Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Makói vita a romák oktatása körül

Feszültséget okoz a makói cigány kisebbségi önkormányzaton belül, hogy a testület oktatásért felelős tagja, Lakatos Gyula számítógépes tanfolyamra invitálta a roma fiatalokat a CKÖ irodájába. Gesztesi László (képünkön) elnök szerint ugyanis a helyiség túl kicsi.
Fotó: Karnok Csaba
Lapunkban nyilatkozott nemrég Lakatos Gyula, a makói cigány kisebbségi önkormányzat egyik tagja arról, hogy szeretne számítógépes oktatást indítani a városban élő roma fiatalok számára a szervezet irodájában. Ezt nehezményezi Gesztesi László, az önkormányzat elnöke, ugyanis elmondta: a nyilatkozatot megelőzően erről nem egyeztettek, ráadásul úgy véli, a hivatali körülmények sem megfelelőek egy ilyen feladat ellátásához.

– A felhívás óta rendre felkeresnek az irodánkban a helybeli cigány fiatalok azzal, hogy mikor használhatják a számítógépünket. Ilyenkor kénytelen vagyok elutasítani őket. Egyrészt egyetlen gépet nyertünk nemrég egy pályázaton, ezt az önkormányzat hivatalos ügyeihez használjuk, másrészt a kicsiny, panelgarázsban kialakított helyiség nem alkalmas arra, hogy itt több személy számára bármilyen oktatást tartsunk – mondta lapunknak Gesztesi László. Kiemelte, a lehetőséget felajánló Lakatos Gyulának inkább a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének irodájába kellene invitálnia az ifjakat, hiszen a szövetség makói vezetője pályázaton nyert informatikai eszközöket hasonló célokra.

– Nem szeretném, ha összekevernénk a két szervezetet – reagált az elnök felvetésére Lakatos Gyula. – Egyelőre nincs együttműködés a kisebbségi önkormányzat és a szövetség között, tehát úgy érzem, az elnöknek nincs jogosultsága a mi civil házunkat ilyen formán ajánlani. A szövetség tagjai fizetik a tagdíjat, s kedvezményesen vehetik igénybe a mi informatikai eszközeinket. A makói szervezet egyébként egy magánlakásban működik, így ez is meghatározza a körülményeket.
Lakatos Gyula még elmondta: szívén viseli a makói cigányság informatikai oktatásának ügyét, ezt bizonyítja, hogy jelenleg is tanfolyamot szervez a kistérség CKÖ-vezetői számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők Makón és Csanádpalotán

Tizenhárom határsértőt fogtak el a minap a kiszombori és a nagylaki határőrök. Az egyik csoportot… Tovább olvasom