Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Makón előzékenyebbek a zebránál a kamionosok

Makó - Nemcsak a 43-as út mellett élők, de az azon átkelni szándékozók számára is nyomasztó az egy éve elviselhetetlenné nőtt forgalom. A makóiak szerint nem várt izgalmakkal jár, ha valaki át akar kelni a zebrán. Tapasztalat: a kamionosok előzékenyebbek a személyautósoknál.
Aránytalanul elosztva, közel hét kilométeren összesen tizenegy kijelölt gyalogátkelő biztosítja a 43-as főút Makót átszelő szakaszán a szabályos áthaladást – van szakasz, ahol több mint egy kilométeren át nem lehet „hivatalosan" átgyalogolni a főúton. Mindez nem is jelentett komoly problémát egészen tavaly januárig, amikor megháromszorozódott a városon átzúduló forgalom – hiszen a szokásjog alapján kialakult „kalózátkelők" immár életveszélyessé váltak. Sőt mind többen osztják a véleményt: az egyetlen, lámpával biztosított zebrán kívül gyakorlatilag mindenütt életveszélyes az átkelés Makón.

– Gyakran három gyermekemmel együtt kell, hogy átkeljek a Szegedi vagy a Megyeház utcán, ami csaknem minden alkalommal nem várt izgalmakkal jár. A legnyomasztóbb az, amikor csak az út egyik sávján jutunk túl, és aztán percekig várjuk, hogy átengedjenek. Ennél már csak egy rosszabb van, amikor mindezt kerékpárral kíséreljük meg, sokszor ez igazi életveszély – mondta lapunknak Sztanyó Gyöngyi. A makói nő szerint a kamionosok előzékenyebbek a személyautósoknál. Úgy gondolja: a főút sajnos valós választóvonal, ami kettéosztja a várost, az egyik vagy a másik oldalra „születni kell".

Két térfélre osztva: a főtérnél is lehetséges az átkelés, de nem felemelő élmény.
A szerző felvétele

Ugyanígy látta a helyzetet tegnap a Széchenyi téri gyalogátkelőn átsiető két diáklány, Bakacsi Éva és Bálint Nikolett is. Mindketten megerősítették: a hatalmas szerelvények vezetői a legtöbbször átengedik őket.

– Van, amikor csikorogva fékeznek a kamionosok, míg az autósok tovasuhannak. Szerintem a belvárosban gyorsan lehet átkelni a zebrán, azon kívül azonban veszélyes – tette hozzá Éva.

Halász Tivadarné a bírósághoz vezető zebrán kel át a leggyakrabban, ami ugyan sokszor kockázatos, mégsem kell sokat várni, hiszen előbb-utóbb akad, aki átengedi. Szerinte is a kamionosok közlekedéskultúrája a leginkább gyalogosbarát.

Ferencszálláson öt-tíz percig is várni kell

Van, amikor öt-tíz percig sem lehet biztonsággal átkelni a Ferencszállás főteréhez vezető gyalogátkelőnél – tudjuk meg az út szélén ácsorgóktól, akik a járművek nagy sebességét nehezményezik a legjobban: van, hogy közel százzal dübörögnek át a községen.

Olvasóink írták

 • 6. Tedi 2008. március 16. 18:07
  „Raptor: vannak a zebráknál zöld mellényes emberkék, akik egy fancsali karfelnyújtással megállítják a forgalmat, ha gyerekek mennek át az úton.nem rendőrök, de már a zöld mellényük elég ahhoz, hogy a sofőrnek megemelkedjen a pulzusszáma, lelassítson és jó sofőr akarjon lenni. mire olyan közelre ér, hogy rájöjjön, hogy nem is rendőr az ibse, addigra meg úgy van vele, hogy na jól van fikások, lelassítok, lássátok kivel van dolgotok. aki az önkormányzatnál a körförgalomban szokott állni (megállítani), az nem annyira lelkes, vagy csak f**ik a kamionoktól. mi tagadás, én is kicsire húznám magam.
  Sajnos az nem jutott el a városvezetés agyáig, hogy a kisiskolások délután hazamennek... délután már senki nem biztosítja őket az átkelőknél.
  az a baj, hogy a mienktől eltérőbb gondolkodású népeknél nem közmunkásokat állítanak ki hogy legyenek már kedvesek a gyerekeknek segíteni a többezer kamion között,( mintegy supermario játékban átjutni a túloldalra, sajnos nekik csak egy életük van, nem három) hanem bizony önkéntesek teszik mindezt puszta jószándékból. Gondolom itt marha nagy feladat lenne önkénteseket szervezni, mertugye a nem akarásnak nyögés a vége.
  de ha jól belegondolok, lehet kezdeményezni fogom egy önkéntes-ív előterjesztését, amire bárki felíratkozhat, és tehet a közösségért, amiben lakik. ez az élet sok terülteére ki is lehetne terjeszteni, pl. szemétszedés a petőfi parkban, kerítés építése a fürdős játszi köré, a arosparti dzsumbuj széppé tétele... emlékszünk még huszon éve hol majálisoztunk, és hol főztük a bográcsost? ma ott kétméteres gaz van. na ilyenekre gondolok én.”
 • 5. d 2008. március 09. 19:53
  „Még több kamiont .....bírja a város (nyáron 120db kamion/ óra, télen 72 db/óra (átlag)...............autópálya 2020 körül (1 km 200000 milliárd) talán még megérem.....köszi”
 • 4. No! 2008. március 08. 17:58
  „Police???hadjuk már azért csak van év rendőre.Az büntet amiért,elnézőbb lehetne.De aki valóban,részegen vezet meg szabályt sértenek azt meg elengedik!.........Jó nem...”
 • 3. Raptor 2008. március 05. 23:08
  „Nem értem a police-t sem. A 43-as út, beleértve a makói gyalogosátkelőket is az egyik legjobban tejelő útszakasz szerte ebben az országban. Hogy ezek miért nem aknázzák ki a tálcán kinált lehetőséget? Szerintem naponta milliókat kaszálhatnának (papiron, mert a büntetést egyetlen külföldi sem fizetné be, az hótzihher), ha volna merszük kitolni a képüket a 43-asra. Ott aztán minden másodpercben történik szerintem egy szabálysértés.

  Nem tudom, hogy mostanában mi a helyzet, de régebben reggel és délután, az iskolások védelme érdekében rendőröket állitottak a 43-asnál a forgalmasabb iskolakörnyéki zebrákhoz (Bartók iskola, stb..). Mostanában minthogyha már ezt sem csinálnák. Bocs, ha tévedek... De ha tényleg nincs mostanában ez sem, akkor tényleg idióták vagyunk és folyamatosan hülyülünk.”
 • 2. ekezettelen 2008. március 03. 17:36
  „minek szolsz bele ezekbe a dolgokba ha azt sem tudod mi hogy van te ekezet nelkul irogato okostojas?”
 • 1. Jo Bacsi 2008. március 02. 10:05
  „Mer nem tesznek nyomogombos lampat a gyalog atkelokhoz. A masik pedig miert nem az ugy nevezett kaloz atkelokhoz teszik a gyalog atkelot es miert tobb sza meterrel arreb?? Ha a nep a kaloz atkelon jar at akkor nyilvan ott van ra igeny es nem 600 meterrel arrebb. nem logikus?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövegy és Nagylak is az infosztrádán száguld

Kövegy, Nagylak - Már a megye legkisebb falujában, Kövegyen is van e-Magyarország Pont, azaz nyilvános internet-hozzáférés, a szomszédos, határ menti Nagylakra még Romániából is átjárnak számítógépezni. Tovább olvasom