Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Makói Malom: tíz év után végre ítélet születhet

Makó - Jövő héten mondanak először ítéletet a Makói Malom Kft. vezetői ellen indított büntetőügyben, amely tíz éve, 1998 óta tart.
A már megszűnt cég vezetőit mintegy 130 millió forint elsikkasztásával, több mint 140 magánszemély és vállalkozás megkárosításával vádolják. Tegnap a védőbeszédek hangzottak el a Szegedi Városi Bíróságon.

Ezúttal az első-, a másod- és harmadrendű vádlottak védői mondták el érveiket. Izsák Péter ügyvéd B. József ügyvezető felmentését kérte, szerinte a vád nem tudta bizonyítani védence bűnösségét. Emlékeztetett: épp tíz éve, 1998. június 10-én ment el először ez ügyben a rendőrségre, védencét kísérve. Többek között elmondta, a gabonatermelőket, a kereskedelemmel foglalkozó cégeket és malmokat kritikus helyzetbe hozták a tíz évvel ezelőtti piaci és időjárási körülmények, ám a Makói Malom Kft. vezetője ki akarta fizetni a termelőknek az 1997-ben átvett búza árát, nem akarta megtéveszteni őket. Ezt bizonyítja Izsák szerint, hogy az ügyvezető – bár a kft. többségi tulajdonosai időközben 20 százalékra csökkentették a tulajdonrészét – 15 milliós hitelt adott saját cégének, amikor az bajba került. Közel másfél órás védőbeszédében Izsák megjegyezte: ha a kft. felszámolója behajtotta volna a cég tartozását az egyik partnertől, a Fantázia Kft.-től, ki tudták volna fizetni a hitelezőket. A Fantázia is nehéz helyzetben volt, de egy nemzetközi peres eljárásban behajtotta tartozásainak egy részét, és ezek után úgy nyilatkozott, hogy fizetett volna – ha lett volna még kinek.

Fackelmann Balázs a harmadrendű vádlott, Sz. Zoltán volt kereskedelmi igazgató felmentését kérte bizonyítottság hiányában. A kirendelt védő részletesen taglalta, miért nem állja meg a helyét a vád, amely „alulszövegezett, elnagyolt", szerinte nem sikerült az ügyésznek bebizonyítania, hogy védence nem akarta visszafizetni a pénzt, és nem helyes olyan szakértő érveire hivatkozni, akit kizártak utóbb az eljárásból.

Sz. Jánosné egykori főkönyvelő védője, Koncz Béla 10 órától délig, majd 13 órától 14 óra 25 percig mondta a védőbeszédét. Kijelentette: igazából most lehetne érdemben elkezdeni a bizonyítást, az azonban nem jó, hogy a vád szerinte zömmel a tanúvallomásokon alapul, miközben több alkalommal is kiderült, hogy a megkérdezett tanúk az akkori események idején ellenérdekeltjei voltak a kft.-nek. A többrendbeli csalás és sikkasztás vádját főként azért tartotta megalapozatlannak, mert szerinte a vád összemosta a cég tulajdonosainak, ügyvezetőjének és dolgozóinak felelősségi köreit. Az ügyvezető a tulajdonosok döntéseit hajtotta végre, a középvezetők pedig az ügyvezető utasításait. Koncz úgy érvelt, a cég sorsát meghatározó döntéseket rendre a tulajdonosok hozták – akiket nem is hallgatott meg a bíróság. Azt is ők döntötték el, hogy a megalakított kft.-nek magának kell kigazdálkodnia az alapítás után felvett reorghitelt. Ők döntötték el 1998. június 3-án, éjjel, hogy a kritikus helyzetben leváltják az ügyvezetőt, és az egyik hitelezővel, Varga Imrével adásvételi szerződést kötnek, felruházzák teljhatalommal. Aztán 11-én ők döntötték el azt is, hogy miután Varga, a hitelezői választmány elnöke az előlegként kifizetett 3 millióért akarná megvenni a céget, mégsem adják el neki. Mire megint B. lett az ügyvezető, jött a rendőrség, és elvitt minden iratot, a felszámolási eljárást pedig rekordidő alatt kitűzték és lebonyolították. Koncz többször is feltette a kérdést: hol a búza, vagy hol a pénz? Szerinte a búza mozgása követhető, az pedig, hogy végül nem láttak pénzt a hitelezők, a felszámolási eljárásnak köszönhető. Koncz kijelentette: a bankoknak adott raktárjegyeken úszott el végül az emberek pénze, de ehhez már nem volt köze egyik vádlottnak sem, mert folyt ellenük az eljárás. Ítélet először – első fokon – június 11-én várható.

