Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Makón Európa energiatitka - írja a The Wall Street Journal

Makó - Dél-Kelet Magyarország hagyma- és fokhagymaföldjei alatt rejtőzik Európa egyik legjobban őrzött energiatitka, egy hatalmas földgáztartalék, amelyet sokáig elérhetetlennek tartottak - írta a The Wall Street Journal Europe.
A Makói Árok évtizedeken át csak olajipari szakemberek szűk csoportjának jelentett valamit. Ez most megváltozott, amikor az amerikai Exxon Mobil, a világ legnagyobb olajtársasága részesedést vásárolt a vállalkozásból. Magyarországon már előtte is újságfőcímek hirdették, hogy nem csak Magyarország lehet önellátó földgázból a makói vagyonnak köszönhetően, hanem összes kelet-európai szomszédját is elláthatja, emlékeztetett az újság.

Ez azonban nem várható egyhamar, mert a "makói diót" nehéz feltörni. A gáz kemény kőzetben van, amelyből a gáz nem szabadul ki egykönnyen. Korábban az ilyen, úgynevezett nem hagyományos olaj- és gázlelőhelyeket a nagy olajcégek túl nehéznek és költségesnek minősítették. A növekvő energiaárak és a technológia fejlődése miatt ez a felfogás változóban van, és a befektetett dollármilliárdok végül is segíthetnek a világkereslet nyomásának enyhítésében, írta a lap.

A nagy olajtársaságok egészen a közelmúltig jobbára csak az Egyesült Államokban termeltek ki "szoros földgázt", mint amilyen a makói is, főleg a Sziklás-hegységben és Texas keleti részén. Az Exxon a coloradói Piceance-medencében, a brit BP a wyomingi Jonah mezőn, a kanadai EnCana Corp. a Texas és Louisiana határvidékén fejleszt ilyen lelőhelyeket. Segít egy új kőzetaprító technológia, amely kimozdítja a gázmolekulákat fogságukból. Most már a nagy cégek az Egyesült Államokon kívül is bevetik ezt a módszert. A BP "szoros földgázt" kutat Ománban, a szintén brit JKX Oil & Gas Plc Ukrajnában, az EnCana Franciaország délnyugati részén. Az Exxon hamarosan felhasználja Makón a Piceance-medencében szerzett tapasztalatait, írta a lap.

A makói földgázvagyont a világ egyik legnagyobb nem hagyományos lelőhelyeként emlegetik. A koncessziós kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. úgy becsüli, hogy a koncessziós területe körülbelül 1,2 billió köbméter földgázt tartalmaz. Ez háromszor annyi, mint Nagy-Britannia bizonyított földgázkészlete - írta az újság.

Magyar geológusok már az 1970-es években igyekeztek felmérni a lehetőséget, de a műszaki nehézségek miatt még nem lehetett kitermelésre gondolni. Az 1980-as évek végén a Világbank finanszírozott egy mélyfúrási programot Magyarországon, az amerikai geológiai hatóság vezetésével. Ez fölkeltette a nyugati érdeklődését.

A Világbank finanszírozta felmérés adataira felfigyelt egy amerikai geológus, John Gostavson, és többszöri látogatás után, 1998-ban, kutatási engedélyt szerzett a Makói Árok egy részére. Mint mondta, nem utolsó sorban a wyomingi lapályokra emlékeztető táj nyerte el a tetszését. Gustavson feldolgozta és összesítette a korábbi magyar és nemzetközi kutatási eredményeket, és 2002-től házalni kezdett velük a nagy olajtársaságoknál. Senki sem kapta be a horgot, kivéve egy kis amerikai cég, az Ultra Petroleum vezetője, Marc A. Bruner. Az Ultra Petroleum már korábban az első között volt a wyomingi lelőhely kutatásában. Bruner megalapította a Falcon Oil & Gast, és megvásárolta Gustavson koncesszióját.

2005. decembertől a Falcon három kutatófúrással kijelölte a lelőhely határait, és három másik fúrást is végzett a terület közepén. 2007. májusban a Falcon megkapta a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól mintegy 100 ezer hektárra, ez az egyik legnagyobb koncesszió, amelyet valaha is adtak Európában, idézte fel a múltat a lap.

Széleskörű a vélemény, hogy a makói lelőhely a legnagyobb az európai szárazföldön a hollandiai, groningeni gázmező 1959-es fölfedezése óta. Ám a nehézsége is óriási: a makói gáz nagyrésze több mint 6000 méter mélyen van, és minél lejjebb, annál forróbb, elérheti akár a 200 Celsius fokot is. Ugyanis Makó alatt a földkéreg szokatlanul vékony, olvadt kőzet van nem sokkal a felszín alatt. - Ott még fő a kő, vagyis, ha egy kicsit mélyebbre fúrunk, láva tör föl, és elborít - idézte a lap John Gustavsont.

