Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Makón továbbra is féltik a kórházat

Makó - A makói képviselők aggódnak a városi kórházért, és azon vitáznak, mennyi plusztámogatást kapott – miközben szeretnék elérni, hogy ne kelljen visszafizetnie a megyének a korábban kapott 125 milliós hitelt. Nem egyben, hanem szeletenként vágják le a kutya farkát – vélekedett Buzás Péter a kórházbezárás kapcsán keringő hírekről.
Továbbra is a legfontosabbak közé tartozik Makón a kórház ügye – derült ki a tegnapi testületi ülésen, ahol a leghosszabb és minden bizonnyal legélesebb vita erről a kérdésről folyt. A témát még az ülés elején hozta szóba a szocialista Molnár László képviselő, aki ismét azt követelte: az intézményt fenntartó megyei közgyűlés tekintsen el attól, hogy visszakéri a korábban nyújtott 125 millió forintos hitelt. A szintén MSZP-s Baranyi Sándor ehhez csatlakozva arról beszélt, a városban az a hír járja, hogy az ideg-elme osztályt Szentesre, a tüdőgondozót pedig Deszkre viszik Makóról.

A polgármester, Buzás Péter úgy vélekedett, felszínen kell tartani a kórház ügyét, mert azonnali bezárásról ugyan nincs szó, de a 125 milliós elvonás az intézmény éves költségvetésének 10 százaléka, és emiatt tudomása szerint már történtek megszorító intézkedések. Szóba hozta, hogy ezt két makói megyei képviselő is megszavazta, és felidézte, hogy ő az MSZP-kormány idején is tüntetett a makói kórház érdekében. Védelmébe vette viszont a két említett képviselőt a fideszes Gál Sándor, aki hangsúlyozta: a kölcsönt az intézménynek vissza kell ugyan fizetni, de közben 250 millió pluszpénzt is kapott. A város első embere szerint ezzel szemben csak 128-at – hogy pontosan mennyit, annak utánajárnak. Akárhogy is van, a makói kórház mindenképp rosszul járt, mert pluszpénzt a többi is kapott – hangsúlyozta.

Ami pedig a bezárást illeti, Buzás úgy látja, az egészségbiztosításban még mindig nem történt rendszerváltás. Érthető, hogy le akarják építeni mindazt, ami szerény kihasználtsággal működik, de a leépítés a színvonal további csökkenésével fog járni, ami aztán a kihasználtság további romlását eredményezi. Azaz úgy tűnik, nem egyben vágják le a kutya farkát, hanem szeletelve – élt hasonlattal. Hozzátette: tanácstalan, mit tegyenek, mert annak idején egy háziorvos szervezte a tiltakozó akciót, most viszont úgy tűnik, az érintettek, élükön a jobboldalhoz kötődő orvosokkal, „behódoltak".

Elismerés a főépítésznek és a Hagymaháznak

A képviselők valamennyi önkormányzati társaság múlt évi üzleti beszámolóját elfogadták. A Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft.-nek és vezetőjének, Bálint Mártának Toldi János javaslatára külön is elismerését fejezte ki a testület. Hasonló gesztust tettek a főépítész, Novák István felé, aki a városi rendezési tervről tartott tájékoztatót.

Olvasóink írták

 • 4. dédi8 2011. május 26. 21:54
  „Buzás Péter egy nagy ....: hogy mernek ezek még mindig kiállni és szidni bárkit is: szétlopták, rabolták az országot. Kivitték offshore cégekbe mentették az ország vagyonát, mindent eladtak, szétloptak.
  Egy baj van a FIDESZ-szel: hogy ezek még mindig szabad lábon védekezhetnek, sőt támadhatnak.
  Nem kellene már ezeknek régen követ törni valahol?”
 • 3. viro 2011. május 26. 16:47
  „Ez a kórház már régóta haldoklik!Amikor a betegnek kell vinni a kötszert,hogy bekötözzék az már elég durva!!!!!!!!!
  Ja,és persze a TB-t vonják rendületlenül!!!!”
 • 2. Black&Red 2011. május 26. 11:55
  „Én meg azon aggódom, hogy aki műemlék jellegű házban lakik és a saját tulajdona, akkor legyen szíves a maga költségén felújítani azt, és nem azt várni, hogy majd állam bácsi vagy az önkormányzat segítse anyagiakkal! Szégyen, hogy frekventált helyeken lévő régi házak milyen rossz állapotban vannak! Nem beszélve a parkosításról a házak előtt.”
 • 1. gavallér 2011. május 26. 11:13
  „Jobban kell a vízicsúszda a városnak. Az kell Makóra nem kórház.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelis nővér Gambiából jött Makóra

Gambiában dolgozott egy éven át a makói Szent István Egyházi Iskola és Gimnázium egyik szerzetesnővére – élményeiből könyvet írt. Tovább olvasom