Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Makón a fák hegyén lehet majd járni a Maros-parton

Makó - Az országban egyedülálló magaslati sétaút épülhet Makón a Maros hullámterében. A látogatók mintegy 300 méter hosszan sétálhatnak majd a föld felett 5-6 méterrel. A Fidesz hülyeségnek, pénzkidobásnak nevezte az uniós pénzből épülő lombkorona sétány tervét.
Igazi turisztikai attrakcióval rukkolhat elő jövőre Makó. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy benyújtja pályázatát egy olyan különleges tanösvényre, melyet a Maros hullámterében építenének meg – 163 millió forintból. A költségek 95 százalékát az Unió állja, csupán 5 százalék, 8 millió forint a városi önerő. Marosvári Attila alpolgármester szerint a megújuló makói fürdő mellett a lombkorona sétány jelentheti a városnak az idegenforgalmi vonzerőt. Szerinte innen olyan állatokat is meg lehet majd figyelni, amelyeket a földről ritkán veszünk észre. Így az őzek, mókusok, fácánok, rókák és nyulak mellett ritkán látható, védett ragadozó- és vízimadarakat nézhetünk meg.

A képviselő-testületi ülésen nagy vita kerekedett arról, hogy pályázzon-e a város, épüljön-e sétaút a földtől 5-6 méterre, közvetlenül a nyárfák lombkoronájánál a Maros hullámterében, amely természetvédelmi terület, a Körös–Maros Nemzeti Park része. A fideszes Mágori Józsefné hülyeségnek, pénzkidobásnak nevezte a tervet, és nem értette, miért kellene neki a föld felett 5 méterre sétálnia az Alföldön. Szerinte olyan turisztikai központokban van értelme a magaslati sétaútnak, ahol például nyüzsögnek a krokodilok. Úgy vélte, inkább csónakkikötőt kellene építeni a Maroson, és a vízi sportokat fejleszteni. A szintén ellenzéki Halmágyi Pál azt üzente „a brüsszeli kartársaknak", hogy ne ilyen – megfogalmazása szerint – madárlesekre írjanak ki pályázatot és adjanak százezer eurókat, hanem értelmes célokra.

Londonban, a Brit Királyi Botanikuskertben tavaly avatták fel a 18 méter magasban vezető magaslati sétautat.
Londonban, a Brit Királyi Botanikuskertben tavaly avatták fel a 18 méter magasban vezető magaslati sétautat.

Buzás Péter polgármester azt kérte az ellenzékiektől, tegyenek olyan turisztikai javaslatokat, amelyek 5 százalékos városi önerővel megvalósíthatók. Marosváritól tudjuk, hogy a városnak 25 millió forintos terve van a Maros-parti strand és környéke turisztikai hasznosítására. Ebben nemcsak csónakkikötő, de lovarda építése is szerepel. Erre azonban nem írtak ki pályázatot. A mostani projektbe pedig azért nem lehet bevonni a strandot – hangsúlyozta az alpolgármester –, mert nem természetvédelmi terület, márpedig az Unió csak ott engedélyezi a fejlesztést, arra ad pénzt. Az áradások miatt fémből építenék meg a mintegy 300 méter hosszú magaslati sétautat. Kedvező elbírálás esetén 2010 második felében valósulhat meg a makói lombkorona sétány.

A Szalajka-völgyben is épül

Különleges tanösvények Németországban, Csehországban és Angliában is vannak. Londonban tavaly avatták fel a Brit Királyi Botanikuskertben a 18 méter magasban vezető magaslati sétautat. Itthon a makói mellett Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben terveznek még egy mintegy 200 méter hosszú lombkorona sétányt.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Tommyst 2009. március 06. 08:37
  „Szerintem helyből az új fürdő ötlete is gáz, de ez már lejárt lemez...
  Lássuk a sétautat... szerintem nem kell, ez akár egyértelmű is lehetne, már csak a korona, a hóvirág stb. példáján... szinte a kutya sem jön Makóra turisáskodni, évekkel ezelőtt volt már az is, hogy a németek hangját is szinte ugyanolyan sűrűn hallottam a fürdőben, mint a magyarokét...

