Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Makóról a Balatonra - vagy Balira?

Nem változott az arány Makón a nemrég készült felméréshez képest: a városlakók hatvanöt százaléka itthon marad nyáron. A harmincöt százalék azonban kitart amellett, hogy nyaralni pedig kell. Az utazási irodák szerint az érdeklődés nem csökkent, legföljebb többen választanak olcsóbb utat.
Nem változott az arány Makón a nemrég készült felméréshez képest: a városlakók hatvanöt százaléka itthon marad nyáron. A harmincöt százalék azonban kitart amellett, hogy nyaralni pedig kell. Az utazási irodák szerint az érdeklődés nem csökkent, legföljebb többen választanak olcsóbb utat. Halmágyi Pál múzeumigazgató családja és Varga Zoltán alpolgármester is a Balatont választotta – míg Almási Pál iskolaigazgató idén a hatvanöt százalékhoz sorolja magát.

– Idén kipróbáljuk Albániát, úgy hallottuk, szép a tengerpart. Nem tudom, hogy milyen lesz, izgatottak vagyunk, majd ha visszajöttünk, elmondom a véleményemet – osztotta meg velünk az idei nyárra szánt nyaralási tervét a makói Fodor Kata. A város utazási irodájában egyébként egymásnak adják a kilincset az érdeklődők – a beszélgetések során repkednek az európai tengerpartok nevei – és a százezres árak.

Almásiék maradnak, Vargáék, Halmágyiék utaznak

Az általunk megkérdezett ismert makóiak jellemzően a belföldi utakat preferálják – már ha lesz módjuk a nyári kikapcsolódásra. Almási Pál iskolaigazgató inkább a téli pihenést választja, és forrásai sem maradtak a nyári lazításra, így idén nem tervez utazást. Varga Zoltán alpolgármester barátnőjével egy hetes balatoni pihenést tervez, kétévente döntenek a tengerpart mellett – idén a belföldre esett a sor. A közelmúltban megírtuk, hogy Halmágyi Pál múzeumigazgató családjába hosszú várakozás után megérkezett a kisbaba, Gábor. A família programjába idén csak néhány napos nyaralás fér. Az úti cél az ő esetükben is a Balaton, ha pihenésről van szó, a hazai tájakat részesítik előnyben.

– Nyilván érezhető a gazdasági megszorítások hatása ebben az üzletágban is, de nem tapasztaljuk azt, hogy összességében kevesebben jelentkeznének a nyaralásokra, mint tavaly. Aki a korábbi években is elutazott, idén is így tesz, legfeljebb jobban beosztja a pénzét. Talán ezért is lett újra nagy sláger a makói közönség számára a Balaton és sok más, korábban kevés érdeklődőt vonzó belföldi úti cél – fogalmazott Tézsla Tünde, makói utazásiiroda-vezető. Eszerint nem változott lényegesen a makói felmérés 2002-ben nyilvánossá vált eredménye, amelyben a megkérdezett lakosok 65 százaléka állította: évek óta nem hagyta el a város határát üdülési céllal. Ezt az információt egyébként a városházán is megerősítették.

Természetesen a „maradék" 35 százalék továbbra is változatos célokat tűz ki maga elé. Az árversenybe újra beszálltak a spanyol szolgáltatók, ahol néhány éve jelentős drágulás volt tapasztalható. Emelkedtek azonban a korábban egyértelmű slágerként ismert horvátországi utak árai, csaknem ugyanannyiba kerül egy átlagos spanyol vagy görög út, mint egy dalmát, pedig az első kettő lényegesen messzebb esik hazánktól. Érdekes: a háromcsillagos, egyhetes tengerparti utak árát sokszor meg is haladják a fürdővárosainkba tervezett wellnesshétvégék költségei, a makói közönség egy tehetősebb rétege számára mégis vonzó ez a lehetőség is.

Inkább a városból, mintsem a környező falvakból térnek be az irodákba egy-egy utazás ügyében. Ám nem ritkák a különleges, luxus utak iránti igények sem. – Idén húsz-harminc ügyfelünk is befizetett Mauriciusra, Balira, vagy más, hasonlóan egzotikus országba induló turnusra – sorolta Tézsla Tünde. A merész, vállalkozó kedvű utazóknak nagy meglepetés Bulgária is, ahol a nyaralóövezet komoly változáson esett át az utóbbi években.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védik az makó-újvárosi plébániát

A makó-újvárosi katolikus templomot és a plébániaépületet is védetté nyilváníttatná Varga Attila… Tovább olvasom