Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Makói válaszok a bőrszínkérdésre

Makó - A makói romák állítják: a vasárnapi diszkóbaleset is amiatt következett be, mert ők nem mehetnek be a helyi diszkókba. A kisebbségi vezető is hallott ilyesmiről. Szerinte nem lehet általánosítani, de szerdán fogadóórára várják a panaszosokat.
A roma pedagógus szerint nem etnikai, inkább magatartásbeli problémáról van szó. A szórakozóhelyek vezetői azt mondják a beléptetésnél „csak a balhésok" akadnak fent.

A három halottat követelő, vasárnap hajnali makói diszkóbaleset kapcsán a gyászoló Dömötör család és rokonaik, ismerőseik egyöntetűen állították lapunknak: az öt roma fiatal azért kényszerült rá, hogy Mezőhegyesen szórakozzon, mert a makói diszkókba egyszerűen nem engedték be őket. A gyászolók úgy fogják föl a történteket, hogy végső soron ezért kellett meghalniuk a fiataloknak.

Név nélkül a balhékról

Sikerült tegnap mindkét nagyobb makói diszkó munkatársaival beszélnünk, ám kérték, hogy se a saját, se a szórakozóhely nevét ne írjuk le. Egyöntetűen úgy vélik: nagyon kényes a téma. Állítják: a bulik során rendszeresek a kisebb-nagyobb balhék, a bajkeverőket legközelebb igyekeznek már a beléptetéskor kiszűrni, de ezt nem bőrszín alapján teszik. Nem léphet be a szórakozóhelyre erősen ittas, sem kiskorú személy, ezek kiválogatása is a beléptetők felelőssége – így sokszor az elutasított fiatalokkal együtt szórakozni vágyók is más diszkót keresnek.

Az ügy tegnapra nagy port kavart a kisvárosban. Kiderült, többen is hasonló, keserű tapasztalatokat szereztek, amikor megpróbáltak bejutni bizonyos szórakozóhelyekre. Tucatnyi fiatallal és szüleikkel beszéltünk tegnap délután. Azért találkoztak, mert úgy érzik, tenni kell valamit ebben az ügyben, meggyőződésük, hogy a három cigány fiatalnak vasárnap a diszkrimináció miatt kellett meghalnia. Ifjabb Olasz Sándor azt mondta, semmi rosszat nem tett, mégsem bulizhatott az egyik makói diszkóban, miközben a barátnőjét – aki szintén roma, csak világosabb bőrű – beengedték. Gazsó Gabriella néhány héttel ezelőtt szintén bejutott, ám cigány származású barátját az egyik, sokuk által különösen agresszívnak mondott kidobó ember hazaküldte. A lány erre visszakérte a pénzét, mire szidalmakkal kísérve őt is elkergették. A roma Kurusa Norbi korábban volt, hogy bejutott, ám néhány hete szerinte alaptalanul megvádolták, hogy drogot árul. Mind úgy érzik, hogy a bőrük színe miatt éri őket a megkülönböztetés.

– Mindössze egy esetben, közel egy évvel ezelőtt kerestek meg hivatalosan bennünket ilyen ügyben – felelte lapunk kérdésére Szegesné Dakó Ilona, a makói cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. – Azt a vitát akkor sikerült lerendezni a diszkó tulajdonosaival, és végül nem lett pereskedés a konfliktusból. Nem nevezném általánosnak ezt a problémát, de biztos, hogy nem tudunk minden esetről. Ezért szerda reggel 8-tól délig fogadóórát tartunk a kisebbségi önkormányzat irodájában, ahol várunk mindenkit, akin jogsérelem esett, a következő alkalommal, 21-én pedig meghívjuk Báron Zsuzsa ügyvédnőt is, aki illetékes antidiszkriminációs ügyekben.

