Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Makói fürdőügy: tovább pattog a labda

Makó - Szó sincs arról, hogy leállítanák a makói fürdőépítést – mondta az Uniót képviselő regionális fejlesztési ügynökség igazgatója. A pénz is megvan, de az ügynökség szerint a beruházás finanszírozására olyan formát kell találnia Makónak, amit az Unió elfogad.
Arról szól az önkormányzati választási kampány Makón, hogy mi lesz az új fürdő építésével. Szeptember 12-én a Hír Televízió tudósítása közölte: meghiúsulhat az építkezés. A műsorban nyilatkozók az uniós támogatás ügyét intéző Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) levelére hivatkoztak, az önkormányzat cáfolt. A DARFÜ ügyvezető igazgatója, amikor erről kérdeztük, előrebocsátotta: a politikai nyilatkozatokra nem reagál. Meggyőződése, hogy az a levél tőlük nem kerülhetett ki.

– Az előzményekről én papírból értesültem, miután két hónapja dolgozom itt, a beruházás pedig jóval régebben kezdődött – mondta Kiss Imre ügyvezető igazgató. – A makói önkormányzat – kerekítve – 2 milliárd forinttal járul hozzá a beruházáshoz, 1,4 milliárdot ad az ügynökség az Unió pénzéből. A problémát az okozza, hogy a város, annak érdekében, hogy az áfát a teljes beruházás után vissza tudja igényelni, létrehozott egy fürdőfejlesztő kft.-t, amelynek a 2 milliárdot kamatmentes tagi kölcsönként biztosítja, legalábbis az eddig kapott dokumentációkból ez derül ki. A 2 milliárdos kölcsön kamata évente 300 millió forint lenne. Meg kell vizsgálnunk, hogy a támogatás összege és a támogatott kamat mértéke együtt elfogadható-e az Unió támogatási rendszerében. Ha az derül ki, hogy a kamattámogatás is növeli a támogatási intenzitást, az uniós szabályok szerint az önkormányzat nem adhat ilyen jellegű pluszsegítséget, vagy ha mégis, akkor azt az összeget le kell vonnunk a megítélt támogatásból.

A Keviép dolgozik a makói fürdőn. Nincs szó arról, hogy leállítják az építkezést. Fotó: Segesvári Csaba
A Keviép dolgozik a makói fürdőn. Nincs szó arról, hogy leállítják az építkezést.
Fotó: Segesvári Csaba

Az is meggondolandó, hogy a kamatteher és a fürdő üzemeltetésének költsége együtt már lényegesen magasabb, mint a várható bevétel. Lehet más megoldás, több is, amivel ki lehet kerülni ezt a helyzetet, és lehet úgy finanszírozni a beruházást, hogy ne legyen büntetés belőle. Az én kollégáim azt mondják, ők e-mailben, egyeztetéseken korábban több alkalommal is jelezték a makóiaknak, hogy ezt az ügyet tisztázni kell. Mi e problémára hívtuk fel az önkormányzat figyelmét abban a levélben – és szó sem volt benne arról, hogy le kell állítani a beruházást. Ennyi történt, nem több.

Kiss Imre az ügyben tárgyalt Buzás Péter polgármesterrel. A város, a projekt menedzsmentje másképp látja ezt a helyzetet. Odáig jutottak, hogy megállapították: ez egy jogvita, amelyet tényleg meg kell oldani valahogy. Kiss szerint az, hogy a város létrehozta a fürdőfejlesztő kft.-t, elfogadható döntés volt, és az az igény is jogos, hogy Makó szeretné a teljes beruházás áfáját visszaigényelni. De ilyen pénzügyi konstrukcióval még nem találkozott a DARFÜ. – Együttműködünk az önkormányzattal a megoldás keresésében, hiszen az nem érdeke az Uniónak, és egyik politikai erőnek sem, hogy a beruházás tényleg emiatt akadjon meg. De most a városnak kell letennie a megoldási javaslatait, amelyekről tárgyalhatunk – szögezte le az igazgató. – Nekem az az érdekem, hogy ne jöjjenek el ide holnapután Brüsszelből megkérdezni, hogyan is gondoltuk mi ezt a szabálytalan kifizetést az uniós adófizetők pénzéből.

