Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Makón terepjáróval segítik a külterületen élőket

Tanyagondnoki szolgálat beindítását tervezi januárban a makói önkormányzat. Az Egyesítet Népjóléti Intézmény munkatársa terepjáróval járja a vidéket, elsősorban a külterületen élő nagycsaládosokat és időseket keresi föl.
Télvíz idején sok tanyán élő ember számára már az is gondot jelent, ha el kell menni a legközelebbi településig Fotó: Gyenes Kálmán
Összesen csaknem négyszázan élnek a Makó környéki tanyavilágban, ez több mint száz családot jelent. Rózsa Istvánnétól, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjétől megtudtuk: a nehéz körülmények között élők több mint fele hatvan év feletti, és van jó néhány nagycsaládos is, ők különösen rászorulnak a segítségre – kiváltképp télvíz idején, amikor a saras-havas utak miatt a közlekedés is nehéz.

– A szolgálat révén sokaknak jelentősen javulhat az életszínvonala, hiszen a rokkant, idős embereknek sokszor az is problémát jelent, hogy kiváltsák a felírt gyógyszereket – mondta az intézményvezető. Hozzátette: egy nagycsaládot például úgy segít majd a tanyagondnok, hogy óvodába, iskolába viszi a gyerekeket.

A terepjáró beszerzésére a jövő évi költségvetés elkészítése után lesz lehetőség, de terveik szerint 2006 első hónapjában már megindulhat a szolgálat. Ez a munka egyébként a mezőőrök és a tanyavilágban dolgozó polgárőrök segítségével lehet majd igazán hatékony.

– Először részletesen szeretnénk felmérni a konkrét igényeket: kinek mikor van szüksége a gondnoki segítségre. Hiszen ez elsősorban nem sürgősségi szolgálatot, hanem rendszeres kapcsolattartást jelent – mondta Rózsáné.

A szolgálat működtetését egyébként az önkormányzati képviselő-testület megszavazta, erre 2,1 millió forintos normatív támogatást vehetnek majd igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 millió a makói iskolabuszra

A makói kistérség gyermekeit szolgálja majd az a busz, amire 29 millió forintot nyert a társulás. A… Tovább olvasom