Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Makótól északra omlanak a csatornák

Makó - Az aszályos hónapok alkalmasak lennének a Makótól északra húzódó, jelentős mezőgazdasági terület belvízelvezetéséért felelős csatornák karbantartására – vallják a makói gazdák, akik szerint katasztrófát okozna, ha most jönne az áradás.
Az aszályos hónapok alkalmasak lennének a Makótól északra húzódó, jelentős mezőgazdasági terület belvízelvezetéséért felelős csatornák karbantartására – vallják a makói gazdák, akik szerint katasztrófát okozna, ha most jönne az áradás. A vízügyi igazgatóság legkorábban jövőre kaphat forrást a tervezett javításra.

Újra megismétlődhet a két évvel ezelőtti belvízkatasztrófa a Makótól északra eső területeken, hiszen a gyorsan megjelenő belvíz a rossz állapotú Sámson-Apátfalvi főcsatornán keresztül sem tud akadálytalanul elfolyni – vallják a város mezőgazdászai. Nagy-György József külterületi képviselő, termelő szerint itt lenne az ideje a csatornapart renovációjának.

– Ilyenkor, aszályos időben kellene nekifogni a teljes rekonstrukciónak, ami tudjuk, hogy több százmilliós költség, de elkerülhetetlenül szükséges beavatkozás. A képviselő-testület előtt is felvetettem a problémát, hiszen később erre már nem biztos, hogy ilyen körülmények között lesz lehetőség – fogalmazott a gazdálkodó, aki rámutatott: ebből a szempontból szerencse a száraz idő, hiszen még 600 milliméternyi csapadék sem okozna gondot.

Az apátfalvi főgyűjtő több helyen is beszűkül – most lehetne szélesíteni a medret. Fotó: Segesvári Csaba

Megtudtuk: a termőföld csaknem teljesen száraz Makó környékén, a felszín alatti vizek áramlása is megszűnt. Éppen ezért váltak láthatóvá többfelé a beszűkült csatornamedrek is.

– Két éve éppen a rossz állapotú gyűjtőcsatorna miatt itt mindenfelé víz borította a termőföldeket, tanyákat – mutatott körbe a főgyűjtő egyik, beszűkülő kanyarulatánál Széll Ferenc. A termelő szerint is elengedhetetlenül szükséges lenne a csatornafalak felújítása, hiszen azok hibás kiképzése miatt belvizesebb időszakban egyszerűen átszivárog a nedvesség a töltések falain.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy szükséges a Sámson-Apátfalvi főgyűjtő hibáinak, megcsúszásainak kijavítása, és úgy tűnik, pénz is jutna erre a feladatra, de a pályázati forrásból származó összegekhez leghamarabb csak 2009-ben juthatunk – reagált a felvetésekre Dobi László. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője rámutatott: a pályázati pénzeket a Dél-alföldi operatív programból szerezhetik meg a legnagyobb eséllyel.

A hibák most javíthatóak lennének, de nincs rá pénz.
Fotó: Segesvári Csaba

Csak veszélyelhárításra van pénz

A Makótól északra húzódó csatornák rekonstrukciója több százmilliós, elképzelhető, hogy milliárdos költségigényű projekt, így amint lehetséges, dönteni kell, hogy a város belvízelvezető rendszerének vagy a külterületeken húzódó belvízelvezető rendszerek fejlesztése tűnik sürgetőbbnek. Tudjuk, nemcsak szükségszerűbb, hanem olcsóbb is lenne – mondta Dobi László, az Atikövizig igazgatója –, ha most, tervszerűen javítanánk ki a problémás szakaszokat, de meg kell érteni: most csak hirtelen veszélyhelyzetben cselekedhetünk, a közvetlen veszélyelhárításra van pénz.

Olvasóink írták

 • 4. triatlonos 2008. március 14. 19:05
  „Az időjárástól függetlenül beszedik a vizgazdálkodási hozzájárulást még azoktól a termelőktől is, akiknek a földje végén még egy árok sincs. A csatorna felujitást pedig nem akkor akarják elvégezni, amikor optimális, hanem akkor, amikor a magas vizszint miatt ez nem lehetséges. Ki érti ezt?!!! Öntözövizet is csak a nagyfogyasztóknak adnak akkor amikor feltétlenül szükséges. Ki érti ezt?!!! Torgyán nem volt egy agrár zseni, de azt mondta, hogy árviz idején a vizet tárolókban felfogni, és aszály esetén felhasználni. Ki érti ezt?!!! Ezek egyszerű dolgok, és ezért meg kellene kérdezni a 4 vagy 6 osztályos tanyai parasztembert! Felesleges ide a számtalan hivatal!”
 • 3. Én" 2008. március 14. 11:19
  „Milliárdos....?! Persze annyi lessz ha 3/4 részét ellopják. Mint minden honnan...”
 • 2. jutka 2008. március 14. 10:48
  „Mi fizetünk csatorna díjjat,mert a földünk vége a makói rizscsatornára megy ki, de az üzemeltető csak beszedi a pénzt és ezzel elintézte részéről a munkát.”
 • 1. Broz 2008. március 13. 10:07
  „Be kéne vezetni a vizi -díjat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató a makói kommunális kht. élén

Makó - Vezetőváltás történt a makói kommunális kht.-nál, az új igazgató, Nagy Nándor több változást… Tovább olvasom