Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Makón képzik a jövő gazdálkodóit

A tanteremben ülve tanulhatják majd meg a makói Galamb-agrár-szakgimnázium diákjai egy most érkezett szimulátor segítségével, hogyan kell egy korszerű mezőgazdasági munkagéppel dolgozni a földeken. Most a pedagógusokat képzik ki ennek használatára.
Már a gyakorlati résznél tart az a képzés, amelynek révén az érdekelt pedagógusok elsajátíthatják, hogyan kell oktatni a korszerű, informatikai hátteret is alkalmazó gazdálkodást. Ehhez tegnap szimulátor is érkezett, amelynek segítségével tantermi körülmények között ugyanúgy el lehet sajátítani a precíziós eszközök használatát, mintha a gép kezelője a szántóföldön ülne a munkagép kabinjában – tudtuk meg Horváth Zoltántól, a makói Galamb József Szakgimnázium igazgatójától.

Mint korábban megírtuk, a képzés célja egy mindenki számára, több nyelven is elérhető ingyenes oktatási tananyag, valamint egy szintén ingyenesen elérhető tankönyv, amelyből a mezőgazdasági és agrárgépész pedagógusok után a diákok is tanulhatnak majd. A kétéves programban az iskola hazai partnerei mellett cseh, macedón, skót és szlovák partnerintézmények vesznek részt. A Galamb-iskola minderre 85 millió forintos uniós támogatást nyert (2017. július 27.: Makón tanítják a jövő gazdálkodását).

A képzésben 21 iskola 61 tanára vesz részt, köztük 15 a Galambban tanít. Kocsmárik János, a szimulátort forgalmazó cég precíziós gazdálkodási csoport területi képviselője elmondta, ennek rendszerei beépíthetők a kombájnba, erőgépbe, és ez precízebb munkát, általa pedig megtakarítást eredményez. Horváth Zoltán hozzátette: megoldja azt a problémát is, hogy a náluk tanuló fiatalok nem ülhetnek a traktor volánja mögé, amíg nincs jogosítványuk. Így, mire megszerzik, szimulátoron már megtanulhatják a jármű kezelését.

Az iskola egyébként már 10 éve tekinti szívügyének az agrárinformatika oktatását, ezért természetesen jó néhány ilyen jellegű berendezésük van és továbbiak beszerzését is tervezik.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják a községházát

- Egyelőre nincs mellékhelyiség, sőt folyó víz sem a hivatalban. Ha úgy hozza a szükség, az utca túloldalán lévő művelődési házba megyünk át - mondta Farkas János, Magyarcsanád polgármestere arról, hogy milyenek az állapotok ezekben a napokban a községházán. Tovább olvasom