Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Makovecz Imre leszámol a szocreállal

Makó - A szocreál panelek elé pavilonsort szánna Makovecz Imre Kossuth-díjas építész Makón, ahol egyre több épület viseli a keze nyomát. Fürdőtervét megdicsérte az országos tervtanács.
A mérnök a belváros képét újraálmodva arra az időre is gondolt, amikor a 43-as forgalma már nem lesz ilyen nagy. Makovecz válaszolt a lapunk internetes változatában megjelent durva kritikákra.

Az országos sajtóban is híre kelt a makói fürdőberuházás tervének, amelyet az országos tervtanács dicsérettel engedélyezett a napokban. Makovecz Imre elképzelése teljesen átformálja a Szent János tér látványát, de a Makona Iroda vezetője szerint az organikus motívumok „továbbterjedhetnének", ami igazi új építészeti unikummá formálhatná a Maros-parti várost. Mindemellett lapunk online verziójában számos kemény hangú, becsmérlő és bántó kritika is érte a földből felbugyogó forrást jelképező fürdőépületet.

A makói fürdő Makovecz-iroda által készített látványterve. Jó példa az organikus építészetre. Látványterv
A makói fürdő Makovecz-iroda által készített látványterve. Jó példa az organikus építészetre. Látványterv

– Aljasságnak tartom, hogy egyszerűen vakondtúrásnak minősítették az alkotásunkat, sőt továbbmegyek, szerintem álpolitikai feszültségkeltésre használták az egész ügyet, de ezzel az illegális tevékenységgel nem kívánok foglalkozni – zárta rövidre a kérdést Makovecz Imre. – Úgy gondolom, hogy a jelenlegi beruházáshoz kapcsolódó, új térkoncepció megvalósítása esélyt adhat rá, hogy Makó kiemelkedhessen provinciális tehetetlenségéből, hiszen ilyen jellegű épület nincs a térségben, turisztikai látványosság is lesz – fogalmazott a Kossuth-díjas építész, aki a város összképének átformálását a forgalmi helyzet megváltoztatásához köti.

A szocreál panelek elé pavilonsort szánna Makovecz Imre Kossuth-díjas építész Makón. Fotó: DM/DV
A szocreál panelek elé pavilonsort szánna Makovecz Imre Kossuth-díjas építész Makón.
Fotó: DM/DV

– Építészeti szempontból is megterheli a várost az áthaladó forgalom, az elkerülő út megépülésével derülhet ki egyáltalán, hogy milyen fejlesztési lehetőségek, élhető, mindenki által hasznosítható terek képzelhetők el itt. Addig gyakorlatilag ketté van szakítva az egész város. Hiszem, hogy szervesen összekapcsolhatók a Makót jellemző kis utcák, terek, jó példa erre a Hagymaház előtti térség, ami egy korábbi, panelek által határolt területből élhető közeggé válhatott, amit minden nap szívesen használnak az itt élők, erre sétálók. Ez is mutatja: megtörhető a monotóniát, depressziót sugárzó házgyári épületek uralma. Dunaszerdahelyen végrehajtottunk egy sikeres kísérletet: a hagyományos épületeket idéző homlokzattal alakítottunk ki pavilonsort a panelek előtt. Megtöri a monotóniát, a szemet megragadja, és így új hangulatot ad a városnak. Hasonló megoldás elképzelhető lenne Makón is – összegezte Makovecz Imre.

A tervezőnek van ötlete Makó belvárosának átformálására. Fotó: DM/DV
A tervezőnek van ötlete Makó belvárosának átformálására.
Fotó: DM/DV

Megtudtuk: irodája észak felé is tervezi az organikus épületkoncepciók kiterjesztését, és – bár a Tisza Volán saját terveket készíttetett – megrajzolta a buszpályaudvar egyik fejlesztési lehetőségét is, ami új képet adna a Csanád vezér térnek. A Tisza Volán munkatársai lapunknak nemrég elmondták: ragaszkodnak az általuk elkészíttetett tervekhez, így valószínű, hogy itt nem érvényesülhet a Makovecz-stílus.

Mi az az organikus építészet?

