Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Makón nem várható vízhiány

Bármekkora forróság is vár a nyáron a makóiakra, a városban és a környező falvakban nem lesz ivóvízhiány – mondja Medgyesi Pál, a térségi vízműcég első embere. Pedig hasonló eset a megyében két helyen is előfordult tavaly – sőt két évtizede Makón sem volt ritka.
A mai utcai kutak már biztosan nem apadnak el. Fotó: Segesvári Csaba
Makón csak az idősebbek emlékeznek arra, hogy a múlt század második felében kizárólag utcai kutakból, úgynevezett közkifolyókból juthatott a lakosság ivóvízhez. Ezek azonban gyakran elapadtak, mert a vidék természeti adottságai miatt alacsony volt a fúrt kutak vízhozama. A mélypont majdnem pontosan negyven éve, 1967-ben volt, amikor nyáron órákig kellett sorban állni az alig csordogáló víznyerő helyeknél – eleveníti fel a múltat Medgyesi Pál, a Makó térségi Víziközmű Kft. igazgatója.

A helyzet egy évvel később enyhült: a belvárosban jó néhány helyen jelentek meg a vezetékes ivóvizet kínáló nyilvános kutak. Az igazi megoldást a vezetékes ivóvízhálózat kiépülése jelentette. Ez nagyjából egy évtizeden át tartott, 1977-re fejeződött be – vízhiány továbbra is előfordult olykor, főleg az emeletes házakban, mert csak fővezetéket építettek, illetve a bekötések készültek el, új kutakat azonban nemigen fúrtak és tárolók, szivattyúk is hiányoztak. Az utolsó vízhiányos év az 1987-es volt.

Ezt követően, miután a még hiányzó létesítményekkel kiegészült a rendszer, már nem fordult elő ilyesmi és hacsak rendkívüli, katasztrófával felérő helyzet nem áll elő, nem is kell rá számítani.

Manapság, amikor az ivóvízhálózat megléte szinte természetes, három ok miatt fordulhat elő vízhiány – magyarázza a szakember. Az egyik lehetséges ok a lakosságszám megugrása, amit az ivóvízhálózat fejlesztése nem követ időben, a másik az ellátórendszer, például a csatornák vagy a szivattyúk elhanyagoltsága, a harmadik pedig a vízbázis elszennyeződése. A makói térségben azonban a vízbázis megóvására odafigyelnek a szakemberek, ahogyan az ellátórendszer karbantartására is.

Emellett a vezetékes ivóvíz megjelenésével egy időben csökkent az itteni lélekszám, és ezzel együtt a vízigény, ráadásul az emberek takarékosabban bánnak az időközben alaposan megdrágult folyékony kinccsel. Így a rendszer az elmúlt napok legnagyobb forrósága idején is minden igényt ki tudott elégíteni úgy, hogy kapacitásának csupán a felét használta ki – a legnagyobb napi fogyasztás hatezer köbméter volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes holmik vására egy makói vendéglőben

Megunt játékokat, kinőtt ruhákat, már nem használt személyes használati tárgyakat, eszközöket… Tovább olvasom