A hő és a nyomás miatt növekednek a fúrási költségek. A Falcon egyik kútjának lefúrása 50 millió dollárba került, ami kész vagyon ilyen kis cég számára. Nem sikerült kiszámolni a gázfelhozatal ütemét sem, vagyis nem tudták megállapítani a termelés gazdaságosságát. Továbbá a Falconnak kezdett fogyni a pénze. Ezért partner után néztek. Idén áprilisban sikerült bevonni az Exxon Mobilt, 300 millió dolláros termelési-fejlesztési megállapodást kötve vele. Néhány nappal később az Exxon Mobil másik ügyletet is bejelentett, a magyar Mol Nyrt.-vel, arra, hogy közös kutatást kezdenek a Mol makói szerződéses területén, emlékeztetett az újság. A Mol az Exxon Mobil partnereként részt vesz a Falcon Makói árokban folyó kutatásaiban is.

Makó ugyan nehezebbnek ígérkezik néhány más "szoros" gázlelőhelynél a világban, de van egy nagy előnye. A világon még föllelhető nagy gázmezők, például Nigéria tengerpartja előtt, távol vannak a fő piacoktól. Makó viszont az európai gézvezeték-hálózat közepén van. - A piac készen áll, a térségben az értékesítés nem lesz probléma - idézte a The Wall Street Journal Europe a Mol kutatási-termelési divízió vezérigazgató-helyettesét, Áldott Zoltánt.

A washingtoni Jamestown Alapítvány elemzése szerint a makói földgáz iparszerű kitermelése 2011-től várható, 2012-től kezdődően évente 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel. Összehasonlításul: az európai gázfogyasztás negyedét fedező orosz Gazprom tavaly 548,5 milliárd köbméter földgázt termelt. Magyarország éves gázfogyasztása 14-15 milliárd köbméter.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. magyarok 2008. július 03. 21:17
  „pixel

  Az ilyen emberekkel akik tele vannak negatívumokkal mit lehet kezdeni? Egy dolgot, hagyni, hagy utálja a világot, ha neked ez így jó, akkor csak hajrá...”
 • 22. pixel 2008. július 03. 20:56
  „T. magyarok!
  A kormány inkább jól fektesse be, jól használja fel az adó fizetők pénzét, mint kidobálja. Gondolom jól meg van fizetve a "szakértelműk", tehát dolgozzanak meg érte, ez a megbízatásuk.
  Ne az ablakon dobálják ki a milliárdokat: pld kormányzati negyed, kórházi széfek, értelmetlen reklámok, nem sokat érő bioenergia beruházások, korrupciók sokasága, stb.
  Az talán eszedbe juthatna - az idiótázáson túl - a multik nem szokták kidobálni a pénzüket, ha az ExxonMobil befektet az szinte bisztosan meg is fog térülni. Igaz ők szakemberek is és megfontolják befektetéseiket.
  De a cíkket olvasd el még egy párszor, hogy meg is értsd.”
 • 21. magyarok 2008. július 02. 14:06
  „Pixel...

  Egy kockázatos üzletbe fogjon bele a kormány az adó fizetők pénzén??? És ugye a te technikáddal lesz kiszedve???? Gondolom a tudást meg előlegezed és majd ha jó lesz a forgalma a kútnak ki leszel fizetve... HM???
  Az a baj, hogy olyan hülyeségeket hordasz össze, hogy se eleje se vége....
  Ha neked ez nem tetszik menj tüntetni kiabálj, mint a többi idióta majom...”
 • 20. pixel 2008. július 01. 21:08
  „T. magyarok!
  Azért lenne a kormány, hogy az adófizetők forintjait jó használja fel, talán meg is duplázhatná. Most viszont ellopja, sok minden mással együtt.
  De igazad van - a fotellal kapcsolatban- jelenkeztem is a Falconnál fúrósnak, fel is vettek Romániai munkára, tehát már teszek valamit a magyar hazáért.
  Na és Te? Legalább nézz utána mennyi a bányajáradék más országokban.”
 • 19. magyarok 2008. június 29. 11:13
  „pixel

