Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Makón vásároltak be a húsvéti ünnepekre

Az uniós csatlakozás utáni első nagyobb ünnepen előtt a makói áruházak parkolói megteltek romániai rendszámú autókkal. A temesvári Gőbölyösék szerint sokkal jobb minőségű a hazainál a magyar áru, és némileg olcsóbb is. A Daciába tévét és több rekesznyi üdítőt zsúfolt be a kürtösi Mészáros Tibor, aki barátaival gyakori vásárló a makói hipermarketben.
Nem csak a 43-as mindkét és a nagylaki határátkelő összes sávja, hanem a makói hiper- és szupermarketek, sőt a kisebb boltok parkolói is zsúfolásig teltek tegnap romániai rendszámú autókkal. Eddig sosem látott tömegben jöttek vásárolni a határ utáni első magyar városba Temes és Arad megye lakói.

– Korábban ritkán, csak a legnagyobb ünnepek előtt vállaltuk, hogy átjövünk bevásárolni Makóra és Szegedre, de most, hogy az uniós csatlakozás miatt a román zöldkártya nem kötelező, gyakrabban fogunk jönni – mutatta meg készségesen autójának megrakott csomagtartóját az egyik makói bevásárlóközpont parkolójában a Temesváron lakó Gőbölyös Tibor. – Mindent sikerült itt bevásárolnunk húsvétra, a magyar boltokban némileg olcsóbbak az áruk, mint otthon, de fontosabb szempont a minőség, ezért bármikor vállaljuk a 80 kilométeres távolságot.

– A román mosópor egyszerűen nem viszi ki a szennyeződést, nem oldódik fel a gépben, csomókban marad. Nagyon sok élelmiszer is jobb minőségű itt, különösképpen az üdítők és a százszázalékos gyümölcslevek miatt éri meg átjönni. Úgy terveztük, hogy itt vesszük meg a húsvéti sonkát is, de Makón nem találtunk igazi, finom parasztsonkát, még Szegedre is beutóztunk, de már csak egy csontos vég maradt a legnagyobb hipermarketben, azt inkább otthagytuk – fűzte hozzá Gőbölyösné Éva.

Kis boltok

A kis boltok előtt is aradi rendszámú autók állnak, jókora zsákokat és gyümölcsös rekeszeket pakolnak a járművekbe tulajdonosaik. A Megyeház utca zöldségesboltjában dolgozóktól megtudtuk: a határon túli vevők azt veszik, aminek épp jó az ára. Húsvét alatt igencsak megnőtt a forgalom náluk is.  
A családfő még hozzátette: a legtöbb ismerősük is úgy gondolkodik, mint ők: a rokonok, barátok közül aki csak tehette, autóba ült. Sokan Makón megvették azt, amire szükségük volt, de van, aki kíváncsi a szegedi árakra is. Hiába építették a kétszáz kilométeren belül eső legnagyobb plázát lakóhelyüktől néhány tíz méternyire, Temesváron vagy rossz minőségű, vagy túl drága cikkeket lehet kapni – ezért vonzó a makói piac.

A város másik oldalán lévő hipermarket előtt is hasonló a kép: itt ugyan akad szabad parkoló, de csak a bejárattól távol. Ide parkolt be a romániai Kürtösről érkező, fiatal csapat kocsija: az üdítős rekeszek közé jókora tévét is betuszkoltak az kombi Dacia csomagtartójába.

– Mi sűrűn jövünk, hiszen közelebb van hozzánk Makó, mint a romániai városok. Nem nézzük, hogy mi olcsóbb, a jó minőség megéri ezt a kis utazást. A televíziónál persze az ár döntött: otthon ennyiért nem kapunk tévét – mondta a Mészáros Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón levertek 80 fecskefészket

Mégsem menekültek meg a makói Bérpalota eresze alatt lévő fecskefészkek: az önkormányzat ma reggel… Tovább olvasom