  Értelmes ötletre lenne szükség, ami nem csak vonzza, hanem vissza is vonzza a turistákat...
  Mert ez a sétaút attraktív, az igaz, de kétlem, hogy bárki 3-4 alkalomnál többször visszamenne.”
 • 44. kisztitkar 2009. február 28. 14:14
  „mackósajt hát hallod hülye ökleteid vannak,tudod hogy működik a kaszinó az adót nem a város kapja hanem a szerencsejáték felügyelet gépenként havonta 160-ezret ebből szart se kap a város 2-tő senki nem nagyon játszik már mert minimálisan le vannak véve az esélyek egy kaszinóval tudod mit érnének el Makón több segély kiosztását,én mind össze szedném országosan minden kocsmából és csak államilag felügyelt helyen engedném működni,csak sajnos ezt nem teszik meg mert mint a bal oldalon mint a jobb oldalon ülnek a parlamentben akiknek nagy érdeke fűződik ezekhez a gépekhez!”
 • 43. mackósajt 2009. február 27. 15:27
  „Na ezért nem értem, hogy miért dorgáltak meg egy páran a kaszinó ötletem kapcsán! Nem azt mondom, hogy ezt csinálják meg, hanem egy példa volt, hogy olyan kell ide ami szórakoztató,és ahol sok pénzt hagynak! Egy kaszinó adózás szempontjából is jó, pénzt ott lehet a leginkább elszórni, és nem kell több kilométerre a fürdőtől és a szállodáktól lennie!”
 • 42. Rappen 2009. február 27. 13:36
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Elolvastam a hozzászólásokat. Ezekben aztán van ám minden vegyesen! Reálisan "Logaritmus" "abrakapokusz" valamint "1makói" szólt hozzá.
  A tényekről kellene beszélni, nem összemosni mindent! Külön kellene választani mit szeretnénk és mik a lehetőségek!
  Itt ez a lehetőség, amiről a vita folyik, megépülhet az ártérben egy magaslati sétaút. 5% önerő, 95% EU-s támogatás. Ez tény.
  Az eldöntendő kérdés az, hogy ekkora /8millió/ önkormányzati önerővel akarjuk-e megépíteni a 163milliós beruházást, vagy nem akarjuk. A többi az mellébeszélés. Ezt sem útra, sem járdára, de még kaszinóra sem lehet felhasználni! Várhatunk másik pályázatra, de most ebben a válságos időben lesz-e, ki tudja? Ha mi nem kérjük, majd kéri más.
  No most azt kérdezem Tőletek, mit tennétek ha én azt vállalnám, ha előhúztok a zsebből 81500-at, én adok hozzá 1548500-at, de ezt a pénzt csak autóvásárlásra lehet felhasználni. Szerintem biztos elgondolkoznátok ezen.
  -Igaz nincs normális munkahelyem, nincs garázsom, nem tudom sem tankolni, sem a fenntartását fizetni, hisz elég a napi megélhetésem fedezni. Sőt, most akarok egy új fürdőszobát építeni. De ha nem vállalom be, holnap ez az autó a szomszéd háza előtt fog állni... De mi lenne, ha ebédkihordást vállalnék, vagy beállnék pizzafutárnak az autóval? Talán a keresetemből fizthetném a fenntartási költségeket és még maradna is, és még munkám is lenne. Gondolom páran azért összeszednék azt a 81500-at.
  No ez itt a dilemma! Nem jól látom? Lehet vitatkozni!