Olvasóink írták

111 hozzászólás
 • 111. Ungarn 2010. október 02. 19:35
  „Szerencsétlen czinczi lalika. Nem is írok ide két éve.. :DD”
 • 110. demios 2010. október 02. 15:42
  „Pisci: ezzel a riogatásoddal ellentételes hatást érsz el, és csak még több fideszes megy majd el szavazni, bebiztosítva Mágoriné győzelmét :) Hajrá, írd be kérlek minél több helyre :D”
 • 109. pisces 2010. október 02. 13:27
  „A közvéleménykutatások szerint, Márton Imrének akár győzelemre is van esélye a holnapi választáson!!! Persze jóval nagyobb lenne M.I. esélye, ha az esélytelen Mágoriné időben visszalépett volna!”
 • 108. czinegelala 2010. október 02. 09:32
  „magyar36: Annyira félelmetes arra gondolni, hogy te fogod megnyomni a liftgombot, ami leviszi Mágoriékat a süllyesztőbe.
  Ungarn: ugyanezt írod 2 éve. A realitás olyan messze kerül el, mint a TGV vonat Magyarországot. Még holnap estig lehet ábrándozni, aztán hétfőn irány a meló.

  Állati felszabadító lesz, hogy Makóról végleg eltakarodik az Mszp-s Gyurcsány/Búzás banda és a kiskutyájuk Márton Imre.”
 • 107. magyar36 2010. október 01. 21:16
  „mekgajver
  Hagyd már abba ezt az ízetlen rágalmazást! Talán te írtad a szórólapokat is, mert a stílus hasonló! Bizok benne, hogy az ilyen aljasságok miatt eltűnik a Mágori család a politikai süllyesztőben: A pénz segít, de a dilettánsokat nem sokáig tűrik!”
 • 106. Ungarn 2010. október 01. 18:13
  „Andriska (rightwing) ne izgulj,te bekerülsz! Anya meg nem. Rém buták vagytok a politikához! Állati nagy égés lesz,hogy Makón bebukik a Fityisz!”
 • 105. pisces 2010. szeptember 30. 18:09
  „Kedves 104! Rettenetesen sokat árt Mágorinénak, és a fidesznek is, oktalan buta, teljesen logikátlan másolgatása! Tudja az ön beírása teljesen hiteltelenné teszi a jelölt asszonyt, hiszen egy magánbeszélgetés nem publikus, tartalmát ráadásul hazugsággal fűszerezi! Gondolom senkivel sem egyeztetett mielőtt ekkora politikai bakit követett el, feltételezem Mágorinéval sem? Tudja ezzel az ő inkorrektségi, látszatát kelti! Ne tegye! Persze, ha ön, csak egy körmönfont szocialista intrikus, akkor remek taktikát vállasztott a hölgy lejáratására!”
 • 104. mekgajver 2010. szeptember 30. 14:49
  „Most jött a hír:
  Márton Imre pozícióért cserébe felajánlotta a Fidesznek hogy visszalép a polgármester-jelöltségről, de el lett hajtva a vérbe.

