Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Makón adják majd át kétévente az új Pulitzer-díjat

Félmilliós díj és névre gravírozott szobor jár hazánk legjobb ifjú újságíróinak – Pulitzer Szülővárosának Díját Makón adják át, először idén októberben. Az önkormányzati kezdeményezést az oktatási tárca és a MUOSZ is támogatja.
Makón az idei esztendőt Pulitzer emlékének szentelte az önkormányzat. A legendás sajtóbirodalom alapítója a Maros-parti városban született 160 éve. Az emlékév legjelentősebb és legmaradandóbb értékének a fiatal magyar újságíróknak kiírt országos pályázatot szánják. A Pulitzer Szülővárosa Díjhoz Makó képviselő-testülete és az oktatási minisztérium is 500-500 ezer forintos pályadíjat ajánlott, remélik: ez olyan vonzerőt jelent, amely felkelti az ifjú tollforgatók figyelmét.

Hiller: természetesen támogatjuk

Hiller István miniszter tegnap Buzás Péter polgármesterrel együtt hivatalosan is meghirdette a makói pályázatot. Az oktatási és kulturális miniszter azt mondta, természetes, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek nemcsak az emlékdíj átadása a célja, hanem a fiatal tehetségek felkutatása is. Az OKM jövőre is odaadja a félmillió forintot a díjazásra. A tájékoztatón Baló György, az MTV vezető újságírója és Eötvös Pál, a MUOSZ elnöke arról szólt, szükség van a minőségi utánpótlásra a haza sajtóban, ezért tölt be fontos szerepet ez a pályázat.

Molnár Lászlótól, a makói Pulitzer-kollégium igazgatójától és a sajtómágnás emlékének helyi ápolójától megtudtuk: benyújtott pályaműveket a Pulitzer József Emlékbizottság tagjai bírálják el, ennek tagjai: Baló György, az MTV igazgatója, a zsűri elnöke, Mandur László, a Országgyűlés alelnöke, Eötvös Pál, a MUOSZ elnöke, Vince Mátyás, az MTI elnöke, Pálffy István, az MTV Híradó műsorának műsorvezetője, Bárándy Péter, a magyarországi Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kurátora, Vámos Miklós író és Csillag András szegedi Pulitzer-kutató. A bírálók közé invitálták lapunk főszerkesztőjét, Szetey Andrást is.

– A pályázatok benyújtására két kategóriában van lehetőség: középfokú és felsőfokú intézményben tanuló újságírók nevezhetnek, a munkák leadásának határideje augusztus 30. A díj átadására október 30-án kerül sor, Makón. A nyertesek a fél-félmillió forintos díj mellett Pulitzer József 1997-ben átadott szobrának kézbe fogható méretű másolatát is megkapják.

Úgy tervezik, hogy a díjat kétévente adják át, és szeretnék, ha az országos Pulitzer Emlékdíj átadásának is a szülőváros adhatna helyet. A pályázat benyújtásának alsó korhatára 14, a felső pedig 25 év.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az állandó kiállítás Makón

Az ország múzeumai közül idén a makói nyerte a legtöbb pénzt, negyvenkétmillió forintot a kulturális… Tovább olvasom