Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Makói gáz: e-mailben terjed az összeesküvés-elmélet

Makó - Internetes lánclevélben buzdít „harcra" a Makó alatti gázvagyon visszaszerzéséért egy ismeretlen, aki szerint e kincs birtokában nem kellene megszorító csomag, emelni lehetne a béreket és a nyugdíjakat is Magyarországon. A levelet sokan továbbküldték. Eljutott egy geológushoz is, aki tájékozódott, papírt, ceruzát fogott – és nyilvánosan leszámol egy összeesküvés-elmélettel.
Magyar táltosok 2007 februárjában jelképesen már visszafoglalták a Makó- árok mélyén lévő gázvagyont a külföldi szénhidrogén-kutatóktól. Most elektronikus lánclevélben terjed egy felhívás, amely harcra buzdít „mindazért, ami még megmenthető". Eszerint a Makó közelében talált gázkincs „akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid idő, mondjuk öt-tíz év alatt a magyar életszínvonalat körülbelül az ausztriaira emelné", „avagy fel lehetne függeszteni a megszorításokat, sőt emelni lehetne a nyugdíjakat és a béreket, és a gazdaságot serkentő intézkedéseket lehetne indítani". A levél szerint az Alföld mélyén lévő „600 milliárd köbméteres gáztartály" eléréséhez nem kellett más, „csupán fúró és némi türelem". A levélíró szerint „felfoghatatlanul sok pénz" lesz a külföldieké, ám „...azért, mert lelkiismeretlen bűnözők a maguk pitiáner hasznára, olcsó jutalékokért kiárusítják apránként és nagyban az ország kincseit, még nem kell feladni mindent, még érdemes harcolni mindazért, ami megmenthető".

Gázkutatók a magyar Alföldön. Ehhez a munkához nem csak fúró és türelem kell. Fotó: Karnok Csaba
Gázkutatók a magyar Alföldön. Ehhez a munkához nem csak fúró és türelem kell.
Fotó: Karnok Csaba

A levél járja az országot. Eljutott – többek között – lapunk szerkesztőségéhez is, és Bartos Péter geológushoz, aki ahelyett, hogy továbbküldte volna, tájékozódott – mint lapunknak elmondta, többek között a mi internetes oldalunkról is – és számolt, majd közzétette számításának eredményét a blogján. Bartos dolgozott az Országos Kőolaj, és Gázipari Tröszt Nagyalföldi Kutató és Feltáró üzeménél, az Algyői RD-625 számú kőolajkutató fúrásánál, később a Vízkutató és Fúró Vállalat Geofizikai részlegénél, a Földtani Kutató és Fúró Vállalatnál. Olyan szempontokat hoz szóba, amelyeket a gázt kutató cégek – a TXM, az Exxon és a Mol – üzleti érdekeik miatt nemigen forszíroznak. Bartos leszögezi: a kincs megszerzéséhez nemcsak fúró és türelem kell, hanem megfelelő eszközök is, a szakértelem mellett: körülbelül egymilliárd forintba kerül egyszer lefúrni 6000 méter mélyre, és mifelénk 4000 méternél mélyebbre még nem hatoltak le. Ez a befektetés közel sem biztos üzlet, ezért nem vállalta eddig hazai cég. Ami pedig a 600 milliárd köbméternyi gázt illeti, arra figyelmeztet, a cégek feltárás előtt fölfelé szoktak kerekíteni, hogy könnyebben jussanak bankhitelhez, és olyan üzlettársakhoz, akikkel meg lehet osztozni a költségeken. A Makó-árkot kutató Falcon Oil is így tett, részvényei értékesebbek is lettek. Bartos szerint kiderülhet, hogy legföljebb 400 milliárd köbméternyi gáz van ott. Ebből a gyenge rétegnyomás miatt 150 milliárd termelhető ki olcsón, aztán valamit – általában gázt, vizet – le kell nyomni, hogy följöjjön a többi. 40-50 kitermelő helyre és csővezetékekre lehet szükség. A geológus becslése szerint 100 milliárd forintnyi beruházás és jó szerencse kell ahhoz, hogy elkezdődjön a termelés. Amelynek hasznáért 12 százalék bányajáradékot kap az állam, plusz a helyi, a jövedéki adóból származó bevételt, de különadót is fizettethet a kitermelőkkel – miközben nem sokat kockáztat. Így pedig másképp fest a történet.

