Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Makón kivonultak a jobboldali képviselők az ülésről

Makó - Hosszas vita után döntött tegnap a makói képviselő-testület: két és fél milliárd forint értékben kötvényt bocsát ki az önkormányzat. Az ellenzék szerint túl nagy a hitel kockázata. Az ülést parázs viták jellemezték, a jobboldali képviselőcsoport tüntetőleg elhagyta a termet.
Kemény hangú viták jellemezték a makói képviselő-testület tegnapi ülését, a legtöbb hozzászólást a város kötvénykibocsátási tervezete generálta. Buzás Péter polgármester elmondta: ha a város komolyan gondolja a következő évek nagyléptékű fejlesztéseit – elsősorban az 1,75 milliárdos fürdőberuházást és a több száz milliós iparipark-fejlesztést –, a saját erő biztosítására a leghatékonyabb és legkisebb törlesztési terhet jelentő forrásszerzési lehetőség a kötvénykibocsátás.

Kapitánybúcsú a testülettől

A képviselő-testület búcsút vett tegnapi ülésén Márton Imre makói rendőrkapitánytól, aki bűnügyi igazgatói posztot tölt be november közepétől a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Egyúttal az ülésen bemutatkozott a makói kapitányság új vezetője, Palicz András őrnagy.

Az előterjesztéssel kapcsolatban – utalva a hitelfelvétel pénzügyi kockázataira – Mágori Józsefné fideszes képviselő javasolta: egyelőre csak a fürdőfejlesztéshez szükséges összegről tárgyaljanak. Halmágyi Pál szerint irreálisan nagy a fürdőfejlesztés, így emiatt nem szabadna a városnak milliárdos kötvénykibocsátást fontolgatnia. A testület többsége elfogadta: a pénzügyi bizottság kezdje meg a kötvénykibocsátással kapcsolatos teendőket.

Elfogadta a városvezetés az új termálprojektet is, aminek eredményeképpen a makói termálvíz hőjét a távfűtő rendszerben hasznosítanák.

Több mint egy órán át érveltek pró és kontra az előterjesztők és a képviselők hozzászólását korlátozó szervezeti és működési szabályzat módosításról is. Tucatnyi hozzászólás végén szavazásra bocsátották az előterjesztést, amit a polgármesteri többség 13 igen és az ellenzék 8 nem szavazata mellett elfogadott a testület. A jobboldali képviselőcsoport ezt követően demonstratívan elhagyta az üléstermet.

Olvasóink írták

 • 4. madar 2007. november 15. 23:49
  „Illyés Szabolcs nem ismeri, de már nem döntő, mert elmegy.
  (Nem a Szabolcs, hanem a kapitány...)”
 • 3. sith-u 2007. november 15. 10:11
  „Nahát Márton Imre már rendőrfőnök is volt?? :))
  Véletlenül nem Dr. Márton István r. alezredes lett volna?”
 • 2. Zoli 2007. november 13. 19:54
  „A fentiekhez csak egy kiegészités.

  Miután a Makói-Fidesz és JME durcásan kivonult, cserben hagyták a Németh Pál nyugdijas mérnök civil kezdeményezését: Az M43-as ügyét. Igen, a fenti két csapat nem törődik a nyugdijas által inditott zajcsökkentés segitésében. Vagy még fontosabb: a mintegy 5´000 kistérségi lakók és a mintegy 10´000 lakó szenvedésével a szegedi Cora-tól Makón kersztül a határig.

  S hogy a makói fideszesek hálátlanok is, azt mi sem bizonyitja jobban a tény:
  A nyugdijas és élettársa, ketten, a röviddel ezelőtt a minisztériumban leadott M43-as aláirásgyűjtéshez 7´164 aláirást gyüjtött, mig a makói jobboldal összesen (!!) a maradékot a 15´000-hez.

  Mert ezek szerint a makói jobboldal inkább kapni szeret, de adni lehetőleg semmit, s cserben hagyták a nyugdijast, s inkább hazavonultak.

  Ezzel szemben szerencsére az Önkormányzati ülésen az MSZP, SZDSZ, PSZM ott maradtak és megszavazták az ügy előrelépését. Mert a tettek szerint valóban nekik az ügyről és segitségről van szó.

  Köszönet nekik ezért. Mi, az M43-as mellett élők még mindig sokat szenvedünk. Minden segitség számit.”
 • 1. Popgun 2007. november 08. 23:31
  „A fürdőfejlesztés helyesen 3,5 mrd Ft, aminek 1,75 mrd az önereje, az ipari park pedig 250 m Ft. Ja, és szerintem fontos, hogy megy egy hivatalos levél M43-as ügyben Takács Albert miniszterhez, hogy a kamionosok tachográfját ellenőrizhessék határátlépéskor. És visszakerülnek a 40-es táblák a Szegedi utcára, de csak éjszakára lesznek érvényesek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jó, ha az utcán etetik a kóbor állatokat

Makó - Makón is gyakorlat, hogy az utcán gondoskodnak egyes állatbarátok a kóbor négylábúakról. Ez a… Tovább olvasom