  Arról, hogy ilyen páéyázati lehetőségek vannak, ki tehet? Gondolom az, akik ott ülnek az EU Parlamentjében mint képviselők. Talán nem jól képviselik országunk érdekeit. Talán nem tudják eredményesen közvetíteni az itteni gondokat, problémákat, s azt sem, hogy itt inkább útra, járdára lenne szükség, meg sok mésra! De én ezt lehet nem jól gondolom...
  Ha megépül a fürdő, Makón naponta többszáz ember fog megfordulni. (Nagyon remélem!) Főleg akik több éjszakát is eltöltenek a városban, biztosan igényelni fognak szórakozási lehetőségeket, programokat is. Mert, ha a vendég unatkozik, hamarabb el fog menni, kevesebb pénzt fog itt elkölteni, én is ezt tenném. De ha van program, szórakozási lehetőség, látnivaló, talán jobban itt marad és elkölti itt azt a pénzt, amit magával hozott. Ez a magaslati sétaút egy ilyen lehetőség lehet, még más lehetőségek mellett. Sajnos az őrzéséről valóban gondoskodni kell. De a földeken éveken át álló öntözöberendezés védelme is megoldott, ezt is valamilyen technikai megoldással védeni lehetne.”
 • 41. 1makói 2009. február 27. 07:45
  „Valószínűleg a makói képviselők is tudják nagyon jól, mi nincs rendben a városban, mi a rangsor, mi lenne a fontosabb. A pályázatokat kiírók viszont nem ebben a fontossági sorrendben írják ki a pályázatokat.
  Két dolgot tehet az önkormányzat:
  1.) Felállítja a sorrendet, milyen beruházások a legfontosabbak, és várja, hogy éppen olyan pályázati kiírás jelenjen meg, ami a lista elején lévő feledatokra illik.
  2.) Figyeli, milyen pályázatok jelennek meg, figyeli, melyikhez kell legkevesebb önerő, és ha lát valamelyikben fantáziát, ami a városnak valamilyen szempontból jó lehet, akkor pályázik.
  Ebből a lakosság azt látja, hogy már megint olyasmire költi a pénzt a város, ami nem a legfontosabb.
  Gondoljátok végig: ha nem olyan pályázat jelenik meg, ami a lista elején lévő beruházásokhoz illik, akkor évekig sem történne fejlesztés - semmi. Jobb lenne az?
  Én nem a makói önkormányzat dolgozója, sem képviselője, sem senkinek a rokona nem vagyok, viszont Lesiben van házam. Ott katasztrófa a közlekedés, sár van, a kerék ki se látszik a kátyúból, elakad az autó.
  Ha csak az orromig látnék, azt mondanám, fontosabb lenne, hogy a makói állampolgárok közlekedni tudjanak a környezetükben, miért nem Lesiben építik az utakat..? Jeleztük már, hogy hozzájárulnánk!
  Ennyi!”
 • 40. palf 2009. február 26. 19:38
  „Már csak kutyawelness hiányzik Makóra természetesen úniós pénzből!”
 • 39. csikoo 2009. február 26. 09:05
  „Azon csodálkoznék, ha a Fidesz valamit egyszer támogatna. Még meg sem jelenik az elképzelés, az ellenzéki párt már szervezi a sajtótájékoztatót, hogy cáfoljon, ellenezzen és hülyeségnek nevezze a terveket.”
 • 38. mackósajt 2009. február 26. 07:50
  „A párom?????”
 • 37. kisztitkar 2009. február 26. 07:10