A stílus lényege, hogy az épület természetesen nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték, alkosson azzal harmonikus, szerves (organikus) egységet mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából. Ezért mondják, hogy az organikus építészet filozófia is, aminek megnyilvánulásai az épületek. Inkább településléptékű, nem épület-, hanem embercentrikus. Hajlított és íves felületeket, éleket mutató házak jellemzik.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Polgár 2008. október 23. 16:34
  „ÉS ebbe az ocsmányságba ki fog járni??most se jár senki!!!!!!!!!!A hitelt ,hogy fogják kifizetni?? Majd mi kifizetjük!!!!”
 • 61. ÉN" 2008. április 13. 17:36
  „Én is aláírom! Nincs a gyerekeknek munkahelyük,meg nekünk sem miből fizessünk...Persze már megint az Unió--legyen először UNIÓS FIZETÉS aztán lehet követelmény UNIÓS!!! VAGY HOGY GONDOLJÁK...?!”
 • 60. jo bacsi 2008. április 11. 17:20
  „ez a makovec csak ezt a stilust tudja csinalni. Semmi kepzelo ereje nincs az urgenek. Persze ha makot ujjaepitik akkor az lesz az egyetlen varos ahol minden egyforma stilusban fog lenni. Az is erdekes lehet, de ezt a makovecet ki kellene cserelni valakire aki kreativabb nala.”
 • 59. satakera 2008. április 11. 00:23
  „Uram Isten! Mi ez? Úgy megijedtem azt hittem sárkány települt a városra! makovecz kikérem magamnak hogy lecsőcselékezz! Én itt élek, tősgyökeres makói vagyok itt születtem, itt dolgozom itt neveltem fel a lányomat az unokámat, tisztességesen és becsületesen! Nem lopom a pénzt, hogy sértegess! A fűrdő terve akkor is borzalmas. Én és a párom továbbra is Kiskunmajsára járunk, ott legalább jól érezzük magunkat, igaz azt nem makovecz tervezte mégis isteni és kellemes.”
 • 58. greencat 2008. április 08. 23:27
  „A Tisza Volánnak több esze van! Szerencsére:)”
 • 57. EZMEG? 2008. április 08. 22:29
  „Ez meg mi?Egy török templom? Szerintem ronda,vagy is lehet hogy szép de hogy ide Makóra nem illik az biztos!”
 • 56. 4 2008. április 08. 16:29
  „Makovecz úr !

  Ha az ön által tervezett fürdöberuházást ellenzők önnek csőcselék, akkor ön egy gőgös pénzéhes.
  Ön a jövedelméből menyit szán a pancsolója megépítésébe????”
 • 55. Tedi 2008. április 08. 12:46
  „Tedi természetesen egyetért a petícióval, és aláírja, névvel személyiszámmal majd élesben.

  a fürdő tervei már a csipkesori vitrineket is elcsúfítják. egyetértek az előzőekben szólalttal, hogy együtt érdemes megpályáztatni a fürdőt a kollégium és a régi rendőrség épületével. Oda lesz a játszótér, hol lesz pótolva a város egyetlen valamire való játszótere?- és ne jöjjön senki a petőfi parkival, mert az nem kis gyerekeknek (2-5 éveseknek) épült, nincs hinta, nincs körbekerítve a halastó stb. Hol lesz pótolva a tanmedence? ennek az épületnek tér kell az érvényesüléshez, hiába magasztalja egekig valami flancos szakértői bizottság, mi, városlakók vagyunk kénytelenek elviselni a látványát az időnk végezetéig. nagyon max, ha esetleg lebontanák az úttörőházat, és ezt a jurtát előre csúsztatnák, esetleg feltünést is keltene, és ha más nem, akkor már ezért is lelassulna a forgalom a 43-ason.

  benfentes - és a többiek. tűzzük ki a napot ebben a hónapban, amikor és ahol találkozunk, belépésnél net-azonosító, ismerős stb, megvédve a szerveződést a besúgóktól, írassuk alá, járjunk házról házra, én a környékemen vállalom, de mozduljunk, mert kifutunk az időből.

  üdv: TEDI- a csőcselék. ezt ne feledjük! ( makovecz úr! mellesleg, akit le csőcselékez ilyen módon, adja az ön szájába a betevőt közvetve!)”
 • 54. Kócos 2008. április 08. 12:07
  „A peticióval egyetértek, aláírom!”
 • 53. józsi a gőzhengeres 2008. április 08. 12:03
  „Ollyan fürdőnek amelyik nem a helyi lakosság fizetőképességére alapoz, hanem távolról jövő vendégekére, annak szerves tartozéka a szálloda. Tartozéka az, ami nélkűl a fődarab az az a fürdő nem tud nyereségesen működni. Itt a külső vállalkozókra számítanak a tartozék megvalósításához, ahhoz, hogy a fürdő nyereségesen mőködhessen. Az az a kölsők hozzák fel a fürdőt a nyereséges szintre. Ez egy bődületes melléfogás. A fürdőnek egybe kelett volna terveződnia a volt városháza, a volt rendörség és a 301 kollégium szállodává való alakításával. Nem pedig külön, úgy, hogy a fürdőt üzemelőnek nincs számottevő ráhatása a szállodák megépülésére. Szegény Marczibányi tériek , akik egész nyáron a fürdő zsivaját és a zenepavilont fogják hallgatni, kitekintve az ablakaikon szemlélhetik a fürdőzőket egy életen át. Ki kérdezte meg őket? Kezdjünk el aláírás gyűjtést, egy kisebb emberi léptékű, normális méretű fürdö építésére. Ezt a tervet át kell dolgozni. Makovecz nélkül.”
 • 52. Martiniasti 2008. április 07. 16:44
  „Tisztelt ben(t)fentes!