A roma fiatalok és szüleik szerint ez a diszkóbaleset intő jel. Fotó: DV

Ifjabb Károlyi Sándor pedagógus, roma ifjúságpolitikus szerint árnyaltabb a kép a makói diszkriminációs ügyekben. Úgy véli, hogy az éjszakai életben sem nevezhető általánosnak a bőrszín szerinti diszkrimináció. Mindemellett a fiatalok rendszeresen beszélnek hasonló esetekről.

– Nyilván a balhés romákat nem engedik be a diszkókba, és gyakran az egész, belépni szándékozó társaság szenvedője az ilyen eseteknek. Szerintem ez nem kisebbségi kérdés, inkább csak magatartási probléma – mondta Károlyi, aki apátfalviként megjegyezte: a környék falvaiból pedig épp Makót választják többen is, ha szórakozni akarnak.

Olvasóink írták

211 hozzászólás
 • 211. x 2007. december 01. 23:37
  „http://bombagyar.hu/index.php?post=302”
 • 210. ? 2007. november 16. 12:59
  „?
  egy pillanat! ha titeket nem engednek be egy helyre,mert fekete vagy akár fehér lennél, te felkerekedsz,kb 40km-rel odébb ugyan azt csinálod amit itt csináltál volna,majd hazafelé "kettészakítod" az autót, persze a "tessvérék" majd adják magukat! most mi van?!
  ja egy kérdés:
  ha a "tessvér" megszületik azonnal jár a rokkantsági igazolvány, mindenféle segély,támogatás. nemrég találkoztam olyan mazsolával aki az idén a 3. nyugíjas szelvényével próbálkozott. ezt valaki magyarázza el hogyan kell csinálni! előre is kösz.”
 • 209. Ferko 2007. november 15. 10:54
  „Aniko!
  Tanulj meg helyesen írni!

  Ja, és nem értek veled egyet!”
 • 208. anikó 2007. november 15. 10:32
  „Egyet értek a szülökel mert anyukámék is jártak igy nem szolgálták ki ökket mert a börük szine sötét barna azt monták hogy menyenek ki mert cigányokat nem szolgáljuk ki.Együt érzek a szülök fájdalmábaén a sófőrt meg ölném mert nem fer hogy a 3 halot meg halt ö meg életbe marat.Remélem aki olvasa egyet ert velem”
 • 207. valaki 2007. november 12. 07:59
  „Olvasva a mai ujságot, megnyugodtam. Még is csak nekem van igazam, ugyanis a panaszirodán senki nem jelent meg a megadott időben panaszt tenni, tehát műbalhé volt az egész. Tahát még is scak gerinctelenek gerjesztették az ellentéteket, így próbálva előnyt kicsikarni saját maguknak.”
 • 206. ATE 2007. november 12. 06:12
  „Black!
  A környező országokat minek hozod fel? Ott élsz? Miért nem mész oda, ott nem bántanának, mert be tudnál illeszkedni. :-)))) Mehetsz magyart verni. Ezeket a híreket is felfújják. Nem hsizem, hogy csak magyarokat vernek.

  Te még mindig NUB vagy.

  "Kedves rasszista angyalka !, hállá az égnek nem rajtad múlik, és helyesesen ítélted meg a helyzetedet, nem is fog. Egy szürke kis magyar polgár vagy a sokmillióból."

  :-))))) Te meg barna és büdös.

  El vagy tévedve sok dologban. Hihetetlen idióta vagy.”
 • 205. ATE 2007. november 12. 06:04
  „Blacky!

  Mikor mehetek az intézetbe? Remélem sok új barátom lesz. :-))))
  De szerintem én süllyedtem a szintedre nem te az enyémre. :-)))

  Hogy a cikkhez is hozzászóljak egy picit. Nem érdekel hány feka hal meg az utakon, ha az én családomból marad ott valaki, akkor egy két soros cikk van róla. De nem is várom le, hogy több tíz hír legyen, hogy azért haltak meg, mert.....volt olyan, hogy engem se engedett be haverkidobó a szórakozóhelyre, de csak azért, mert pont jött egy banda girhes cigány és nem tudtam kamuból felmutatni semmilyen kártyát....

