Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Makón interneteznek a legtöbben

A magyar átlagnál kétszer többen interneteznek Makón, ez az arány az európait is jelentősen meghaladja – derül ki egy felmérésből. A világhálóhoz csatlakozók száma robbanásszerűen nő, a város erre építi ügyintézésének fejlesztését is. Az idősebb korosztály is érdeklődik – netes tanfolyamot kértek a városvezetéstől.
Magyarország egyik legtöbb internetezőjét számláló települése Makó – derül ki a város informatikai tanácsnokának összesítéséből, aki a szolgáltatók adatai alapján összesítette a világhálót használók számát. A gyűjtés eredményeképpen kiderült: naponta 10-12 ezer felhasználó lép fel a világhálóra – a 26 ezres lélekszámú kisvárosban.

– A szolgáltatóktól kapott előfizetési adatokat a statisztika törvényei szerint szoroztam fel a lehetséges összes felhasználóval, ami magán-előfizetések esetén legalább kettő, cégeknél pedig nyolc fő, így jött ki a számomra is meglepő eredmény. Ez a legszerényebb becslések szerint is 12 százalékos lefedettséget jelent, szemben a hazai 6 százalékos átlagszámmal. Ez az arány egyébként meghaladja a tíz legfejlettebb uniós országban mért átlagot is – summázta Almási Pál. Az önkormányzat informatikai tanácsnoka szerint azért is rendkívül fontos ennek a számnak az ismerete, mert a több százmilliós városi informatikai fejlesztésnek semmi értelme nincs, ha a valós felhasználók száma elenyésző. A tervek szerint egyébként lehetőleg a teljes önkormányzati ügyintézést internetes alapra helyeznék – többek között a napokban indult be a közvilágítással kapcsolatos lakossági bejelentések internetes regisztrációja.

A boom oka

Makón vezették be az országban először néhány évvel ezelőtt a vezeték nélküli internetszolgáltatást, amit több cég is végzett, ezért gyorsan terjedt a tömbházakban lakók számára is könnyen elérhető, olcsó internet. A szolgáltatás ára Makón több esetben a szegedi térítési díjak felét sem teszi ki. Ezt a spin upot, azaz üzleti nyelven: felpörgetést követte a hagyományos nagyszolgáltatók térnyerése, ami máig jelentős növekedést mutat – kiegészülve az önkormányzati szolgáltatásokkal. Szegeden elmaradt az e-önkormányzat ilyen mértékű fejlesztése – tudtuk meg a városházán, aminek elsősorban anyagi okai voltak. Tudomásunk szerint nem csupán a megye, de az ország más településén sem végezték még eddig ilyen részletes, internetlefedettséget felmérő vizsgálatot.

– Mivel a pályázati forrásból megvalósuló fejlesztések átfutása 7-8 hónap, ezért a tavaly benyújtott munkánk eredménye csak őszre várható, ekkorra szeretnénk, ha a belváros frekventált terein – arra alkalmas, úgynevezett wifis számítógéppel – bárki ingyenesen kapcsolódhasson a világhálóra, és intézhesse ügyeit, levelezését. Érdekes, hogy a makói felhasználók számottevő része az idősebb korosztályhoz sorolható, jellemző, hogy a város iskoláiban többen is érdeklődtek már kifejezetten nyugdíjas korúak számára indított internetes tanfolyamok felől – tette hozzá Almási, aki megerősítette: tavasszal kifejezetten ennek a korosztálynak indítanak informatikai képzést.

– Nagyon hasznosnak tartom az internetezést, csaknem minden hírt, információt megszerzek a számítógépen keresztül, és mint a nyugdíjas korosztály tagja, mondhatom: mi is mindenről tudni szeretnénk. Ezért a korosztályomat is buzdítom, ha tehetik, fizessenek elő a világháló-használatra – fogalmazott a Makón élő Horváth Rozália, a Mező-kollégium egykori vezetőhelyettese. Az idős nő is érdeklődött néhány hónappal ezelőtt az Almási-iskolában, hogy nem indítanak-e kifejezetten az idősebb korosztálynak szóló netes tanfolyamot. Jelenleg Szegedre jár, ahol egy gyorstalpalón vezetik be a világháló-használat rejtelmeibe, de szeretne még többet tudni, hiszen felettébb kényelmesnek és eredményesnek tartja a számítógépen keresztül végzett ügyintézést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a tanárokat

Első fokon felmentette a bíróság azt a három tanárt, akik kirándulni vitték a kiszombori B. Lászlót,… Tovább olvasom