Olvasóink írták

 • 8. Jóakaró 2008. június 10. 11:41
  „Kedves Turtles és Netharcos! Ha elolvastátok volna normálisan Anonim hozzászólását, akkor, rájöhettetek volna, hogy nem a cikkből következtetett, hanem azért mert "közel 20 évig" dolgozott ezen a munkahelyen. Egyébként meg nem kellene annyira sajnálni a "bűnösöket" volt szerencsém hozzájuk nekem is és meg kell mondanom, hogy nem lopták be a szívembe magukat...”
 • 7. netharcos 2008. június 09. 11:39
  „Az ártatlanság vélelme egyébként is mindenkit megiillet.
  Anonim!
  Miért most szólsz, hogy ezek mit csináltak ott 20 éven keresztül, a bűn eltitkolása is bűncselekmény lehet...
  Az igényeket, így munkabért is a felszámolási eljárásban kellett volna érvényesíteni, és nem várni a sültgalambra.
  Enneka kifizetésnek és más hitelezői követeléseknek is- alapja lehetett volna, mintahogyan a cikk is emliti töredék áron adták el a búzát a felszámolási eljárás során.
  Jól hangzik, hogy egyesek felszámolási eljárást kezdeményeznek az adósokkkal szemben, arra azonban már végképp nem terjed ki a figyelmük, hogy ez felelőséggel jár.
  Ha ilyen gyenge, és rendkivűl alultájékozott a hitelezői választmány, akkor a felszámolási eljárásból semmit ne várjon. De útólag ne is reklamáljon, hogy ennyi meg amannyi jár. ott a lehetőség és képviseljék az érdekeiket az eljárásban.

  Ugyancsak a felszámolási eljárásban a Fantázia Kft-től is beszedhető lett volna a pénz, ezt nagyvonalúan ott hagyták.
  Úgy néz ki mégis csak jobb bosszankodni, hogy nem kapták meg a pénzüket, vagy tenni érte hogy megkapják.

  Különben is- ha csak annyit tudsz (Turtles szerint) amit Bakos megir, meg amennyit a makói piacon összetákoltok- arra nem lehet véleményt kialakitani. és főleg nem lehet leirni.

  Szerintem már ez az elmúlt 10 év is túlzott büntetés volt nekik.”
 • 6. turtles30 2008. június 06. 21:28
  „Anonim!
  Az, h te nem élvezed az életed a Te bajod.:( Honnan tudod, h velük mi van, csak annyit tudsz, amit bakos megírt az újságban, ami vagy igaz vagy nem.
  Szerintem ne légy rosszindulatú! minden csak feltételezés csupán!!!!
  Inkább szorítsunk nekik, győzzön az igazság... az, h ártatlanok.”
 • 5. anonim 2008. június 06. 08:22
  „Kedves turtles! Én közel 20 évig dolgoztam ezen a munkahelyen ,azért csak van valami fogalmam róla,hogy mik történtek ott. Az igaz,hogy rajtuk kívül mások keze is benne volt a sikkasztásban,de azért had ne védjük már őket.Viszont most is azt mondom,hogy az igazságszolgáltatást ismerve,főleg ilyen hossszú idő után,sajnos úgyis megússzák és tovább élvezik az életüket velünk ellentétben.”
 • 4. triatlonos 2008. június 05. 16:38
  „Arról is hallani, hogy ment abból a búzából a bp-i Hengermalomba is, amiért elfelejtettek fizetni, és amikor az ügyvezető megkérdezte, hogy mi lesz a pénzzel, akkor azt mondták, hogy rossz a búza. Akkor küldjétek vissza! Sajnos azt már nem lehet, mert megőröltük. 50 milliós tételekről volt szó, és a szálak nagyon magasra vezettek. Biztos vagyok benne, ha csak az itteni vezetők lennének a ludasak, akkor már rég elmeszelték volna őket, de itt nem erről van szó. Ez még a "szabadrablásos kapitalizmus" kezdetén volt, mára már finomodtak a módszerek.”
 • 3. turtles30 2008. június 05. 14:50
  „Kedves anonim!
  Látom teljesen képben vagy. Még jó, hogy vannak ilyen szakavatott emberek, mint Te. :(”
 • 2. anonim 2008. június 05. 11:50
  „Először is kérdezem mi tartott ilyen sokáig?Csak azt ne mondják,hogy a fenn említett személyek ártatlanok! Elsősorban a kedves főkönyvelőasszony az igazgató és a kereskedelmi igazgató keze van benne az egészben.Valamikór én is ott dolgoztam és minket egyszerű dolgozókat rángattak be a rendőrségre,mintha mi bármit is tudtunk volna az egészről.Kérdezem,ha annyira ártatlanok voltak,akkor az igazgató úr miért akart külföldre szökni ? Ők hárman nagyon sok ember életét tették tönkre,és sajnos ismerve az igazságszolgáltatást(?) biztosan felmentik őket.Az akkori dolgozóknak is személyenként kb.270eFt-tal tartoznak.Én csak azt kívánom nekik,hogy annyi öröm jusson nekik az életben,mint azoknak az embereknek,akiket tönkre tettek!”
 • 1. buga jakab 2008. június 05. 09:49
  „Az ismert komancs banda elsunnyogta a búza árát? Pont így tettek Szirbikék a disznó árával szentes környékén és a Bajnai Gordonka a libákkal a Hajdú-Bétnél. Ördög vasvillájára velük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói pályázat a Fátyol-szoborra

Makó - Eddig az aláírásokat, mostantól pedig már a pénzt gyűjti Bozsogi Attila muzsikus, akinek az ötlete alapján jövőre szobrot állít a makói önkormányzat Fátyol Mihály cigányprímásnak. Tovább olvasom