  Ha benézel a szülészetekre, akkor ott fehér embert nem látsz. Érdekes. A barnák meg szülnek vagonszámra. Hajrá. Az én pénzemből!
  A viselkedéshez még annyit, hogy télleg nem tudjátok hol vagytok. Szülészet látogatás 13-17 vagy ilyesmi az lényegtelen mikortól meddig. De!!!! Érdekes, hogy ti, amikor jösztök, megjegyzem nem látogatási időben, akkor fel vagytok háborodva, hogy miért nem engednek be, mert CIGÁNY vagyok mi!!!!????? És a válaszom az lenne: IGEN, mert cigány vagy azért nem mehetsz be látogatási időn kívül. Végülis fehér se mehet be!!!
  FASZ! Egy hatalmas farok!”
 • 204. Black 2007. november 11. 22:49
  „angel !

  Kedves angyalka !

  "Csakhogy titeket nem védeni kéne, hanem elkülöníteni mindenkitől!"

  Téged is ! A Magyar társadalomtól !

  "Aztán bizonygathatnátok egymásnak milyen remek nép is a cigány."
  Én egyszóval sem mondottam, hogy "remek" nép a mienk, ez a szó nem illik ide, én inkább úgy mondanám, olyan nép, akinek sajátos színes kultúrája van, akik a magyarság része, akár tetszik, akár nem.

  "akik eddig hozzászóltak azok kivétel nélkül útálják a gyzsipókat-alja nép vagytok."

  Na ne nevettess már! Ez a fórum kb. 20 tagot, számlál, nem hiszed tán, hogy ebből olyan nagy következtetéseket érdemes levonni??

  "Ha rajta múlna-bár soha nem fog-
  Visszakerülnétek Indiába, ahonnan származtok."

  Kedves rasszista angyalka !, hállá az égnek nem rajtad múlik, és helyesesen ítélted meg a helyzetedet, nem is fog. Egy szürke kis magyar polgár vagy a sokmillióból.  Ja ! Majd el felejtettem, hogy ki is itt az alja nép, legalábbis a környező országok szerint:

  ,,""Újabb magyarverés az Újvidék melletti Temerinben
  2007. november 10. 10:54

  MNO
  Az Újvidék melletti Temerinben egy körülbelül tízfős szerb csoport az autóbuszon nekiesett három magyar fiatalnak, és gyalázkodó szavakkal sértegették a többi magyar utast."”
 • 203. Ferko 2007. november 11. 21:29
  „Black!
  De igen. Gondoltam ez az akar lenni, miután alaptalanul írtad azt, amit írtál. Tévedtem.”
 • 202. angel 2007. november 11. 21:23
  „Black-nek!

  Íme a fekák védőszentje.

  Csakhogy titeket nem védeni kéne, hanem elkülöníteni mindenkitől!
  Hidd el soha senki nem bántaná többé a fajtádat. Aztán bizonygathatnátok egymásnak milyen remek nép is a cigány .
  Egyébként meg írhatsz amit akarsz,a tényeken úgysem tudsz váloztatni-akik eddig hozzászóltak azok kivétel nélkül útálják a gyzsipókat-alja nép vagytok. Ha rajta múlna-bár soha nem fog-
  visszakerülnétek Indiába ahonnan származtok. Na ott aztán élhetnétek a magatok igénytelen módján.”
 • 201. Black 2007. november 11. 21:14
  „Ferko !
  Idézd, kérlek!

  "Ha, gondolod, akkor tekintsük az egészet tárgytalannak!!"
  Ugye nem erre gondoltál? Mert ezt nem elnézéskérésnek szántam, hanem a félreértés lezárására.”
 • 200. Ferko 2007. november 11. 20:52
  „Black!

  "Mond kitől kértem én elnézést ez idáig?"

  Mondjuk tőlem.:-))))”
 • 199. Black 2007. november 11. 20:28
  „ATE !