  Te azt várnád, hogy az állam az adóforintjainkból menjen bele egy olyan üzletbe aminek a vége kiszámíthatatlan? A Rendszerváltás idején amiről te beszélsz, nem hogy nekünk nem volt olyan technikánk amivel ki lehetett szedni 6000 méter mélyről, de a világon senkinek nem volt... a 20% valóban több mint 12 de "fél van van az állam ami semmit nem kockáztat, meg van a befektetői csoport ami milliárd dollárokat öl valamibe ami nem biztos.... Úgyhogy valószínűleg az állammal azért tudtak ennyiben megegyezni, mert az államnak a kisujját sem kell mozdítani...
  Szóval kritizálni a legkönnyebb otthon a fotelből, de kíváncsi lennék te milyen hitetetlen képességekel rendelkező ember vagy, hogy ilyen magasak az elvárásaid mással.”
 • 18. sóhaj 2008. június 28. 19:15
  „1995-96-ban Horn privatizáltatta az energiaszektort. Államitámogatással 15-20%-os extra nyereséget biztosított a magyar állam a külföldinek. Ezzel is így leszünk majd?”
 • 17. pixel 2008. június 28. 16:50
  „T. magarok!
  Számoljunk egy kicsit az összeesküvés elméletek alapján.
  Szerintem az jönne ki, hogy jó néhány politikus már ezen jól meggazdagodott. Tehát már régen negativ az egyenleg.
  Már nem a Falcon fogja a kitermelést végezni, ha nem az ExxonMobil, akinek már -a cíkk szerint- nagy tapasztalata van a zárt mezők kitermelésében.
  Én egy dübörgő gazdaságtól azt várnám el, hogy legyen ő is tuljdonos az ilyen volumenű beruházásokba. Erre még volt is pénz a privatizáció indulása után, na meg az brosz államadóságok lebontása idején.
  De az is igaz, hogy a 12 % -nál vannak magasabb számok, én legalábbis ismerek pld. 20%. Az biztos ez a gáz ott nem fog maradni, legfeljebb az legalkalmasabb gazdasági körülményeket várják ki.”
 • 16. Satakera 2008. június 28. 11:05
  „Most kellene odafigyelni minden ép eszű embernek, hogy ne semizzenek ki bennünket. Akkora a gázkészlet, hogy Makó lakosságát símán ellehetne látni olcsó gázzal, és arra is da kellene figyelni, hogy ne a lopós vezérek feneketlen zsebe teljen továbbra is. Végre lessz lehetőség, hogy Makó is kizökkenjen a tespedtségből., lennének igazi munkahelyek, jövedelmek, nem kellene segélyeket osztani. Vegyék már észre végre, hogy az emberek dolgozni AKARNAK nem segélyből élni, /kivéve az etnikumot/ és loptak már eleget, hagyjanak már minket is élni, megélni, hogy ne máról holnapra éljünk, eladósodjunk, mert másképp ebbe a városba/Országba/ most csak így lehet élni. ÉLNI AKARUNK mi is, akik nem képviselők vagyunk, csak egyszerű Magyarok.”
 • 15. magarok 2008. június 27. 22:30
  „Pixel!

  A 12% sokkal több mint a 0 ugyanis ennyi százalék jár akkor ha nem engedjük, hogy kiszedjék, mivel sok milliárd dollárba kerül a kitermelése, sőt jelenleg csak ennek a cégnek vannak erre alkalmas technika... Nem beszélve arról, hogy a magyar állam egy vasat sem kockáztat a bizniszen ellenben a cég már sok száz millát ráköltött a próbafúrásokra...”
 • 14. mérges 2008. június 27. 18:06
  „de ki képviseli a mi érdekeinket?”
 • 13. pixel 2008. június 27. 17:36
  „Ha az energia, a nyersanyagok, ásványi vagyon nemzeti kincs akkor ne csak a a multinacionális befektetők járjanak jók, a magyar nemzet is.
  Tehát a ország hasznát is kell szolgálnia, de 12 % bányajáradék szolgálja?
  A polítikusok felelőtlenül irányitásának köszönhetően mindenből kisemmiznek, mindent elrontanak, mindent eladnak.
  Nézünk példákat: mezőgazdaság, vizeink, geotermikus energia, gáz, uránbányászat Kanada, rézbányászat Recsk Kanada, arany, stb.”
 • 12. theseus 2008. június 27. 17:03
  „N.P.,

