Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Makovecz: Makón minden rendben

Makó - Elégedett a makói fürdőn dolgozók munkájával Makovecz Imre építész, aki most nézte meg először a tervei alapján készülő épületet. Az uniós támogatás körüli huzavona lezárult, de a Keviép szerint még korai arról beszélni, hogy sikerül-e tartani a határidőt.
– A város úgy készítette elő a fürdőépítést, ahogyan kell, a kivitelező pedig korrekt és szép munkát végez – mondta lapunknak Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tegnap, amikor megnézte a beruházást. A makóiak és a szakmabeliek tudják, hogy az építész mindig megmondja, mi nem tetszik, és a gimnázium építésekor, hasonló helyzetben leszedte a keresztvizet néhány szakiparosról. Itt azonban mindent rendben talált, és a televíziós stáboknak, rádióknak nyilatkozva többször említette, nem véletlen, hogy Magyarországon a tanult „melósok" jobban értik a dolgukat, mint az elit tagjai. Az építésznek a Hagymaház, a gimnáziumi sportcsarnok, a Kálvin-iskola és a buszállomás után ez az ötödik makói középülete, innen az újvárosi bölcsőde építkezéséhez ment, az lesz a hatodik.

A debreceni Keviép Kft. termelési főmérnökének, Zentay Katalinnak jólesett a dicséret. Főleg azok után, ami ennek a beruházásnak kijutott az elmúlt hónapokban. Tavaly ősszel a regionális fejlesztési ügynökség az uniós támogatás felhasználásának módját vizsgálta, és leállította a pénz kifizetését. A vizsgálat február 14-én lezárult, és a támogatást elvileg ismét fizetik. Ez idő alatt a Keviép nem állította le, hanem saját pénzből folytatta, ahogy tudta az építkezést. Az anyagok megrendelése azonban nem úgy haladt, ahogyan kellett volna. A fejlesztési főmérnök lapunknak azt mondta, megnyugtató, hogy ez a helyzet rendeződni látszik. Most 150–200 ember dolgozik a fürdőn, de ahogy megkezdődnek a belső szakipari munkák, 700-an lesznek. Az épület fölé még mindig három daru magasodik, de már látszik a kupolák formája. Arról, hogy időben be tudják-e fejezni az építkezést, és októberben meg lehet-e nyitni a fürdőt, egyelőre – épp az előzmények miatt – korai beszélni a cég szerint.

A tervező megnézte a viharos előéletű fürdőt. Fotó: Karnok Csaba
A tervező megnézte a viharos előéletű fürdőt.
Fotó: Karnok Csaba

A Makói Gyógyfürdő Kft. igazgatójának, Kovacsics Imrének is tetszett, amit eddig látott. A győri cégvezető azt mondta, akkor kapcsolódott be az itteni munkába, amikor kiderült, Makónak 3 és fél milliárdja van a fürdőre, de a legolcsóbb kivitelezői ajánlat a tervre 5,2 milliárd. Sikerült „kivenni" ebből a tervből 1,5 milliárd forint értékben annyit, hogy az egész szép maradjon. Az eredeti tervben szereplő családi részleget is meg lehet építeni, ahogy sikerül rá pénzt szerezni. Kovacsics szerint igenis fontos, hogy egy fürdő ne csak jó, de szép is legyen, és ezért a fürdőért érdemes lesz eljönni akár az ország túlsó végéből is.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. 2kedő 2011. február 27. 10:09
  „Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit - Európai kényeztetés a ...
  Így Makó városa, újabb építészeti attrakcióval gyarapodik, mellyel elsősorban az idegenforgalmat kívánja megerősíteni. Makói Gyógyfürdő ...
  www.aktivpihenes.hu/.../europai_kenyeztetes_a_hagymavaros...

  .”
 • 30. deszkás 2011. február 26. 14:15
  „GANXTA! (27hsz) EGYOLVASO (28hsz)Sajnálom de a szerző (k) nem egyeztek bele (hogy miért talán a szerzői jog az egyetlen szinpadképes ok)talán amit leirhatok változatlanul a magam véleménye mellet.”
 • 29. 2kedő 2011. február 26. 13:16
  „Minden "patrióta", aki itt a városáért aggódik, nagy tudású és értelmes beirásaikkal csak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a város ellen vannak és hatalmas fájdalommal veszik tudomásul a fejlődése! ŐK még azt éneklik, hol van "az a mocskos régi"! SAJNOS!”
 • 28. Egyolvasó 2011. február 25. 21:15
  „26. deszkás 2011.02.24. 21:02

  GANXSTA! Makovecz et munkásságát akkor is vitatta a szakma de a pártállam idején nem volt illő okoskodni. De úgy látom most se. Másolhatnák ide a fával foglalkozók egyetemi tanárok oktatók véleményét is a volt Soproni Faipari Egyetemről de nem látom értelmét mert látom veled se mennék semmire nem hogy Makoveczel.

