar 2009. március 14. 19:54
  „Itt egyébként nem a fürdőröl van szó gyökerek,ekkora beruházáson szerintetek hány száz millkó vándorol a zsebekbe,az Mszp-nek végnapjai vannak Brüszelben is rühellik már őket,a faxt nem érdekli a fürdő csak az hogy az utolsó lehetőségen még tudjanak zsebre rakni,ti meg itt a hülyeségeken vitatkoztok,szerintetek mennyire érdekli itt őket hogy Románban már szebb fürdők kezdtek épülni!Tanuljátok már meg végre A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. xmanó 2009. március 14. 19:47
  „Az biztos,hogy Peti mindent és mindenkit elsöpör,hogy teljesüljön a nagy álma a FÜRDŐ!Történelmet akar irni a MI ZSÍRUNKON!”
 • 4. nagyi8 2009. március 14. 19:41
  „Igaza van az egyik beirónak:

  Buzás dobjon be a vagyonából egy milliárdot a makói fürdőbe.

  Még akkor is marad neki elég!”
 • 3. lajosbácsi 2009. március 14. 18:57
  „ez nekem is tetszik... sör még oké.. de a nőt hogy magyarázom meg????? bruhaha”
 • 2. magdi1970 2009. március 14. 18:03
  „Ez tényleg bölcs gondolat!”
 • 1. kisztitkar 2009. március 14. 18:01
  „AZ IWIWEN TALÁLTAM NAGYON BÖLCS GONDOLAT!
  Móra De Francois Attila megmondta a tutit!

  Móra De Francois Attila befektetési guru, saját gazdasági lapjában a következő
  megállapításokat tette.

  "A központi kormányzat mindannyiunknak ad 100000forintot . Ha ezt a pénzt
  elköltjük a Üzletházakba, a pénz Kínába kerül. Ha benzint veszünk
  rajta, akkor az araboké lesz. Ha komputert veszünk, akkor Indiába és
  Hong Konba kerül. Ha gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk, akkor Mexicoé,
  Hondurasé és Guatemalaé lesz . Ha kisfogyasztású és jó autót veszünk,
  akkor Japánba, Németországba, Spanyolországba kerül. Ha semmire sem jó
  faszságokra költjük, akkor a pénz Taiwanra vándorol, és nem segíti a
  magyar gazdaságot.

  Az egyetlen lehetséges mód, hogy a pénzt itthon tartsuk Magyarországon, ha
  kurvákra és sörre költjük, mert ezek garantáltan hazai termékek. Én
  ehhez tartom magam..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztbe fordult kamion és útzár a 43-as úton

Apátfalva - Keresztbe fordult egy kamion a 43-as főúton Makó és Apátfalva között. A műszaki mentés… Tovább olvasom