Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Makón milliós bírság jön a buldózer helyett

Tavaly mindössze hat esetben szabtak ki bírságot engedély nélküli építkezések miatt Makón és környékén, és hasonló a helyzet másutt is. A horvátországi nyaralók ledózerolásához hasonló akciók ritkák. Aki hitelből épít, nem játszhatja ki az építési hatóságot, amely viszont ritkán ellenőriz magától.
Makón a melléképület felhúzását is bejelentik az építési hatóságnál. Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly mindössze hat esetben szabtak ki bírságot engedély nélküli építkezések miatt Makón és környékén, és hasonló a helyzet másutt is. A horvátországi nyaralók ledózerolásához hasonló akciók ritkák. Aki hitelből épít, nem játszhatja ki az építési hatóságot, amely viszont ritkán ellenőriz magától. Az engedély nélkül épült góréról, garázsról többnyire a törvénytisztelő szomszéd tesz bejelentést.

Ellenőrzés vagy feljelentés útján juthat az önkormányzatok építési hatóságainak tudomására, hogy engedély nélküli építményt húztak fel valahol a település területén. A szúrópróbaszerű ellenőrzés ritka, feljelentés pedig legtöbbször csak akkor érkezik, ha a feltehetően engedély nélkül épült ingatlan valamilyen szomszédjogot sért – tudtuk meg Varga Imrétől, a makói önkormányzat építési hatóságának csoportvezetőjétől. Akitől azt kérdeztük a horvátországi üdülők ügye kapcsán, hogy nálunk milyen gyakran indulnak el a dózerek.

– Szerencsére nem sokszor kell eljárnunk engedély nélkül épült ingatlan esetében, az utóbbi egy esztendőben Makón és a környező tizenhat településen összesen hat esetben kellett bírságot kiszabnunk – mondta Varga Imre. – Egyébként az utóbbi években hasonló nagyságrendű a kiszabott bírságok száma, nem mondható, hogy jelentősen csökkenne vagy növekedne a szabálytalanok száma – mondta el a csoportvezető.

Megtudtuk: zömmel nem a lakó-, hanem a melléképületek, ólak, garázsok esetében akad a hatóságnak problémája a tulajdonosokkal. A lakásépítők a legritkább esetben követnek el szabálytalanságot. Ennek az az oka, hogy a legtöbb építkezéshez banki hitelt vagy állami támogatást vesznek igénybe az építtetők, ebben az esetben pedig lehetetlen kijátszani a hatóságot.

Legális lakások a piacon

Az ingatlanpiacra sem jellemző, hogy fennmaradási engedéllyel nem rendelkező épületeket árulnának, legalábbis az egyik legnagyobb forgalmú makói ingatlaniroda praxisában ilyen még nem fordult elő, mondta el Rácz Dóra irodavezető. Csupán egyszer fordult elő, hogy egy belvárosi ingatlan vásárlói az adásvétel lezárulását követően tudták meg: engedély nélkül bővítették házukat. Ebben az esetben az előző tulajokat terhelte a bírság.

Ezen a vidéken szinte kizárólag a házilagos kivitelezésű építmények esetében szabnak ki bírságot. Már a házilagos építkezés is szabálytalan, hiszen törvény írja elő, hogy csak engedéllyel rendelkező szakember építhet. A büntetési tételek pedig igenis elrettentők: százezertől akár több millió forintig is terjedhet a bírság összege, ez számos tényezőnek, többek között az építmény nagyságának, övezeti besorolásának a függvénye.

Még a manapság népszerű, előre gyártott garázsok, kerti házikók telepítése is engedélyköteles, és a hatóság, amennyiben tudomást szerez róla, hogy jogellenesen állítottak fel ilyet, azonnal bírságol.

Persze ha kiderül a csalás, nem minden esetben buldózer vagy csákány fejezi be azt, amit az építők elkezdtek. Hiszen a papírok nélküli ingatlan elhelyezkedése sokszor egyébként nem sért szabályt. Ilyenkor fennmaradási engedély kérhető rá, amit a bírság megfizetését követően ki is ad a hatóság. Azt is megtudtuk, hogy elsősorban a lakóövezetekben fordul elő csalás, az üdülőövezetekben, vagy a kiskertekben ritkábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer szelíd motoros Makón

Közel kétezer szelíd motoros töltötte együtt a hét végét Makón, a Galamb József Szakképző Iskola… Tovább olvasom