A gáz egy része a Molé

Azt már korábban leírtuk, hogy ha sikerül a kitermelés, a gáz egy része a Molé lesz. A Heti Válasz úgy értesült, 40-40 százalékban a Molt és az Exxon Mobilt, 20 százalékban a Falcont illeti a kitermelt energiahordozó. A tervek szerint 2012-től hozzák föl a gázt, évi 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel. Mivel az ország éves gázszükséglete 14-15 milliárd köbméter, tényleg nem mindegy, sikerül-e a három cég közös vállalkozása. A kutatás egyébként a tervek szerint zajlik: a Falcon Oil május 4-én közölte, hogy a Földeák-1 nevű kutatóhelyen elérték a végleges mélységet.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. agyhalott 2011. március 22. 17:23
  „Véget ér a makói álom?
  Az Exxon Mobil felfüggesztette a makói gázkutatást, és hasonló lépésre készül a Mol is. Az amerikaiak kiábrándítónak minősítették a kútfúrási teszteket. Az egyedül maradt Falcon most gáz helyett partnerek után kutat.
  MTI| 2010. február 21.”
 • 104. rutilli 2011. január 14. 00:04
  „Üdv mindenkinek. Ennyi idő elteltével lehet már tudi valamit a makoi gázmező kitermeléséröl a kitermelés folyamatárol ja és hogy ténylegesen mennyi a gáz odalent? vagy az egész tényleg csak egy nagy átba....s volt?”
 • 103. Epikurosz 2009. június 20. 22:11
  „Tisztelt Bartos Péter "szakértő" úr.
  Makónál a kitermelés már 2006. óta zajlik. Bizonyíték, nem ígéret. A gázkészlet meg az előzetes becsléseknek kb. a duplája. Kinek "szakért" itt maga, kinek az érdekeit babusgatja?
  A kitermelőnek nyilván érdeke a gazdaságossági mutatókat lesrófolni, mert akkor kevesebbet kell fizetni a magyar államnak/népnek. Azokat a számokat a szakértő úr jól beszopta.”
 • 102. bartospeeter 2009. május 15. 18:41
  „100-ra
  a magyar közbeszerzés egyik rákfenéje a meghívásos pályáztatás (a metronál is ez megy, az EU ezért nem igen akar finanszírozni).
  Van korrupció, vagy nincs?Csak az van.Engem mondjuk nem igen érint.1994-ben kértek volna tőlem utoljára pénzt, egy múszaki ellenőr Győrben.Célózgatott hetekig, hoyg nem biztos, hogy jó lesz ez így ..... meg úgy.Szerencsére sumákolt, mert az építési naplóba soha nem írt be semmit, csak aláírta.
  A műszaki átadáskor meg keresztbe tett, mindenféle hülyeséggel.
  Mondtam Neki, J. Bácsi írja alá, mert a mentő fogja elvinni.
  Ő nem...
  dehogynem....írja alá, van még két perce.
  Az Öreg kávézgatott, cigizett, várta a két perc végét.Aztán amikor letelt a két perc, kértem a Megrendelő műszaki vezetőjét, hogy hozzon tanúkat, meg gyorsírót, jegyzőkönyveztetni akarok.
  -Mit?
  -Mit...mit?Hát azt, hogy J. Bácsi foylmatosan lebegtette, hogy ha nem csúszattok, akkor baj lesz az átadáskor.
  Az öreg elfeküdt a kanapén, kapkodta a levegőt, majd lenyelte a kávés kanalat.
  -Elmondta a magáért rólam, aláírta az átvételt aztán kirohant.
  Ennyi.

  (Most jut eszembe 2 éve kérni akartak zsét az egyik melón.Meg se néztem sarkon fordultam.)

  Ma már könnyebb.Védekezünk a korrupció ellen.
  Modjuk így:
  Ha megnézzük a www.bthbs.com honalpunkat, és lemegyünk a kezdőlap legaljára ott pontosan le van írva mi a véleményünk a mai állami beruházásokról, és mi a mi üzletpolitikánk "jatt" ügyben.”
 • 101. bartospeeter 2009. május 15. 18:28
  „97-re
  Nincs semmi gond.
  Az emailem: bartospeter@freemail.hu
  honlap:www.bthbs.com

  Korrupció:
  sajnos nem pártfüggő a jelenség, mert akkor minden egyszerűbb lenne.

