Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Makón ellopták a csatornafedeleket

Makó - Egymillió forintos kárt okoztak tavaly Makón a helyi víz- és csatornaszolgáltatónak azok a fémtolvajok, akik rendszeresen ellopják az öntöttvas aknafedeleket. Az anyagi kár mellett ez komoly balesetveszélyt is jelent, a kerek fedőlapok pótlása ugyanis nehéz. A rendőrségnek eddig egyet sem sikerült elfogni a tettesek közül.
Újra és újra eltűnnek az ivóvízellátó, illetve a szennyvízcsatorna-hálózat aknáiról Makón az öntöttvasból készült fedőlapok. A fémtolvajok által okozott kár a fedőlap fajtájától és méretétől függ, de minimálisan is több tízezer forint – tudtuk meg Medgyesi Páltól, a Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatójától. Tavaly emiatt összesen egymillió forint kár érte a társaságot. A lopási kár értéke évről évre nagyjából ennyi – a vállalat nem sokat tud tenni értékei védelmében. Csak az utóbbi hetekben hét fedőlapot loptak el mindmáig ismeretlen tettesek a városban.

Bende Flóra, a társaság sajtóreferense a Tulipán utcai óvoda mögötti szennyvízaknánál Fotó: Miskolczi Róbert

A tettesek egyelőre nem kerültek elő

Palicz András, Makó rendőrkapitánya lapunknak elmondta: eddig nem sikerült elfogni azokat, akik a csatornafedeleket lopják. Ugyanakkor a rendőrségi bejelentés nyomán a fémgyűjtő-átvevő helyeken is fokozott ellenőrzések várhatóak. Korábban egyébként lopták az öntöttvas tűzcsapszekrényeket is; ez azért szűnt meg, mert ezeket betonból készültekkel pótolták, amelyek a fémtolvajok számára értéktelenek. A fedlapokkal sajnos nem lehet ugyanezt megtenni. 
Az anyagi veszteség mellett talán még súlyosabb probléma, hogy a lopás után nyitva maradt aknák balesetveszélyesek: némelyikük mélysége a két métert is meghaladja, és aki mondjuk éjszaka nem veszi észre és beleesik, komolyan megsérülhet – csupán a szerencsének köszönhető, hogy az utóbbi időben nem történt emiatt tragédia. A cég igyekszik pótolni a fedlapokat, de ez néha nem egyszerű, nem biztos ugyanis, hogy mindig kapható ugyanolyan méretű és fajtájú csatornafedél, mint amilyet elloptak. Az is előfordul, hogy egyáltalán nem lehet megfelelőt vásárolni – ilyenkor öntetni kell egy újat. Nem tehetnek mást: amíg nem sikerül pótolni az éppen hiányzókat, addig figyelmeztető jelzéssel látják el a tátongó aknákat.

A társaság a lopások miatt feljelentést tett, egyúttal lapunkon keresztül is kéri a makóiakat: aki látja, hogy nem a társaság emberei szednek fel valahonnan fedőlapot, értesítse a rendőrséget. A dolgozók munkaruhájukról megismerhetők. Várják a bejelentéseket a balesetveszély megelőzése érdekében a már hiányzó fedőlapok helyéről is.

Medgyesi Pál ugyanakkor azt is elmondta lapunknak: hamarosan levélben kéri fel a térség parlamenti képviselőjét, Buzás Pétert, hogy kezdeményezze a fémfelvásárlást szabályozó jogszabályok megváltoztatását a parlamentben – addig ugyanis nem szűnik meg a fedőlapok lopása, amíg lesznek helyek, ahol ezeket pénzért átveszik.


Olvasóink írták

 • 6. maci52 2008. január 31. 20:33
  „Az öntvény az jó lóvé,színesek szeretik.”
 • 5. dodo 2008. január 31. 20:08
  „Meg a lopási érték sz.sértési összegét! Kérdezd meg akár egy bizt. őrtől, mekkora összegnél hívhat rendőrt!”
 • 4. kereső ? 2008. január 30. 21:27
  „Javslom a Vízmű munkatársainak,hogy járják körbe a fémhulladék átvevő helyeket és keressék meg a fedlapokat a rendőrségnek ugysincs ideje,/embere/ezen néhéz feladat elvégzésére. Egyébként én is így találtam meg a tőlem eltulajdonított értékemet.”
 • 3. Elemer Laux 2008. január 30. 16:09
  „Csak a pontosság kedvéért: 10ezerről 20ezerre a helyszíni bírság összegének felső határát módosították.”
 • 2. citrom 2008. január 30. 14:05
  „A piacon eladott tojáshoz nyugtát kell adni, és elméletilegígy kifehéredik a gazdaság! Az a személy aki aknafedöt lop simán leadhatja a fémhulladékot és semmiféle igazolást nem kell adniaa leadott fém származásárol.Hogy van ez???? Aki dolgozik az adózzon ,aki tolvajlásból él az éljen VIGAN FEKETÉN!!!!!!!!”
 • 1. dodo 2008. január 30. 11:30
  „Ezek nem színesfémtolvajok, hanem sz í n e s fémtolvajok. És ha a r.őrség nem keresi, nem is találja őket! Tudjuk, hogy szegény kátrányos helyzetű "megélhetésiek"! Működik ezerrel a pozitív diszkrimináció: lopás miatt nyomoznak (ha nyomoznak), holott itt szándékos veszélyeztetés és közlekedés rendje elleni bűncselekmény is fennáll. Ha véletlenül megkerül a tettes, a fedél árát veszik elkövetési értéknek, ami bőven belefér a nemrég az ő érdekükben módosított (10E-ről 20E-re) sz.sértési határba! Sajnos kötelező szeretnünk őket, ezért nem szabad az okozott kár értékét venni, mert akkor esetleg bűncselelmény lenne! A sz.sértési bírságot kiszabják, igen enyhét, hiszen kátrányos helyzetű honfitársainkról van szó,majd meg sem próbálják behajtani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis okmányok felderítése magyar-román együttműködéssel

Hétfőn a közös határellenőrzés során 4 db hamis (utánzat) román személyi igazolvány került… Tovább olvasom