Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Makovecz-tervek a buszpályaudvarra

Makó - Mégis Makovecz Imre tervei alapján újulhat meg Makón a buszpályaudvar. A város önkormányzata és a Tisza Volán Zrt. közösen pályázik a Csanád vezér téri állomás átalakításához szükséges pénzre.
Múlt héten közöltünk interjút Makovecz Imrével, aki Makóval kapcsolatos távlati terveiről beszélt. A cikk utalt a Tisza Volán egy korábbi elképzelésére, miszerint saját terveik alapján újítanák fel a Csanád vezér téri buszpályaudvart. Molnár Józseftől, a közlekedési társaság műszakfejlesztési és járműfenntartási igazgatójától megtudtuk: az utóbbi hetekben megegyezett a Volán és a városvezetés, és közösen pályáznak a beruházás megvalósításáért.

– Társaságunk célul tűzte ki, hogy az elavult és felújításra szoruló autóbusz-pályaudvarait felújítja. Elsőként, 2003-ban a csongrádi rekonstrukció készült el, majd 2005-ben a szentesi, 2006-ban pedig a hódmezővásárhelyi. A makói beruházás előkészítésénél is az önkormányzat illetékesei által ajánlott tervezők megbízásával készültek az első tervek. Így a Tisza Volán 2005-ben engedélyes, majd egy évvel később kiviteli terveket készíttetett a makói rekonstrukcióra, a kivitelezés azonban forráshiány miatt tavaly elmaradt – nyilatkozta az igazgató.

Időközben Makó önkormányzata Makovecz Imre vezetésével új városkép-koncepciót készíttetett, ez kiterjed a pályaudvar helyszínéül szolgáló Csanád vezér térre is. Így a Tisza Volán saját költségén megrendelte a már elkészült tervek áttervezését, „Makoveczi stílusra". A Kossuth-díjas építész engedélyes tervei elkészültek, és megtudtuk: az engedélyeztetési eljárás is folyamatban van. Így a DAOP-pályázatra benyújtott dokumentáció építészeti, műszaki alapját az új terv képezi. A Volán törekvését az önkormányzat is támogatja azzal, hogy a részvénytársasággal konzorciumi megállapodást kötött. A pályázatot közösen nyújtották be.

Olvasóink írták

 • 16. dragon00 2008. október 20. 15:29
  „Az előző hozzászólást (Lokálpatrióta) pontosítanám: az általa említett épületek nem Sátoraljaújhelyben, hanem Sárospatakon vannak, és ugyanott tervez az építész egy fürdőt.”
 • 15. lokálpatrióta 2008. április 17. 21:45
  „Makovecz munkái az ország területén szétszórva azért megtalálhatóak. Budapesten egy sincs. A józanabbik területen csak egy. A kevésbé résen levők között kettő. Ilyen Sátoraljaújhely is. Ott van egy kultúrháza és egy lakóépülettömbje. Nekik ennyi elég volt. Azóta szidják is a fenntartás és a használat korlátai miatt.
  Nálunk csúcsot döntött. Itt három sem volt elég. (hagymaház, sportcsarnok, tanmedence) Kell még egy negyedik, meg egy ötödik is. (fürdő, könyvtár, buszpályaudvar). Bocsánat így már hatodik.
  Ezt a csúcsot Búzás nélkül nem tudta volna elérni. Igaz a mondás: van az a pénz.
  Most jut eszembe. Ez annak köszönhető, hogy mi "beleszerelmesedtünk Makoveczbe"- mondta a Búzás a makó TV-ben.
  A szerelem elvakultá tesz. Végre kijózanodhatnánk!”
 • 14. Lokálpatrióta II. 2008. április 17. 12:43
  „Műszaki egyetem, építészmérnöki kar. Szóba került az építész Úr neve az egyik órán, ahol a szintén Kossuth díjas professzor sandán elmosolyodott... először nem értettem, hisz kisvárosunkban csak arról hallottam, hogy mekkora koponya. Hetekkel később másik előadás, másik prof. Ugyanaz a reakció...

  Pár hónap alatt kiderült, az építészek között már rég nincs súlya Makovecz Úrnak, és bohókás vén bolondnak tartják beteges fixaideái, értelmetezhetetlen stílusa miatt. Gondolkozzunk: miért egy kis délalföldi városban tervezget nap-nap után? Mert máshol már szóba sem állnak vele....