  Azt megírhatná valaki, hogy mondjuk ha valaki betesz ide egy hivatkozást, azt hogy lehet kimásolni innen?
  Mert az kizárt, hogy valaki a 96-ba beírt hivatkozást bepötyögje.
  Lehet, hoyg itt direkt nem működik a kijelölés?”
 • 100. Moolnaar 2009. május 14. 14:50
  „Erröl az összeeskuves elmeletröl mar kb 3 eve kaptam egy levelet... es ugytunik minden igaz lett belöle!!! Roppant erdekes elöre leirta GYF menekuleset a vezeri szekböl (hogyan es hova fog tavozni), milyen erdekeltsegu lesz az utod, ki fog es mit eladni kinek stb... felelmetesen pontosan megjosolta a jövöt! Mintha tenyleg forgatokönyv szerint zajlana minden kis orszagunkban!!! Ezen kellene egy kicsit elgondolkodni!”
 • 99. persona 2009. május 14. 13:42
  „Összehasonlítottam. A Sparban 300 forint a Danone tejföl. Azt hittem először nem jól látok, de miután jobban megnéztem, még mindig annyi volt. Igy vettem Zott-ot. És bekaphatják. :D”
 • 98. Nahar2 2009. május 13. 21:15
  „Sziszifusz, a 340 milliárd m3 gázt Holoda Attila, a Mol eurázsiai kutatási és termelési igazgatója állítja, én sem tudom még mi alapján, hiszen sok még a bizonytalanság a mezővel kapcsolatban. De ő a szaki, higgyünk neki :-)
  A Mol feltételezései szerint a Makói- medencében mintegy 2000(!!) kútra van szükség ahhoz, hogy a teljes ipari gázvagyont ki lehessen termelni. A Mol egy évben mintegy 50 kutat tud lefúrni, de azt reméli, hogy az olajipari szolgáltató-partnerek segítségével ez a szám növelhető.

  Egy kút költségeinek átlagos megtérülési ideje 2-3 év. A Makó-árokban azonban egy kút sokkal kevesebb gázvagyont tud kitermelni, mint egy hagyományos. A nem konvencionális kút ráadásul sokkal drágább, mivel mélyebb, és nem tud annyi gázt felhozni élettartama alatt, mint a hagyományos.

  Még annyi, hogy a 340 milliárd m3 gáz az ipari vagyon! A földtani vagyon és az ipari vagyon közötti különbség az, hogy az előbbi a teljes gázmennyiségre vonatkozik, az utóbbi pedig a kitermelhető részre. A harmadik fogalom a készlet, ami a gazdaságosan kitermelhető részt képezi, de erről a Makói-medence esetében még nem beszélhetünk, mivel ennek nagyságát csak később lehet meghatározni.
  Nem vagyok közgazdász, ezért nem is próbálok számolgatni a fentiek- és a sok ismeretlen tényező miatt, de az általad számolt 8000-12000 milliárdot fogadjuk el.

  Nem tudom a spanyolok mennyiért építették volna meg a 4-es metrót, mellette milyen garanciával rendelkeztek, hogy az tényleg el is fog készülni, milyen referenciákkal rendelkeznek, stb. DE! Az általad írt különbség az óriási.

