Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Makón nem áru a lakásbérleti jog

Makón tilos az önkormányzati lakások bérleti jogának adásvétele: itt csak pályázati úton lehet ilyen otthonhoz jutni. A szóbeszéd mégis úgy tartja: jó pénzekért rendszeresen gazdát cserélnek a lakások. Vannak olyan települések, ahol ezt nem tiltja rendelet. Hivatalos bejelentés ez ügyben még nem érkezett az önkormányzathoz.
Az a szóbeszéd járja Makón, hogy illegálisan adják és veszik az önkormányzati bérlakások bérleti jogát.

Titkos szerződések

Bár keresgéltünk, egyetlen jogszabálysértőre sem akadtunk. Ám többen is megerősítették: van, hogy az önkormányzat kiutalt egy-egy lakást bizonyos családoknak, akik titokban, a városi apparátus tudta nélkül szerződéseket kötöttek a jogokat megvásárolni szándékozókkal, Később azok is továbbadták lakhatásuk jogát, így már a sokadik bérlő él abban az ingatlanban, amit eredetileg másnak adott a város. A polgármesteri hivatalhoz eddig ilyen ügyben nem érkezett bejelentés.

Megsértik a jogszabályt

– Az, aki az önkormányzat tudomása nélkül lakik a város tulajdonában álló bérleményben, jogcím nélküli lakáshasználónak minősül, ellene a város jogi úton lép fel – fogalmazott Dévényi Zsuzsanna, a város vagyoncsoportjának vezetője. – Mindenekelőtt felszólítjuk azt, aki megsérti a jogszabályt, és ha nem reagál megfelelően, bíróság elé visszük az ügyet, így akár ki is lehet lakoltatni az illetőt. Szerencsére ilyen még nem fordult elő a gyakorlatban, és szeretnénk elérni, hogy a jövőben se kelljen ilyen ügyekben fellépnünk.

Megtudtuk: Makón három jogcímen lehet lakást igényelni: szociális indokkal, piaci lakbérért, vagy költségelvű díjfizetés ellenében. Ez utóbbi kettőt az különbözteti meg egymástól, hogy a piaci lakbérrel szemben a költségelvű bérlet esetében a lakás mindenkori forgalmi értékét veszik figyelembe a lakbér megállapításakor. Ennek az egész évben befizetendő összege nem lehet kevesebb, mint az ingatlan értékének két százaléka. Az ingatlanoknak a bérleti joga így nem összegszerűsíthető: mindhárom lakástípusra pályázni kell.

Öt évre vehetők igénybe

A város összes bérlakására igaz, hogy nyertes pályázat esetén öt évre vehetők igénybe, ezt követően a szerződés meghosszabbítására van lehetőség, további öt esztendőre. A szociális bérlakások esetében nem piaci elvek mentén határozza meg a város a bérleti jogot, hanem az adott lakás komfortfokozata alapján. Egy komfort nélküli, kis alapterületű lakás esetében jellemzően négyzetméterenként 27, míg egy összkomfortos panel esetében 112 forint a díj. A piaci lakbér ennél magasabb, megállapítása szintén a komfortfokozattól függ: havonta 450 és 550 forint közötti tételt jelent, négyzetméterenként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületdíszek az új makói naptárban

Ismét új naptárral jelentkezett a szülővárosának legszebb épületeit megörökítő makói grafikusművész,… Tovább olvasom