  „Csak az a baj ezekkel a fórumokkal mindenki hozzá szól,mindenki okos de egyszer az életbe valaki a visszaélések korrupciók ellen lépne már fel szervezetten össze kellene ezek ellen fogni emberek,mindegy hogy ki az illető hidjétek el nem tudnak mindent elintézni helyben és ha valaki valakiröl tud valami disznóságot most kell közé tenni amíg ilyen labilis a politikai elit ,mindenki tapossa és nyomja a másikat fel,tehát harcra fel írjatok bátran!”
 • 36. lajosbácsi 2009. február 25. 19:35
  „24-es logaritmus: természetesen tisztába vagyok vele, hogy az EU nem arra kínál pályázatot, amire nekünk kvázi szükségünk lenne, mint városnak.. én csupán azt mertem felvetni, hogy ha esetleg nem pályáznánk erre a madárlesre, és a nyolcmillás önerőt, nem ennek a pályázatnak az önerejéhez használnánk fel, hanem olyan dolgokra, amik ennél hasznosabbak.. talán reálisab lenne, mert ezekszerint nyolc milla van a kasszában, értesz már?
  igen, én járdázok, mert az a nyomorult deák ferenc utca kész életveszély, gyalog is, biciklivel, kerekes székkel, babakocsival meg pláne, és évente hányszor telik meg az a tér a tűzoltóság mögött??? kéthavonta....
  kisztitkár: szomorú, de egyet kell értsek
  mackósajt: én értem mire gondolsz a kaszinóval.... ( érdekes, hogy a párod vagyok... nem is tudtam :D )”
 • 35. MC_05 2009. február 25. 19:10
  „érdekes hozzászólások, kaszinó, politika..
  Egyszerű: van egy jó NB2-es futball csapatunk, azt kéne támogatni, illetve volt egy NB1-es NŐI kézicsapatunk, és mi lett belőle: megye 1. osztály.
  Ha nem támogatja a város, akkor tényleg legalább a város lakóira figyeljenek oda: Járda, csatorna stb.. ami könnyítené a hétköznapokat. Magaslati sétálóút? tiszta fém, lehet vinni a telepre. Vagy lesz ott pár ember aki vigyázna éjjel-nappal? KÉTLEM. Felépülne, 3 hét múlva olyan lyukak lennének rajta, hogy nem tudsz továbbhaladni.
  Turisták? a maros-parti strandra is egyre kevesebben járnak...”
 • 34. mackósajt 2009. február 25. 15:31
  „Helyi lakatosok mi? :) Valószínű! Szerintem a széthordására sokkal több alkalmi lakatosnak fog munkát adni!
  Egyébként nem azt mondtam, hogy kaszinók sokasága kell, hanem a fürdő mellé találni kéne más elfoglaltságot is a turistáknak!”
 • 33. kisztitkar 2009. február 25. 15:19
  „Gyökerek arra nem jöttetek rá hogy minden pályázaton nyert pénzből mennyit lehet zsebre rakni ki a faszt érdekli hogy értelmes dolog vagy sem szerintetek 2010-után mennyi pénzt kap a város egy fillért sem búzás nem lessz országgyűlési képviselő,az mszp meg oda lessz a picsába akkor mért ne vennének fel minden pénzt meg kell élni az elvtársaknak ezek után is itt minden a kerékpár út járda építés stb nem arról szolt hogy szükség volt rá ,hanem egyes köröknek a pénzre csak ez senkinek nem jut az eszébe!”
 • 32. Logaritmus 2009. február 25. 14:48
  „"több turistát vonzana a szerencsejáték"