  No komment !
  Utolagos engedelmeddel szóltam a Lipótmezei Állami elmegyógyintézetnek, hogy mihamarabb derítsék fel kilétedet.”
 • 198. Black 2007. november 11. 20:17
  „Valaki !
  Ha, a helyzet úgy kívánja akkor alibiből, igen, vagyis képes vagyok lesüllyedni ilyem szellemi toprongy ATE-félék, szintjére.

  Mond kitől kértem én elnézést ez idáig?

  "Nekem ez álszentnek és képmutatónak hat. Szerinted?"
  Nekem pedig úgy tűnik, hogy egyes személyességi zavaros emberek azt hiszik, hogy minden roma egyforma és bátran lehet őket ócsárolni, mert úgysincs annyi eszük, hogy visszaszóljon kellő értelemmel.”
 • 197. valaki 2007. november 11. 19:54
  „Black!!
  Mond meg nekem légyszives, hogy hogy van az , hogy te mindíg le tudsz sülyedni a kellő mélységekbe, vagy még lejjebb.Azután pedig elnézést kérsz, és reménykedsz hogy ez még sem így van. Nekem ez álszentnek és képmutatónak hat. Szerinted?”
 • 196. ATE 2007. november 11. 19:14
  „:-)))))))))))))))))))))))
  Báháháháhá INAS!
  Erre nem lehet már mit reagálni tisztelt Terry Black. El se olvastam már a HSZed. Köszönöm, hogy felvilágosítottál, hogy ki is vagyok igazán. :-DDDDDDDDDDDD Alpár szó jelentését még tanulmányozd te kicsi pici okostónika.....írogass még egy kicsit te kis faszcimbáló buzika.

  Észrevehetted volna, hogy csak a birka csepp agyad húztam. :-))) Mi mindenbe bele lehet kötni te here. Idézheted most is a mondataimat. :-DDDDD Alpár....pfffff azt se tudod mit jelent. De tudom, most beírod a google-be és kimásolod ide a jelentését. :-DD NUB köTSög.”
 • 195. Black 2007. november 11. 14:21
  „ATE !

  Szívesen, máskor is !
  "Nem tudom, miért szeretsz mindenki hozzászólására reagálni."
  Azért, hogy az ilyen kis analfuszok mint te vagy, ne hogy azt higgyék övék a világ.

  "Egy HSZből megítéltél, hogy az IQ-m 38."
  Igen, pontosabban a stílusából, mert normális ember, nem így mutatkozik be. Úgyhogy az bizonyos, hogy neked nagy gáz lehet az életedben és a gyerekkori elnyomásaidat is itt próbálod megbosszulni, ártatlan embereken. Ezért ajánlok neked egy megfelelő magánintézetet mielőtt újra firkálni kezdenél itt a fórumba.

  "Remélem te is ingyen intereten nyomatod, amit az externet ad a putriban élő romáknak."

  És ha igen, akkok mi van? Ez nem az idióták gonja. Egyébként 6250Ft-ot fizetek minden hónapban érte.

  "Óvatosan a dumával, mert nem vagy valami okos,"

  Mert, ha nem, akkor mi lesz ? Egy valami biztos, nálad nem nagy művészet okosabbnak lennem.

  "HSZeidet csak arról lehet következtetni, hogy idejársz verni a faszod,"

  Járhatok hozzád is, ha megadod a címed, és kitátod a szádat !

  Egy HSZből meg ne mond meg, hogy ki vagyok. Be se mutatkoztam lúzer.

  De, igen bemutatkoztál! Azzal az alpári irománnyal, ez pont elég volt ahhoz, hogy megállapítsam, hogy itt pszichopatával van dolgom.

  "Amúgy meg miért utálod a buzikat? :-D te is az vagy."
  Ime egy újabb, skizofrén gondolat ! Elöbb megkérded, hogy miért útálom a homoszexuálisokat, utána megkérded az e vagyok.
  Namármost, ha az lennék, mármint buzi, akkor miért utálnám őket.????????????? Komolyan mondom, te tényleg szórakoztató vagy.
  Ezért is válaszolok neked.