  Legalább Te mint a Petíció kezdeményezője illene az, hogy névvel, lakcímmel, és személyi számmal ellátva aláírd az általad kezdeményezett Petíciót.....”
 • 51. Egy elszegényedő makói. 2008. április 07. 15:57
  „A petíciót Elfogadom és aláírom.”
 • 50. ben(t)fentes 2008. április 07. 13:13
  „Hogy ne kelljen sokat visszalapozni.

  Internetes Petíció Makó Város Önkormányzatához!

  Mi, a petíció aláírói felszólítjuk Makó Város Önkormányzatát, hogy a város fejlesztéséről írjanak ki népszavazást!
  A kezdeményezésünk azért született, mert
  o Nem szeretnénk olyan beruházást, ami hosszú évtizedekre eladósítja a várost és ezzel terhet rakunk a gyermekeinkre is. Elvesszük a lehetőséget tőlük, hogy maguk dönthessenek a jövőbeni lehetőségeikről.
  o Nem szeretnénk olyan épületet, mely beszorítva egy kis területre nem rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amik biztosítják, hogy működőképes egységet alkosson. Itt a szabad területre a parkolás megoldására, a szálláshelyek biztosítására és más szükséges feltételre gondolunk.
  o A beruházás megtérülése nem megnyugtatóan bizonyított. Annak kockázatát, hogy a bevételek elmaradása esetén a terhek a makóiakra hárulnak, a makóiaknak kell vállalni.
  o A bemutatott tervek megosztják a közvéleményt. A terheket vállalóknak kell eldönteniük azt, hogy ezt a tervet, vagy más megjelenésű és olcsóbb tervet akarnak megvalósítani.

  Aki egyetért a fentiekkel, az küldjön ilyen értelmű aláírást!

  Megfelelő számú aláírás és a felhívás eredménytelensége esetén a petíciót kiterjeszthetjük a nem internetező lakosság felé.”
 • 49. ben(t)fentes 2008. április 07. 13:10
  „T Martiniasti!
  Meg kell nézni a testületi ülés anyagát. A 3,5 milliárd 50 %-a pályázat, 10 %-a önerő és 40 %-a hitel. Nem ismert a beruházást megvalósító szervezet. Ez ugyanis, ha az önkormányzat, akkor még van 700 millió Ft vissza nemtérítendő ÁFA.”
 • 48. Martiniasti 2008. április 07. 12:29
  „Én azt olvastam a témában megjelent március 29-i cikkből, hogy a beruházás teljes költségvetését -sikeres pályázat estén-, Uniós projekt biztosítsa Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül.....A pályázatról kedvező döntés május második felében várható.
  Én drukkolok a sikerért...”
 • 47. jamek 2008. április 07. 11:49
  „Két problémám is van ezzel a megaberuházással. Az egyik hogy megtérül e? Mert hát Makovecz úr világhírű mérnök de nem hinném hogy a mi agyonadósodott városunknak pont erre van szüksége. Az önerőt pedig lehetne fordítani valami értelmes dologra, például a távhő fejlesztésére, mert pár év mulva úgy fognak kinézni a távhős lakások makón mint a sündisznók tele lesznek kályhacsövekkel. A másik gondom az hogy mint rendszeres fürdőbe járó látom azt hogy jelenleg kik járnak a füribe az első kör az idősek akiket a tb. még támogat a második kör a úszóké. A hiper szuper gigafürdőt a nyugdijasok nam fogják tudni megfizetni, az úszok akik esetleg kinyögnék a belépőt azok pedig az elszédüléstől dőlnek ki a huszonöt méteres medencében. A külföldiek ( románok) pedig elmennek szegedre ahol ekkor már készen lesz az élményfürdő és a csipkesor grandiózus látványvilága mellett lesz más látnivalójuk is. Nem vagyok a népszavazás híve, mert egy vagon pénzbe kerül amit másra is lehetne költeni, de ha másból nem ért a virágkertész hát legyen aláírom.”
 • 46. Csabsz40 2008. április 07. 11:03
  „A petícióval egyetértek, aláírom”
 • 45. Lack0 2008. április 07. 08:16
  „A petícióval egyetértek, aláírom.”
 • 44. Lack0 2008. április 07. 08:14
  „Tedi!
  Csatlakozom a csoportosuláshoz! Mondassuk már le gyerekek!”
 • 43. CITROM 2008. április 06. 21:04
  „Tisztelt Gerbák Péter! Ön szerint valóban a megoldás az lenne,ha a fejünket a homokba dugnánk? Abszolut nincs értelme a véleményünket a nyilvánosságra hozni.Mindent el kell fogadni amít a város vezetése ránkkényszerít! Hol a demokrácia ?Üdv CITROM”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízügy örülne, ha gallyaznák a hullámteret Makón

Makó - Az illegális fakitermelők számára igazi paradicsom a Makó környéki Maros-ártér, hiszen sok a senki földje, a közös vagy tisztázatlan tulajdonban lévő erdő, amit gyakran megdézsmálnak. Tovább olvasom