  Egyetértek, ha itt is világszínvonalú - EU átlagú - fizetések lesznek, akkor itt is lehet világszínvonalú mindennek az ára, még a hazai gáznak is. Csakhogy a helyzet az, hogy már most is hasonló árat fizetünk, mint az EU legfejlettebb országaiban (Németország, Ausztria), a fizetések pedig átlagban kb. azok egyötöde, bizonyos szakmákban a 10-edét sem érik el az itthoni fizetések.
  Ezért is megy sok fiatal nyugatra dolgozni és letelepedni, mert itthon így teljesen kilátástalan a helyzetük. Akik maradnak, azok meg egyre inkább csúsznak a létminimum és a fizetésképtelenség felé. Tudod, hogy már félmillióan vannak a BAR-listán? Ez több millió családot érint egy tímilliós országban.
  Ami a mezőgazdaságot illeti: az is közismert, hogy a magyar gazdák töredékét kapják az EU-s támogatásoknak. Így tőlük nem is lehet ennél alacsonyabb árakat várni.”
 • 11. N.P. 2008. június 27. 16:50
  „theseus
  Vappernek igaza van. Ezt a teljesen Kádárista logikát miért nem alkalmazzuk mondjuk csirkére, a gyémántcsiszolásra vagy a bankszektorra ?
  Nem az árakat kell a világszínvonal alatt tartani, hanem oda emelni a fizetéseket. A dolgozó majd eldönti, hogy benzint vagy csírkét vesz, állambácsi ne tegye meg ezt helyette.”
 • 10. theseus 2008. június 27. 16:24
  „Javítás: Az utóbbi 5-6 évben nyilvánvalóan NEM emelkedett 4-szeresére a kitermelés költsége, ahogy a világpiaci ár. Immár közismert, hogy az árrobanás pénzügyi spekuláció eredménye.
  A fejlődő országokban ugyan nőtt a kereslet is, de nem ennyire, és a magas árakat éppen ők tudják a legkevésbé megfizetni.”
 • 9. theseus 2008. június 27. 16:19
  „N.P., vapper, egyszeru polgar

  A megoldás egyszerű: az exportból a magas világpiaci ár miatt hatalmasat kaszálhat majd a cég, és így a magyar lakossági fogyasztóknál lemondhat az extraprofitról, akkor is nyereségesen gazdálkodhat.

  Immár közismert, hogy a mai magas világpiaci olaj- és gázár mögött pénzpiaci spekuláció van, nem a költségek hirtelen megemelkedése. 5-6 év alatt nem nyilvánvalóan emelkedett 4-szeresére a kitermelés költsége, ahogy a világpiaci ár. Ezért áramlik most rengeteg pénz Oroszországba és az arab országokba, amit alig tudnak elkölteni. Nem a cégekbe forgatják vissza, hanem luxusberuházásokra és a focira költik.”
 • 8. egyszeru polgar 2008. június 27. 15:35
  „Szerintem az altalam feltett kerdesek nem zarjak ki az export vilagpiaci arat, de a lakossagi ellatashoz biztositott mennyiseg ehhez kepest lehetnek alacsonyabbak mint az exporte. Ezert kellenek jo szakemberek, hogy megtalaljak a megoldast. Biztos vagyok benne, hogy letezik megoldas.
  Nem allami tamogatasra gondolok, hiszen annak egy sresze is a lakosag zsebebol adodik. Persze, nem egyszeru.”
 • 7. Vapper 2008. június 27. 14:36
  „Az itthon kitermelt gázt miért kellene kedvezményesen adni itthon? Az itthon megtermett búzát olcsóbban adja a magyar kereskedőnek a gazda mint a lengyel kereskedőnek? A földgázt annyiért kell adni amennyibe annak kitermelése, felkutatása, feldolgozása, stb. került.”
 • 6. N.P. 2008. június 27. 13:57
  „theseus
  Jól hangzik a magyar fogyasztónak adott kedvezmény, de kit tekintesz "magyar fogyasztónak" pld. az iparban? Egyébként pedig az említett országok is szépen csendben hozzák fel az áraikat a világpiacihoz közelire, mert sajnos minden más megoldás torzítja a gazdaságot.”
 • 5. csanyiv 2008. június 27. 13:42
  „A koncessziót mesze nem ingyen kapta meg. Ehhez képest ajánlom figyelmedbe a Falcon tőzsdei árfolyamának alakulását (a céget a vancouver-i, Európában meg pl. a frankfurti tőzsdén jegyzik)- nem sokon múlott, hogy a cég csődbe menjen, ezért is kellett lemondania a saját kitermelés nagy részéről.
  http://finance.yahoo.com/charts?s=FO.V#chart10:symbol=fo.v;range=2y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

  A cikkben említett dolgok jól hangzanak, de a realitások kissé messze vannak a jövedelmező kitermeléstől. Ezzel az erővel beszélhetünk a fúziós reaktorokról is, elég sok magyar mérnök ismeri a működés elvét, csak éppen mi magunk nem tudjuk megépíteni. Vagy még sokkal kézzelfoghatóbb a hidrogénnel üzemelő belsőégésű motor, ami csak vízgőzzel "szennyezné" a környezetét. Egy nagy baj van ott is: az ára!”
 • 4. Balogh Gábor 2008. június 27. 10:43
  „"2007. májusban a Falcon megkapta a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól mintegy 100 ezer hektárra . . ."
  no comment !”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Pál titkolja, mennyi aláírást gyűjtött Makón

Makó - Egyelőre nem lesz népszavazás a fürdőfejlesztés ügyében Makón: a jegyző nem hitelesítette Németh Pál aláírásgyűjtő íveit, a döntést a bíróság is jóváhagyta. Tovább olvasom