  Autópálya: Tudja mindenki, hogy a világ legdrágább autópályái itt, Magyarországon épülnek (épülnek? Épülgetnek! Tavaly Kínában 40.000 km autópálya épült egy évalatt). Úgy gondolom az okát mindenki ismeri...”
 • 97. Nahar2 2009. május 13. 21:12
  „Kedves Péter! Manapság az olajipari cégek nagyon nagy gondot és pénzt fordítanak többek között a környezetvédelemre is (EBK). Főleg Európa nyugati felén és az óceán másik felén is.
  persze katasztrófák, előre nem várt környezetre káros események a leggondosabban betartott EBK előírások mellett is előfordulhatnak.
  Ígérem hamarosan el fogom olvasni a belinkelt blogodat :-)”
 • 96. Sziszifusz 2009. május 13. 19:00
  „Látván, hogy a téma felkeltette az érdeklődést megjegyezném, hogy érdemlegesen Bartos úron kívül Nahar2 mutat fel jártasságot. Az információk összegzéséhez természetesen némi szakmai és gazdasági rálátás is szükségeltetik! Bartos kollégától elnézést kell kérnem, mert valóban rosszhiszeműséget, és kormány "hátszelet" feltételeztem (sajnos ez kezd népbetegséggé válni) írása mögött!
  Nahar2! Ha csak a 400 milliárd m3 gázról lenne szó, milyen megtérülési rátáról beszélhetünk, csak 20-30 Ft-os m3-kénti nyereség mellett (állami kitermelés esetetén)? (Megsúgom, 8000-12000 milliárd) Ha fedezeti problémák kerülnének szóba, miért nem gondolkodunk el azon, hogy egy 96 milliárdért spanyolok által megépíttethető 4-es metró 540 milliárd feletti jelenlegi költségvetéskülönbözete hányszorosan fedezné a teljes fúrási és kiépítési költségeket? Vagya 3-4 szeres áron készített autópályáink ellopott többletköltsége? Sorolhatnám a országellenes korrupciós csatornákon elfolyt forrásokat kb. két napig egyfolytában!
  A témára akár technológiai, akár nemzetgazdasági oldalról részletesebben is ki fogok térni, mivel igen nagy információbázissal és, mint volt szakmabeli, szaktudással és rálátással is rendelkezem! Ezzel kapcsolatban Bakos úrral, és Bartos úrral is megosztok olyan információkat, ami a kérdés feldolgozását nagymértékben segíteni fogja (E-mail-ben)! Remélhetőleg ezek után lehetségessé válik egy újabb tájékoztatás is!”
 • 95. bartospeeter 2009. május 13. 18:31
  „95-re
  A fenébe! A hivatkozást kihagytam:
  http://bartospeeter.nolblog.hu/archives/2007/08/10/A_Fold_gyotrese_tovabb_irva_Bartos_Peter/”
 • 94. bartospeeter 2009. május 13. 18:30
  „Nem akkor jó betoppanni egy témába, ha mindenki egyetért, sokkal inkább akkor élvezetes a dolog, ha mindenki tiszteli a másikat, a s viták érvekkel zajlanak.
  (Tehát nekem még avval sincs bajom, ha valaki összeesküvés elméletekkel érvel, csak hozza a bizonyítékokat.Az sem utasítható el, ha valaki az "idegen" cégeket bíráljam vagy a mi vezetőinket támadja.Bármiről lehet vitát nyitni, csak érveljünk.)
  Akivel én vitázok, az nem lehet az ellenségem (bár ugye én még soha nem csalódtam egyetlen ellenségemben sem, ellentétben a barátokkal.:))))

  Azt akarom csak jelezni a fenti sorokkal, hogy tetszik a nyugodtabb hangnem, s az sem baj, he eközben nem tudunk minden ellentmondást feloldani.

  Egy érdekes, és a jelen ügyben is tanulságos próbálkozást ejtenék itt és most meg.

  Szóval, valakitől tegnap előkert az EXXON, mint az egyik legnagyobb környezetszennyező.Gondolok itt az Exon-Valdez katasztrófájára.
  Ne kerüljük meg ezt a kérdést, mint ahogy általában ne kerüljük meg a környezetvédelmet mint problémát.
  Nem akarom a véleménycserét elterelni, inkább csak frissítőként , ahhoz kapcsolódva emelek ide be egy korábbi blogbeírásom.
  Picit hosszú, de a közepe felé ott az Exon-Valdez ügy is, érdekes infókkal.

  A katasztrófát én talán nyugodtabban látom mint sokan, viszont az érem két oldalához tartozik, hogy tavaly a Lányunk a fősulin egy dolgozatot írt környezetvédelem kapcsán.Az Exon-Valdez esetéről írt (tőlem kért ötletet miről írjon és én ezt javasoltam Neki).Szóval Ő a másik oldalt írta meg, és ötöst kapott érte.

  Mi a tanulság ebben?Nos az, hoyg abszolut nem értettünk egyet a Lányommal a megközelítések tekintetében, de komolyan büszke vagyok arra, hogy összehozta, és hogy sikeresen késztettem gondolkodásra.

  Ha ezt megértjük, hogy nem a gyűlület, és nem az útálat az ami szembe kell hogy állítson minket, hanem a véleménykülönbség, nos akkor sokat tettünk az ügyért (akár az ellenzéséért is) és egymásért is.