  "Érdekes az IQ-s rész. Az elgondolkodtat még mindig. :-) Nem tudom, hogy jött ki. "
  Látom, hogy nagyon felkavart az IQ-d tényleges számszerűsége. Tudod az igazság az mindig jobbam, fáj. De hát.. ez van ! A 38-ból hidd el nagyon könnyű 40-et csinálni.
  Pl. a tanulás legalacsonyabb szintű formájával, ami nem más, mint az UTÁNZÁS, gondolom ez még menni fog neked???

  csá, csumi ,csá ! ( férfi nemiszerv szopó ) így kell ezt leírni, alpárikám !”
 • 194. ATE 2007. november 11. 12:56
  „:-) Köszi szépen Balck. Érdekes vagy. Nem tudom miért szeretsz mindenki hozzászólására reagálni. Megpróbálod bebizonyítani, hogy te mekkora császár vagy roma létedre.
  Egy HSZből megítéltél, hogy az IQ-m 38. :-) Hehehe És? :-) Én nem egyet olvastam tőled, hogy megállapítsam, hogy egy NUB vagy.

  Remélem te is ingyen intereten nyomatod, amit az externet ad a putriban élő romáknak.
  Óvatosan a dumával, mert nem vagy valami okos, attól, hogy meg szeretnéd mondani, hogy ki milyen szinten van. :-) De így olvasva a HSZeidet csak arról lehet következtetni, hogy idejársz verni a faszod, otthon az asszony meg elnyom, egy haverod sincs, mert mindig az interneten keresed a fórumokat, hogy hol lehet védeni a büdüs alja népet. A fideszről meg, annyit, hogy tudtam mindig is, hogy a romákat védi.
  Nem érdekel, hogy hova sorolsz engem. Egy HSZből meg ne mond meg, hogy ki vagyok. Be se mutatkoztam lúzer.
  Ha lesz időm elolvasom a hozzászólásod ismét köcsög.
  Amúgy meg miért utálod a buzikat? :-D te is az vagy. Magadat gyűlölni.....áh mindegy. neked is olyan poló kéne, hogy utálom a fajomat.

  Érdekes az IQ-s rész. Az elgondolkodtat még mindig. :-) Nem tudom, hogy jött ki. :-) Biztos, jó helyen tanítják, te unatkozós BUZI. :-)

  Oszt még Csumi. Faszszopó.”
 • 193. Black 2007. november 11. 00:06
  „ATE !

  Szép kis bemutatkozás, nem mondom!

  Az IQ-d az valószínűleg, így első olvasatra, olyan 38-nak tűnik. De sajnos el kell, hogy szomorítsalak, egy jól kiképzett németjuhász kutyának 40 körüli az IQ-ja.
  Úgyhogy hajrá, azt a 2-t még legalább kapard össze!!!!

  Honnan a francból ismernél?? Milyen szomszédban ? Ha ismernél, akkor nem állítanád rólam, hogy homoszexuális vagyok. De te az vagy? Tényleg érdekel, mert eddig, még sosem írt nekem egy igazi BUZI.

  Na! Kb. ennyi, és remélem sikerült úgy válaszolnom, hogy nem süllyedtem a te szellemi szinted közelében sem, mert azért nagyon szégyellném magam, roma létemre.

  Ja!! Honnan veszed, hogy jártam középiskolába???? Vagy összefüggésbe hoztad a diplomával??? Ügyes vagy.

  Csumi !”
 • 192. ATE 2007. november 10. 22:38
  „Gyóóóó átolvastam mindent. Unalmas. :-)

  Black te mekkora buzi vagy! Apád tudja? És ne is mentegetőzz, mert ismerlek. Itt laksz a szomszédban!

  Szépeket írsz diplomás NUB, akit középiskolában is banánhéjjal dobálták az első padban. Pfffff.”
211 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzíven a makói balesetet okozó sofőr

Makó - A vasárnap hajnali makói diszkóbaleset két túlélője sérüléseikhez képest kielégítő állapotban… Tovább olvasom