  Búzás szekértolói csinálják végig, amibe belekezdtek, azután nézzenek a tükörbe.
  Nincsenek elvtelen kompromisszumok.”
 • 103. őrgróf 2010. szeptember 29. 20:36
  „Mágorinét "megvezették" a szavazáskor. ( "Engem is becsaptak", mondta.) Nem nehéz becsapni, esszerint. Mi lesz később?”
 • 102. Dinoso 2010. szeptember 29. 13:27
  „99. Igazad van ! Sajnos nem vizsgálta még eddig senki komolyan az autópálya és egyéb útépítéseket , botrányhoz elég jó a BKV, - meg a makói fürdő - pedig ezek az útépítéshez képest a bölcsödei csíntalanságok kategóriájába tartoznak.”
 • 101. kergezerge 2010. szeptember 29. 13:15
  „Kedves 98. ebből nem lesz semmi... lehet venni a zsebkendőket!”
 • 100. pisces 2010. szeptember 29. 12:46
  „Kedves 98.! Akkor nagy a córesz!”
 • 99. Morpheus_RexXx 2010. szeptember 29. 11:17
  „Makón már jó ideje nem a józan ész diktál... és ez már lassan mindn szinten megmutatkozik. Mágoriné se sokkal jobb buzásnál aki anno szétzavartatta ellenőrzéssel riogatva a román feketemunkásait. Emitt is van bőven takargatnivaló sajnos.
  Ez a fürdőfejlesztő kft. pedig csak egy ujabb szint beékelése a nagy tervbe, hogy itt is lehessen "megtakarítani" egy kis pénzt a mutyicimboráknak is... annyira átlátszó ez, és nincs is igazán szükség rá, ezt látja az unió is... de ugye nem tudnak a dolgok mögé nézni, csak nehezményezni a "konstrukciót". :)
  Csak tudnám, hogy még meddig lehet ezt az autópálya feelinget továbbfokozni és beépíteni minden nagyobb beruházásba? Törvényben lehetne maximalizálni a vállalkozói szinteket egy-egy beruházásnál, és nem pedig hagyni, hogy fő-al -al -al- mellék -fő-al- al -al (hopp elveszett pár milla)- al-al- új al-al vállalkozó vigyék ezeket. És persze szigorú ellenőrzés és könyvelés mellett, visszaellenőrizve a kifizetések tényét is részletesen. Ami elveszik pénz, annak töredékébe kerülne csak az egész folyamat...”
 • 98. rightwing 2010. szeptember 29. 09:56
  „A Fidesz célja nem Búzás leváltása Márton Imrére.

  A Fidesz célja az, hogy Mágoriné Andrea megnyerje a választásokat.

  Kár ezen vergődnötök, Búzás és Márton Imre egykutya a Fidesz számára.”
 • 97. pisces 2010. szeptember 29. 09:51
  „Valóban jobb lenne, ha Mágoriné visszalépne, mert így még nagyobb lenne Márton Imrének a nyerésre! Ha, a fidesz célja valóban Búzás leváltása, ez lenne a tisztességes, de ez a célja?”
 • 96. kergezerge 2010. szeptember 28. 21:37
  „95. czinegelala
  Abban a cikkben, hol van az a hír, amit megírtál? Idézem: "A cikkben az áll, hogy az Mszp reménykedik, hogy Miskolc és Makó marad Mszp-s."... mert sehol sem találtam, pedig többször átolvastam... S jó, ha van az országnak 1-2 esetleg még több "bástyája"”
 • 95. czinegelala 2010. szeptember 28. 18:39
  „Ja, azért megy pénteken ORBÁN Viktor miniszterelnök Miskolcra.

  http://nol.hu/belfold/20100928-orban_emeli_a_tetet_miskolcon

  A cikkben az áll, hogy az Mszp reménykedik, hogy Miskolc és Makó marad Mszp-s.

  A budapesti XIII. kerületről mondtak le.”
 • 94. Pipacs50 2010. szeptember 28. 18:03
  „a mai Indexből kiderül, már a fidesz sem bízik Mágoriné győzelmében. Makóról és Miskolcról lemondtak!”
 • 93. kergezerge 2010. szeptember 27. 16:01
  „Dinoso, Mc_Mi!
  ... én mondta, jöttek a "cáfolatok" Okoskáéktól.... :)”
 • 92. maggyarok 2010. szeptember 27. 12:33
  „Mc_Mi &kergezerge mért nem mentek msn re?!”
111 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

446 millió forint a makói ipari parkra

Makó - 446 millió forintos beruházás fejeződött be a közelmúltban Makó ipari parkjában. A város még… Tovább olvasom