Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Makón mulcs lesz, Vásárhelyen áram

A lebontott karácsonyi fenyő nem szemét: a hulladékgyűjtó cégek többféleképp használják fel az ünnepek kidobott díszét. Makón a kertekhez használható mulcs készül belőle. Vásárhelyen azt kéri a szállító, hogy ne az edénybe, hanem mellé tegyék a fát, mindegyiket elviszik. A cég a telepén áramot fejleszt, szerves anyagok – így a kidobott fenyők – segítségével.
Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi ASA Köztisztasági Kft. igazgatója, Reith Imre lapunkon keresztül arra kérte, és kéri továbbra is a vásárhelyieket, hogy a lebontott fenyőfákat semmiképpen se a kukába vagy a konténerbe tegyék, mert csak elveszi a helyet a szeméttől. Ráadásul nem is oda való, hiszen szerves hulladék. Mellé kell tenni. A cég dolgozói a hagyományos gyűjtési napokon el fogják vinni a fenyőket. Bár szerves hulladék, a fenyőt nem komposztálják, máshogyan, de költséghatékonyan hasznosítják. Reith Imre szerint ez egy külön történet: legyen elég annyi, hogy a fölhalmozott fenyők feldolgozása révén elektromos áramot termelnek.

Makón egyelőre a hulladéktelep depójára kerülnek a városban kidobott fenyők – tudtuk meg Geráné Mészáros Máriától, a Bio-Pannónia makói üzemének vezetőjétől. A cég egyébként idén – hasonlóan a korábbi évekhez – 5-6 ezer fenyőfára számít.

– Kérjük a fogyasztókat, hogy a kukák mellé helyezzék el a fákat, a másfél méternél kisebbeket a szeméttárolók ürítésekor el is tudjuk szállítani, ezért aki nagyobb fát vásárolt, kérjük, hogy vágja ketté. Amennyiben nem tudjuk a szeméttel együtt elszállítani, kedden és szerdán konténeres autóval körbejárunk, és összeszedjük a kint maradt fenyőket. Ugyanígy konténerrel szállítjuk el a lakótelepeken kidobott fákat is – mondta a vezető.

Geránétól még megtudtuk: a makói depón nincs a komposztálásra alkalmatlan növények hőhasznosítására alkalmas berendezés, egy ilyen megvásárlása és beszerelése több százmilliós beruházást jelentene, amire a közeljövőben nem számíthat a makói üzem. A fenyő egyébként igen magas gyanta- és illóolajtartalma miatt lassabban bomlik le, mint a többi növényszármazék, ám biogáz még így is képződik, aminek a későbbi hasznosítása esetleg szóba jöhet.

– Más módon is hasznossá tehető a fenyőhulladék: apróra darálva ugyanis mulcsként kezelhető. Próbaképpen le fogunk darálni néhány fát, és megnézzük, hogy hasznosítható-e ezen a módon a darálék.

Amennyiben igen, úgy tárgyalhatunk a makói kommunális kht.-vel is, hogy használják talajtakaróként városszerte, hiszen túl azon, hogy az aprított fa dekoratív, nedvességtartó szerepe is van, óvja a talajt a gombásodástól. Amennyiben használható a mulcs, biztos, hogy a mi telepünkön is ezzel fogjuk védeni a talajt a tuják alatt – tette hozzá Geráné Mészáros Mária.

B. A.–I. Sz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer a babának

Százezer forintos ifjúsági takarékbetétről szól igazolást nyújtott át pénteken Szegvári Ernőné a… Tovább olvasom