  Végezetül.Tavaly vagy előtte elolvastam Petőfi egy versét (útáltam egyébként mindíg Petőfit).Meg fogom keresni, és behozom ide, mert a mi magyar vírtusunk ott van benne minden sorában.Ott van benne a múltunk a mánk, és ha nem ocsudunk, ha nem karolunk egymásba, ot a jövőnk is.”
 • 93. Nahar2 2009. május 13. 16:13
  „Azért ne gondoljátok, hogy egy világviszonylatban jegyzett olajipari vállalat részvényeit az egekbe emeli egy ekkora volumenű CH mező. Általában egy leányvállalatot alapítanak, adnak pár szakembert és technológiát, a kutatáshoz a tőkét pedig laikus befektetők dobják össze.
  Dolgoztam Törökországba egy 99%-ban amerikai és 1%-ban török cégnek, ott a tőkések kizárólag amerikai nyugdíjas- orvosok és ügyvédek voltak.
  Éppen ezért ha magas az olaj ára akkor könnyű befektetőket találni, mert kecsegtető számukra az elérhető haszon, míg alacsony olajár mellett egyre nehezebb.”
 • 92. magdi1970 2009. május 13. 15:36
  „moderálva”
 • 91. KaszaOne 2009. május 13. 15:03
  „A "Békés-2" elnevezésű fúrás 5500 méter mélységet ért el.
  Tudunk mi mélyre fúrni, ha akarják, de ezt nem akarják. A Lényeg elhangzik a cikkben.
  "A Makó-árkot kutató Falcon Oil is így tett, részvényei értékesebbek is lettek" És ez nem a Magyarok érdeke volt. Megint ellenünk mennek, a saját politikusaink, úgy ahogy szoktak is!”
 • 90. flexsnake 2009. május 13. 14:08
  „Azért ez a logika sem semmi: ,,ha magyar termeli ki akkor olcsóbb" :D Na erre inkább nem mondok semmit. Tessék bemenni bármely boltba és két hasonló termék árát összehasonlítani, az egyik legyen magyar :D”
 • 89. Nahar2 2009. május 13. 13:46
  „Azon már gondolkodtatok, hogy ha nem lenne hazai olaj és gáz termelés akkor mennyivel lenne drágább a lakossági gáz, olaj, üzemanyag? Egyáltalán drágább lenne?

  A Mol jelenlegi elképzelései szerint 1 hordó olajegyenértékű gáz-mennyiség kihozatala a Makói-medencében 2-3 USD költséggel jár. A Mol átlagos kitermelési költsége 3-4 USD olaj-egyenértékű, de ebben benne van a gáznál drágább olajkitermelés is. Az árak a folyó költségeket tartalmazzák, az amortizációt nem. A nem konvencionális kitermelés teljes költsége azért nagyobb, mert sokkal nagyobb összegű beruházást (CAPEX) igényel (ahogyan lejebb már részleteztem).

  Azért nyugodjon meg mindenki, a (majdani) makói gáz itthon kerül felhasználásra :)”
 • 88. comet 2009. május 13. 13:22
  „ahogy kezdenek normálissá és főleg tanulságossá válni a kommentek, mindjárt megjelennek a Toth_Ibrahimek.
  Ez is érdekes.”
 • 87. maradando 2009. május 13. 12:52
  „Ibrahim tényleg nem érdekel minket ami a tied"Gáza" !A fűtés nem lesz ingyen ,de nem volna baj ha olcsóbbá válna.Ami gáz a Magyar föld mélyén van megilleti a magyarságot.Akár Toth ,akár ibrahim vagy ,ami gáz a föld felett van szivjál belőle jó sokat nem sajnálom töled.”
 • 86. gerbera 2009. május 13. 11:52
  „Toth_Ibrahim ,Ki fia-borja vagy??Hazai természeti kincsekhez jogunk van , de nem a vörösbárók által kizsámányóló összegért. Magyar itthon van több mint ezer éve,,,,,és te ??neked osztán közöd nincs hozzá!!!!!!!!!”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új nevet kapott a makói sportcsarnok

Makó - Egy évvel ezelőtt lapunk hozta nyilvánosságra az ötletet, ami a hét végén megvalósult: immár a város szülötte, Erdei János egykori olimpikon ökölvívó nevét viseli a sportcsarnok Makón. Tovább olvasom