  Ne hagyjuk, hogy itt partizánkodjon! Annyi értelmes, ügyes fiatal építész van... és ne feledjük: a név nem minden! Ő megtervezi és elmegy... nekünk meg itt marad a förmedvénye és ezt nézhetjük éveken át!!! GONDOLKOZZUNK!!!!!!!!!!!!”
 • 13. N.I. 2008. április 16. 12:37
  „Nomen est omen. A város tábláról lemaradt a "vecz"...
  Igazándiból nincs semmi baj a Tisztelt építésszel, DE van rajta kívül más is - akár a nagyöregek, vagy a fiatalabb tehetségek közül. Mindannyian saját stílusukban dolgoznak, de azért biztos, hogy jobban figylembe vennék - a még megmaradt - régi épüéleteket. Sokan ezért szeretik Makót. Még Ráday Mihály is megdícsérte tavalyi műsorában. Kíváncsi lennék a véleményére. N.I.”
 • 12. lokálpatrióta 2008. április 14. 09:23
  „A város előszeretettel hoz létre monopóliumot, kedvezménybe részesítve egy szereplőt. Ez köztudottan tilos, jogszabályba ütközik. VERSENYHIVATAL!!!!
  Ilyen most már a Makovecz tervező iroda, de ilyen a vízmű is, akik kizárólagos jogot kapott a szennyvízszállításra, de ilyen az OTP lakáskassza, aki a szennyvíz előtakarékossági szerződésre kapott kizárólagos jogot. És még sorolhatnánk a szemétszállítást, a FERROÉP-et stb. Ez a korrupció melegágya!!!
  Jelenleg szerintem a makovecz stílus az idegen formaelem, de ha elszaporodik, akkor majd a többi lesz tájidegen. Ahhoz, viszont le kell bontani, vagy át kell tervezni a gimnáziumot, a bérpalotát, a Koronát ...... NE!!!!!”
 • 11. lokálpatrióta 2008. április 13. 10:20
  „Sajnos a háttér tárgyalásokról nem tudunk konkrétumokat. Annyit lehet tudni, hogy egy polgármesteri közreműködéssel zajló megbeszélés után változtattak. Mi történhetett?
  Nyilván a Volán a költségeket nem kívánta növelni. Marad az, hogy a város átvállalta, vagy az MSZP-s vonalon pályázat odaítélésével kecsegtette a különbözet fedezésére.
  Viszont új terveket kellett készíteni. Nos, ezt közvetlenül nem vállalhatja a város. Vállalta Makovecz úgy, hogy más tervezési díjban megkapja.
  Ezek után a Volán miért ne menne bele, ha nekik nem kerül többe.”
 • 10. Kért Elek 2008. április 13. 09:13
  „Úgy látom jó úton halad a város azon az úton, hogy csak akkor lehet majd magán személyeknek új házat épiteni ha az Makoveczi stílusra az építész engedélyes tervei alapján készül.”
 • 9. greencat 2008. április 12. 22:20
  „Ha a Tisza Volán drága pénzből meg építteti az új várót a Makovecz féle terv alapján, akkor a társaság velünk, utasokkal fogja megfizettetni a költségeket??? Így is nagyon magas már a bérlet ára, mi lesz ezután??
  Csalódtam Én is a Tisza Volánban, nem gondoltam, hogy behódol! De való igaz, a pénz nagy úr!”
 • 8. Tedi 2008. április 12. 21:45
  „Pedig annyira büszke voltam a lelkem mélyén a buszpályaudvar vezetésére, mert ellenállt, és mert nem-et mondani a vén trottynak... és erre tessék.. ők is behódoltak..... ez a fazon betelepszik ide, átformálja kedvére a várost, hogy miért nem azoknak a példáját követi a kertész, akik kétlábbal rugták ki a városukból ezt a vénembert az idióta terveivel együtt. PÉNZ, FA pocsékolás! felesleges még több madár fészkelő helyet építeni a városban, fecskeszar már van elég, köszi!
  igaza van 3.-as nak, nem lesz jó vége a "buzavecz" korporációnak, legalábbis ránk, városlakókra nézve nem! új várost kellene alapítani, és menjünk mi, vagy menjenek ők!”
 • 7. LAIKUS 2008. április 12. 21:22
  „Tényleg, miért nem jó az, ha valami olcsó?! Remélem az új pályaudvar nem lesz egy megalomán montsrum, s nem nem lesz tele olyan felesleges dolgokkal mint amilyennek az új szegedit tervezik! Ráadásul itt gusztustalan lenne égbenyúló valamit építeni. Tényleg, az új fürdő miért is oly magas???!!! Ha az új p.udvar épülete is magas lesz leárnyékol mindent s beláthatatlan lenne a tér. Amúgy is, kár azt az irdatlan mennyiségű fát elpazarolni meg a közpénzt. Szépüljön a város, erre mindig szükség van-lesz, DE ÍZLÉSESEN!”
 • 6. Kért Elek 2008. április 12. 17:36
  „Lumpert Moncsi anno megmondta, " a KÖZPÉNZEKET /TÁMOGATÁSOKAT/ MI FOGJUK ELOSZTANI, AZ KAP AKINEK MI (mszp) ADUNK."”
 • 5. ÉN" 2008. április 12. 12:04
  „Ez már felháborító,ha kinézek az ablakon azt hiszem még mindig Istambulba vagyok.... Miért nem volt jó a fiatal ember terve? Ja mert olcsó..!”
 • 4. sétáló 2008. április 12. 11:20
  „Mégis csak Makovec tervezi!A fiatal tervező miért nem jó?Makót miért sajátítja ki ,vagy pénzt ajánlott fel a VOLÁNNAK?A mai világban minden lehetséges annak ellenére ,hogy volt terve,elképzelése a Volánnak korábban.Ha valaki egy kicsit gondolkodik sok minden megvilágosodik.Pénzért mindenkit és mindent megvesznek.A PÉNZ NAGY ÚR!Kávási úr felhívását ajánlanám minden jóérzésű makóinak.”
 • 3. Priest 2008. április 12. 10:26
  „Úgy látszik Makó a pofátlanságok városa. Makovecznek persze minden ráfér barázdált mélymagyar arcára. A buszpályaudvart előtte már megtervezte egy nála tehetségesebb fiatal szegedi építész (ha jól emlékszem Balogh László). Ez nyilván olcsóbb és jobb lett volna, de mivel közpénzekről van szó ez nem számít. Állítsátok meg a Buzás-Makovecz duót, mert rossz vége lesz.”
 • 2. cibuka 1 2008. április 12. 10:01
  „Mikor fogják átnevezni városotokat Makóveczfalvának?”
 • 1. Kért Elek 2008. április 11. 06:55
  „Valaki megint jól járt !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panzióval bővült a makói Autós csárda

Makó - Panzióval bővült egy uniós pályázatnak köszönhetően a közkedvelt makói vendéglátóhely, a város kapujában üzemelő Autós csárda. Tovább olvasom