Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Makói patikavita az új ügyeleti rendről

Makó - Új gyógyszertári ügyeleti rendet vezetett be a napokban a tisztiorvosi szolgálat Makón, amelyet azonban a korábban ügyeletet ellátó patikák egyike sérelmez. Boros Péter megyei tiszti gyógyszerész lapunknak cáfolta, hogy az új renddel egy új gyógyszertárnak szerettek volna kedvezni.
Új gyógyszertári ügyeleti rend lépett életbe Makón. A változás leglényegesebb eleme, hogy az eddig hétvégente ügyelő belvárosi patikák most már csak éjszaka ügyelnek, napközben nem, akkor ugyanis nyitva van egy új gyógyszertár, a Muskátli, amit a városszéli Tesco Áruházban nyitottak.

Makón összesen hét gyógyszertár működik, közülük három a városközpontban. Ezek a patikák váltották egymást a hétvégi ügyeletekben. A hétköznapi éjszakai ügyeleteket továbbra is a belvárosi gyógyszertárak látják el.

A belvárosi Kígyó gyógyszertár vezetője úgy érzi, rosszul jártak az új ügyeleti renddel. Fotó: Szabó Imre

A belvárosi patikusok sérelmezik a megyei tiszti gyógyszerész rendelkezését. Egyikük, a Kígyó gyógyszertárat vezető Fejes Lajosné azt mondja: így rosszul járnak, piacot veszítenek, és nem értik, ha be kell szüntetniük az új gyógyszertár kedvéért a napközbeni ügyelést azokon a napokon, amikor az legalább egy kis bevételt is hoz, miért nem vonják be a Muskátlit az egyébként terhet jelentő hétköznapi éjszakai ügyeleti rendszerbe is. A patikák között nem új keletű az ügyeleti rendszerrel kapcsolatos vita: a belvárosiak, amelyek közel vannak a sürgősségi rendelőkhöz, korábban is szerették volna bevonni a távolabbiakat a szolgálatba az egyenlő teherviselés jegyében, ez a kísérletük azonban rendre kudarcot vallott.

Az új ügyeleti rendet nem a Muskátli gyógyszertár kérte. Fotó: Szabó Imre

A megyei tiszti gyógyszerész, Boros Péter kérdésünkre cáfolta, hogy az új rendszer összeállításával egy patikát előnybe, a többit pedig hátrányba szerették volna hozni a gyógyszerpiacon. Jogszabályra hivatkozik: amikor nyitva van a gyógyszertár, nem lehet ügyeletet tartani, márpedig a Muskátli szombaton és vasárnap is napközben nyitva tart. Ezt egyébként a belvárosi gyógyszertárak is megtehetik, csak meg kell kérvényezniük. Az ügyeleti rendbe pedig azért nem lehet a távoli patikát bevonni, mert a sürgősségi gyógyszerellátás ezt nem engedi meg. Más az ügyeleti és más a rendes nyitva tartás – hangsúlyozta Boros Péter.

Olvasóink írták

 • 3. Felháborodott olvasó 2008. január 08. 13:30
  „Nem súlytják még eléggé a beteg embereket? A méregdrága gyógyszerekhez még bónyolultabb legyen hozzájutni? Nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy autóval jusson el a patikába. A betegnek órákat kell várnia az orvosnál, aztán még betegen vagy épp pici gyerekkel jusson el a város túlsó végébe a patikába/ mert ez így logikus ugye, hogy a város egyik végébe az orvos a másik végébe a patika!!!/. Ráadásul úgy tudom nincs is az új patikának megfelelő raktárkészlete, így esetleg lehet visszabattyogni az orvoshoz másik receptért, mert amit előzőleg felírt az nincs raktárkészleten. Mindenesetre ezt jól kitalálta valaki, én csak azt kívánom legyen benne része!!!!”
 • 2. KICSI 2008. január 02. 15:16
  „Milyen jó dolog,hogy az ügyelet és a TESCO a "város" két végletében van. Idősek,beteg gyerekek ,szülők hajrá.Az se normális aki ezt kitalálta.”
 • 1. Tobiás 2008. január 02. 09:52
  „A piaci érdekek mellőzése mellett vegyék figyelembe a betegeket is.Egy beteg embernek, gyereknek a TESCO patika gépkocsi nélkül
  szinte elérhetetlen gyalog a város egyik részéből a másikba egy óra vagy több.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói újévi koncert tűzijátékkal

Makó - Idén is zsúfolásig megtelt a makói sportcsarnok az újévi koncertre – ezúttal éppen 2008… Tovább olvasom