Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Makón elmarad a nyár végi gyümölcsszezon

Idén nincs nyár végi gyümölcsszezon Makón, drága a hazai kínálat. Bár a hipermarketekben nagy akciókat szerveznek, a termelők szerint még így is túl sokat kell fizetni a barackért – ami érdekes, mert szerintük töredék áron is csaknem eladhatatlan a gyümölcs a szegedi nagybani piacon.
Gyümölcskínálat Makón – az ára akár a fele is lehetne. Fotó: DV
Makón és környékén nem jellemző a gyümölcstermesztés – és ennek sajnos pénztárcába vágó következményei vannak a városban. Míg a szegedi nagybanin kevesebb mint 100 forintért is lehet vásárolni egy kilogramm őszibarackot, ennél valamivel többe kerül a nektarin, a makói kereskedésekben 250-300 forint a gyümölcs kilója, a legnagyobb akció sem megy lényegesen a sokak szerint mesterségesen felpumpált ár alá.

– Nagyon drága a gyümölcs. A gyerekeknek sem tudom megvenni, idén elmarad a lekvárfőzés is, egyedül az akciós dinnye az, amit megengedhetünk magunknak. Azt hallottam, hogy a hideg nyár miatt lett kevesebb a gyümölcs, ezért olyan drága – mondta a Makón élő Nagy Györgyi.

A város egyik hipermarketében találtuk meg tegnap a legolcsóbbat: 199 forintot kértek egy kiló őszibarackért (ez az akció egyébként Szegeden is ugyanennyi), de a termelők szerint ez is elképesztően magas ár – különösképp, hogy sokuknál kárba vész a termés, aminek egyszerűen annyira alacsony a felvásárlási ára, hogy nem éri meg piacra vinni.

– Tíz napja egyszerűen eladhatatlan a barack, míg a megye más pontjain az egekben vannak az árak. Nem sokkal jobb a helyzet Szegeden sem, ráadásul bárki ellenőrizheti: a multik polcain egyszerűen szörnyű minőségű árut kínálnak akciósan kétszáz-kétszázötven forintért, míg például a mi gazdaságunkban pocsékba megy az első osztályú őszibarack – panaszolta Dudás János. Az üllési termelő elmondta: száz forint körüli kilónkénti ár mellett még hasznot is remélhetnének, ám a jelenlegi piaci helyzet siralmas, van, hogy két nap után kel el néhány láda gyümölcs nem többért, mint kilogrammonként 60-70 forintért.

– Most három hektáron állnak a gyümölcsfáim, de az idei év után arra kényszerülök, hogy ebből kéthektárnyit felszámoljak, a többi meg elég lesz saját fogyasztásra. Utánanéztem: éppen ilyen áron árultunk 1995 nyarán is, ez sok mindent elárul, és rajtunk kívül a vásárlók is megisszák a levét ennek az árpolitikának – fűzte hozzá a termelő.

A makói Zöldség- Gyümölcs Kis- és Nagyker már évek óta csak gyökeret és hagymát forgalmaz, mivel a térségben jellemzően nem termelnek barackot, szilvát, vagy almát, ezért nem is éri meg a gyümölcsárusítás – mondta el a cég egyik vezetője, Szakács Istvánné. A kereskedő utalt rá: a makói árhelyzeten változtatna, ha a környékbeli gazdák gyümölcstermesztésre specializálódnának, ám addig a multi diktál – és valóban elmarad a nyár végi gyümölcsszezon Makón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágori Józsefnét a gazdaság érdekli

Öt évvel ezelőtt lépett a makói közélet színterére, most pedig a város polgármestere szeretne lenni… Tovább olvasom