Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Makón rendezték a csecsemőgondozási verseny országos döntőjét - fotók

Makón rendezték a csecsemőgondozási verseny országos döntőjét - fotók
Makó - Makón, a Juhász Gyula Református Gimnáziumban rendezték meg a hétvégén az országos csecsemőgondozási verseny döntőjét. A versengésnek megyei résztvevője ezúttal nem volt, de a rendezés jogát az iskola a korábbi jó szerepléssel vívta ki.
– A nagymamám a helyi bölcsőde igazgatója volt, és sok időt töltöttem ott kiskoromban. Öt évesen már simán bepelenkáztam a kicsiket, a családban is rám bízták őket – mondta két állomás között az országos csecsemőgondozási verseny szombaton, Makón megrendezett döntőjének egyik résztvevője, Hajba Sára. Középiskolás csapatával együtt Vas megyéből, Celldömölkről érkezett és azt is elárulta, hogy eredetileg gyermekorvos szeretett volna lenni. Most már azért érdekli jobban a csecsemőgondozás, mert ez a korosztály nem beszél vissza.
– 16 megye 31 általános és középiskolás csapata mérhette össze a tudását a makói Juhász Gyula Református Gimnáziumban; ők voltak a 24. országos csecsemőgondozási verseny megyei fordulóinak győztesei – tudtuk meg Sasvári Krisztinától, a Vöröskereszt megyei igazgatójától. A verseny célja kettős: egyrészt, hogy a diákok sajátítsák el, hogy majdan szülőként hogyan kell gondozniuk saját babájukat – a csapatokban egyébként örvendetes módon fúkat is láttunk – , másrészt az, hogy a legjobbak az egészségügyi szakképzésben tanuljanak tovább védőnőnek, csecsemőgondozónak. A döntőnek ezúttal nem volt makói résztvevője, de az iskola azért kaphatta meg a rendezés jogát, mert a korábbi hasonló versenyen diákjai jól szerepeltek – tudtuk meg.
A résztvevőknek be is kellett mutatniuk, mit tudnak. Fotók: Szabó Imre
A résztvevőknek be is kellett mutatniuk, mit tudnak. Fotók: Szabó Imre
A 16 állomásos versenyen a résztvevőknek az elméleti kérdések megválaszolásán túl – bábuk használatával – olyan gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk, mint például a pelenkázás, a lázmérés vagy az elsősegély-nyújtás, de kellett készíteniük turmixot és mesét is írtak. Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesülete zsűrizésben is szerepet vállalt elnöke azt mondta, ez a verseny azért fontos, mert egyre ritkább az, hogy a fiatalok nagycsaládban, szüleiktől tanulják el, miként kell gondoskodni a babáról. A makói döntőt végül általános iskolai kategóriában Veszprém megyét képviselve a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola csapata nyerte meg, a középiskolások mezőnyében pedig Somogy megye győztese, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata lett az első.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látták a zenét, díjat kaptak - képgaléria

Látták a zenét, díjat kaptak - képgaléria
Láttad-e már a zenét? mottóval hirdetett rajzversenyt a makói születésű, itthon és külföldön is elismert zongoraművész, Szentpéteri Csilla. Tovább olvasom