  Könyörgök! MAKÓRÓL beszélünk, nem Budapestről, Győrről, Siófokról... Szegeden sem lehetne a turizmust kaszinókra építeni, nemhogy a Szegedhez képest porfészek Makón!

  Hegyibringa pálya = legalbb annyira ütős, mint a kaszinó ötlet! :D Komolyan, van még valami vicces a tarsolyodban? Vízesés építése esetleg? Felhőkarolcó project? Műdzsungel telepítése? :D Ja, és persze a gázhívők is itt vannak. Szuper, egyre jobb a társaság, és egyre messzebb vagyunk a lényegtől: itt a lehetőség, hogy 5% beugróval egy marha drága, munkahelyet teremtő, és az építés idejére a környékbeli lakatosoknak, melósoknak egy kis megrendelést biztosító projekt jöjjön létre ami a németeknél és az cseheknél, angoloknál már bevált és jó. Tehát? Ki tud még egy ilyet, ilyen finanszírozással? Mert ha senki, akkor nem értem mi a francról szól a vita?! Ábrándokról???”
 • 31. szabaditélőképesség 2009. február 25. 13:36
  „:O mik nincsenek.. biztos fless lenne fent mászkálni a lombkoronába:D:D de azért kicsit felesleges lene erre költeni a kest;)
  jah és a gázt akkor is jól eladtuk magunk alól-.-"”
 • 30. mackósajt 2009. február 25. 13:35
  „A böszme az gyurcsány! Szerintem már eleve az ártérbe tenni bármilyen dolgot hülyeség! Egy esetleges igényes strand gondolata még talán! De szerintem több turistát vonzana a szerencsejáték, mit egy vasszerkezet a fák között! Elképzelem, hogy nyáron a turistákat szétszednék a szúnyogok meg egy csomóan megbetegednének a kullancsoktól! A városban is majd meghalni a vérszívóktól nemhogy a fák között!
  Nem azt mondtam, hogy ez az egyetlen út,de a turisták izgalmakra vágynak vagy pihenésre. De akkor már én a hegyibringa pálya kiépítését támogatnám, ha a természetről van szó!Ja bocs! Nincs hegy!”
 • 29. Logaritmus 2009. február 25. 13:21
  „mackósajt: az újságcikk a Maros partjáról szólt, fákról, természetvédelemről, tuzimusról - erre te jössz egy böszme kaszinóval, a párod meg járda felújítással. Ne csodálkozz, ha hülye kérdésre hülye válaszok jönnek! :D Makón továbbra sem gondolom, hogy egy általad vizionált mega-giga kaszinó hozná meg a várt turistákat.”
 • 28. mackósajt 2009. február 25. 12:47
  „A másik:
  A város a fürdő pályázathoz ugye hitelt vett fel az önrész megteremtéséhez!Arról persze kussol Buzás meg Mágoriné is, hogy a hitel árfolyam kockázatán már most kb 800 millió forintot bukott a város!”
 • 27. mackósajt 2009. február 25. 12:42
  „Logaritmus! Mondd te ennyire marha vagy, vagy csak játszod?
  Nyilván nem az ártérbe gondoltam a kaszinókat!
  Sziszka! Nem védeni akarom a Fideszeseket! De ahhoz, hogy a város sok pályázatot nyert ahhoz kellettek komoly állami támogatások a EU támogatás mellé! Mivel Makó azon kevés város közé tartozik amiből nem lett narancsliget, tehát így föntről a lojalitásért sok pénzt kapott a város a pályázatokhoz!”
 • 26. sziszka1 2009. február 25. 12:00
  „Az utak aszfaltozás mindenhol az utca lakóinka érdeke, és vállalni kell a saját részüket, így volt kb 12 éve is amikor sok utcát aszfaltoztak. Ja, hogy honvéd városrészben nincs rá pénz! autó sincs arra felé, meg ha jól tudom ott néhány éve aszfaltoztak rendesen közpénzből, hogy a kisebbségi nemzettársaink ne a sárban tapicskoljanak.

  Járdafelújítás? Csatronázás? valóban kellene, de szerintem logikailag kell átgondolni:

  pl: le aszfaltozzák az xy utcát, majd fél évvel később feltúrják a csatornázás miatt (ugyanez a járdákon is) Amúgy a kerékpárutakat elvétve használják a Kálvária utcán, mondván akkor minden kereszteződésbe meg kell állni elsőbbséget adni, ha meg elütik a biciklist, akkor meg rinyálnak, hogy biztos gyorshajtás volt az ok. Na persze.
  Bocs hogy eltávolodtam a témától.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis húszezressel akart fizetni egy makói férfi

Makó - A szórakozóhely felszolgálója figyelt fel arra, hogy a pénzzel valami nem stimmel, és… Tovább olvasom