Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Makóiak találkoznak a városnapon

Makó - Hosszabb szünet után az idei városnapra megint összehívják a Makóról elszármazottakat.
Mennyire összetartók a városból elszármazott makóiak, mennyire érdekli őket szülőhelyük sorsának alakulása? – erre kerestük a választ annak apropóján, hogy az idei városnapon, május elején négy év szünet után ismét szervezik az elszármazottak találkozóját. Aki jönni szeretne, a városházán jelentkezhet Kiss Antóniánál. Négy esztendeje egyébként nemcsak a városnapi rendezvényeket nézhették meg az elszármazottak, de külön állófogadást és találkozót is rendeztek számukra a Koronában, ahol beszámoltak nekik arról, hol tart most Makó. Most is így lesz.

A Makóról elszármazottaknak egyébként klubjuk is van Budapesten. Igaz, manapság – mint az egyik tagtól, a díszpolgári címmel is kitüntetett Szekeres István grafikusművésztől megtudtuk – már csak asztaltársaságként működik, és kéthavonta tart összejövetelt. A hetvenes években szervezte meg a város akkori első embere, Kiss Imre.

Szentpéteri Csilla is készül a találkozóra. Fotó: Fülöp Csaba
Szentpéteri Csilla is készül a találkozóra.
Fotó: Fülöp Csaba

Gyakran járt itt vendégként Tóth Ferenc, a makói múzeum akkori igazgatója is, aki elmondta: a hangulatos összejöveteleken olykor 200-an is megjelentek. Kedves anekdotaként azt is hozzáfűzte, hogy a múzeum udvarán ma is látható kovács- és bognárműhelyt adományaikból a budapesti elszármazottak építették fel a 80-as évek közepén.

Szentpéteri Csilla és Fátyol Tivadar szerint jó ötlet

A négy évvel ezelőtti találkozóra ötven-hatvan ember jött el szerte az országból. Főként idősebbek, értelmiségiek: tanárok, orvosok, művészek. Köztük volt Fátyol Tivadar zeneszerző, rádióigazgató – az ő édesapjának, Fátyol Mihály prímásnak áll immár bronzszobra a találkozónak otthont adó Korona előtt. Ő azt mondta, jó ötletnek tartja, hogy időről időre a szülővárosba invitálják az elszármazottakat, legutóbb ott is volt. Szentpéteri Csilla zongoraművész véleménye hasonló, de még nem vett részt ilyen összejövetelen – ha az ideje engedi, idén talán eljön.

Olvasóink írták

 • 4. Rózsaszirom 2010. február 20. 20:33
  „Nekünk sem volt könnyű döntés elköltözni Makóról, de mivel képtelenség volt elhelyezkedni, és a Szegedre való ingázást két gyermek, és ilyen útviszonyok miatt képtelenség volt tovább vállalni, megtettük. Egyenlőre nem bántuk meg, de szinte minden nap elolvasom a makói híreket... Egy biztos, mi pici pontok vagyunk ahhoz, hogy ilyen találkozóra elhívjanak. :-))”
 • 3. mar_ci 2010. február 20. 11:28
  „Ha fel tudnánk térképezni, hogy mennyi értéket termelt a város az országnak, azt hiszem, meglepődnénk. Vannak, akik ezeket a produktumokat itt semmi esetre sem tudták volna kiteljesíteni. Nekik menniük kellett! Mi csak azt kérjük tőlük, hogy ha tudják, viszonozzák azt az útravalót, amit itt kaptak tanáraiktól, barátaiktól, a város polgáraitól.
  Viszont sokan itt is ki tudták volna teljesíteni a tehetségüket, ha kaptak volna rá lehetőséget. De nem kaptak. A város eltartóképessége olyan mértékben lecsökkent, hogy nem tudta itt tartani az értelmiséget, nem tudott megélhetést biztosítani a városból származó diplomásoknak és szakembereknek. Ugyanakkor meg azt látjuk, hogy amit a helyieknek kellett volna elvégezni, azt idegeneknek adta ki a polgármester. Ezzel kiirtotta a város iparát, szolgáltatásait. Féltehetségű ember persze arra mindig vigyáz, hogy nála okosabbnak látszó konkurencia ne legyen körülötte. Ha valaki a produktumával valami tehetséget mutatott, azt azonnal el kellett lehetetleníteni, mert a végén kiderült volna, hogy nem a polgármester a legrátermettebb, a legokosabb.
  Ennek eredménye az, hogy ma nincsenek a városban építészek, akik közül lehetne választani városi főépítészt, nincs pályázat bonyolító, nincs közbeszerzést intéző és még sorolhatnám a hiányzó elemeket. Ezt a politikai totálgyomírtást meg kell szüntetni és újra kell éleszteni a város értelmiségét. Ehhez új, lokálpatrióta szemléletre lesz szükség. Erre viszont őszig várni kell.”
 • 2. sunyifigyelő 2010. február 18. 17:57
  „Az Arab diákok is jönnek?!:)”
 • 1. zolcsi44 2010. február 18. 12:23
  „Helyesnek tartom az ilyen jellegü összejöveteleket.
  Ennek ellenére az elszármazottak nem csak zongoramüvészek, irok stb. Sokkal több a közgazdász, programozo, matematikus, egyéb szakmájukat kiváloan tudo ember. EZEK nem számitanak, EZEK miért hagyták el városukat, EZEKNEK miért nincs helyük ITTHON. Miért mentek el. ERRE KELLENE VÁLASZ s kia add???? Mikor jönnek haza?Valyon kitől-mitől függ???
  Megtudjuk valaha???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó már javában tanul románul

A makói Autós csárdában bevezették a pacallevest, a gulyásleves mellé pedig szó nélkül egy tányér felszeletelt nyers lila hagymát is kap a vendég, ha Romániából vagy a fürdőből jön. Tovább olvasom