Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Makói kísérlet: trágár nyelvkönyv után irodalom

Makó - Eredetileg saját nyelvkönyveinek megjelentetésére alapította kiadóját, ma már szépirodalmi kötettel is jelentkezik a makói tankönyvszerző, nyelvtanár, Németh Ervin. Azt mondja, ez egyelőre nem üzlet számára, de hisz abban, hogy az lesz, és meg tudja találni a nagy kiadók által szabadon hagyott piaci réseket.
Unofficial English, azaz nem hivatalos angol – ez volt az első sikerkötete a kis makói könyvkiadónak, az Angolsulinak. A 18-as karikával tavaly megjelent zsebkönyv a legtrágárabb angol kifejezések helyes, pontos használatára oktatja olvasóit ábrák, rövid magyarázatok segítségével – magyarul csak a bevezetője íródott. A szerző, Németh Ervin nyelvtanár 2008-ban azért alapította a kiadót, hogy saját nyelvkönyveit megjelentethesse. Kisebb kiadót elképzelni sem lehet, mint az övé – a négybetűs kifejezésekkel foglalkozó, 10 évi gyűjtőmunkával, a diákok állandó faggatózásának hatására megírt könyvecske mégis második lett az egyik nagy könyvkereskedelmi lánc sikerlistáján.

A kötet jól tükrözi azt a filozófiát, amelyet Németh Ervin követ. Azt mondja, egy olyan kis kiadó, mint az övé, akkor lehet sikeres, ha megtalálja a nagyok által hagyott piaci réseket. Eddig 17 kötet látott napvilágot az Angolsulinál. Igaz, ezek többségét valóban ő írta, nyelvkönyvek, ám már megjelentetett két szépirodalmi kötetet is. Az egyik egy irodalmi antológia, amely pályázati felhívásra beküldött munkákból született – makói szerző sajnos nem küldött be rá írást, Csongrád megyéből is csak egy –, a másik Treiber Ottó Szélben, viharban című, fiatalkori önmagát és sorstársait megidéző regénye. Utóbbiról azt mondja, fogadtatása igazolta az általuk felkért műítészek véleményét, hiszen 3 hónap alatt visszahozta a belefektetett pénzt.

Németh Ervin nyelvtanár, az egyszemélyes kiadó legújabb büszkeségével. Fotó: Frank Yvette
Németh Ervin nyelvtanár, az egyszemélyes kiadó legújabb büszkeségével.
Fotó: Frank Yvette

Érdekesség, hogy a könyvet a kiadó a Magyarországon még kevéssé ismert franchiserendszerben dobta piacra. Ez azt jelenti, hogy a könyv előállításának költségeit az író vállalta, de az előkészítéstől a nyomtatás megszervezésén át a marketingig, az üzletekbe való eljuttatásig mindent a kiadó biztosított. Ezzel a szerző jól járt, hiszen az évek óta működő kiadó tudott például olcsó nyomdát szerezni, és azt a többhavi tárgyalássorozatot is megspórolta, ami kell a kereskedelmi kapcsolatok kiépítéséhez. És hogy mi ebben az üzlet a kiadónak? – Egyelőre szinte semmi – mondja Ervin. – Inkább presztízsokokból vállaltuk a könyv megjelentetését. Hosszú távon gondolkozunk, szeretnénk, ha a kínálatunk minél szélesebb volna, ugyanakkor ragaszkodunk ahhoz, hogy nem adunk ki bármit.

Olvasóink írták

  • 1. Francois 2011. július 16. 11:28
    „Gratulálok Ervin!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre megoldódhat az iszapgond

Ősztől várhatóan a makói hulladéktelepen fogják komposztálni a makói szennyvíztisztítóban keletkező iszapot. Tovább olvasom