  ERRE MÁS IS KÍVÁNCSI LENNE!”
 • 27. Ganxta 2011. február 24. 21:25
  „26. deszkás 2011.02.24. 21:02

  Megadom magam. Nyertél. Küldd át légyszi, érdekel. Persze ha publikus.
  ganxtakukacindexponthu”
 • 26. deszkás 2011. február 24. 21:02
  „GANXSTA! Makovecz et munkásságát akkor is vitatta a szakma de a pártállam idején nem volt illő okoskodni. De úgy látom most se. Másolhatnák ide a fával foglalkozók egyetemi tanárok oktatók véleményét is a volt Soproni Faipari Egyetemről de nem látom értelmét mert látom veled se mennék semmire nem hogy Makoveczel.”
 • 25. Ganxta 2011. február 24. 20:35
  „23. deszkás 2011.02.24. 18:40

  Nem teljesen értek egyet. Jó minőségű alapanyag, felületkezelés, szaktudással párosulva, valamint rendszeres Tervszerű Megelőző Karbantartás (pfujj, mocskos komcsi szavak), hosszú-hosszú évtizedekre biztosítja Makovecz et. famunkáinak fennmaradását. Rengeteg nemzetközi és hazai példa van rá. De nem közbeszerzéssel és nem ennyiért (sz-h).
  A "Gomba" és nem hagyma esetében az alapanyag (fa) minősége és a TMK hiánya valamint a megfelelő gépészeti berendezések hiánya együttesen okozhatták a problémákat. Bontani meg még nem kellett volna, csak elég korszerűtlen volt ma már.”
 • 24. Ganxta 2011. február 24. 20:28
  „21. Durumó 2011.02.24. 17:57

  Biztos ismersz, hogy ilyen biztos vagy a dolgodban. Te vagy a Troll Bandi a 4/b.-ből, ugye? Kis fiúbarid megvan még? Nem? Úúú, de sajnálom. Akkor azért érsz rá trollkodni itt. Nemsoká kész a gőz, mehetsz majd.”
 • 23. deszkás 2011. február 24. 18:40
  „DURUMÓ! ésANYAHAJÓKABINAJTÓHAJTOGATÓ! Makovecz tervezte a komcsikádár rendszerben az Újszegedi "hagymá"t. Amit először bezártak majd eldózerolták. A 30 év is kevésnek tűnik egy faszerkezetű fürdő üzemeléséhez! Ebben az "öreg" alaposan mellépancsolt, ismerve az uszodák ,fürdők fára gyakorolt hatását.(az üvegházhatás miatt állandó magas pára illetve nedvességtartalom a faszerkezet igen gyors gombásodást-kékgomba-idéz elő amit a ma ismert eszközök technológiák egyikével se lehet kivédeni!!! De ti tudjátok meg a vezetőitek mikor akartok másikat épiteni.”
 • 22. Ludrew 2011. február 24. 18:28
  „Kedves Bakos András! Nagyobb körültekintést kérünk a hasonló cikkek elkészítése előtt - a Kálvin iskola Hold utcai új épületének terveit Csernyus Lőrinc és Fülöp Tibor készítette a Triskell irodából, nincs sok köze az öreghez. Avagy nem mind Makovecz, ami fénylik!”
 • 21. Durumó 2011. február 24. 17:57
  „Ganxta!

  Makovecz épületei 300 év múlva is épületek lesznek!
  A fröcsögésed és Te sehol nem leszel!”
 • 20. rozator 2011. február 24. 17:51
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/feloszlik_a_jozsef_attila_szinhaz_tarsulata/2205309/# hozzaszolok Fene egye meg! Már megint csak Makónak sikerült!”
 • 19. Buvana 2011. február 24. 17:13
  „A komcsi Szegeden azért nincs alkotás mert .. a jelző miatt. Meg az ilyen gondolkodású vörös brigád miatt.
  Karikás ostort nekik! De nem ám a kezükbe :)”
 • 18. tökömkivan 2011. február 24. 15:23
  „Lári-fári a fürdő nyereséges lesz hisz a vezetés a homosexuálisoknak külön gőzfürdőt épít, lesz itt forgalom. Tévedés Makovecz azért volt itt mert a kis pénzét jött megnézni.Biztos ami biztos alapon.”
 • 17. Ganxta 2011. február 24. 15:19
  „Tényleg, miért nincs? Hiszen a ´nagy öreg´ már a komcsi érában a csúcsra jutott... Már akkor engedtek neki templomot építeni neki, amikor még az elvtársak hirdették az igét.

  Vannak itt a fórumon 21 évnél öregebbek is...”
 • 16. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. február 24. 15:12
  „Mit makogtok itt össze-vissza Makovecz úrról, a bokájáig sem értek fel.Halála után körutat fognak elnevezni róla, mint Kós Károlyról. Tényleg a komcsi Szegeden miért nincs alkotása?”
 • 15. Ganxta 2011. február 24. 14:50
  „Imre bátyánknak Makón jól körbenyalogatták a makkját a 6 épülettel (lesz az még több is, hajrá Imre bácsi). Makkját, akarom mondani hagymáját. Lassan Makó lesz a Nyugat Moszkvája.

  Imre bá´, még mindig a csillógó szemű, "Makovecz az Isten" hallgatóktól és a fiatal mérnököktől tetszik ötleteket lopkodni és sajátjaként eladni? Vagy már nem és azért minden egyforma?”
 • 14. mátka 2011. február 24. 14:30
  „"Kovacsicsnak is tetszett " ...ő egy masszőr aki vállalkozó lett.
  Nemzetközi trend például az esztergomi fürdő építészeti stílusa is !!!!!!!!
  A Finta Stúdió alkotásában egy új építészeti kifejezésmód ölt testet. Olyan természeti forma felé próbáltunk nyitni a tervezéskor, amely nem hagyományos épületformát takar - mondta az építész. Esztergomba sem zarándokolnak a kitűnő építészeti megoldásért fürdeni,értsük már meg ! Vagy jobban lefordítva : hány makói ment oda ezért fürdeni ? Hát így nem fognak ezért, ide se utazni.”
 • 13. macs 2011. február 24. 13:32
  „Nincs valahol egy kép a fürdőről? Azok az épületek, amiket eddig láttam Makovecztől iszonyúen egyformák. Amúgy szépek és érdekesek, de a sokadik már ......
  Sajnálom, hogy nem tud megújulni, csak ismétli önmagát. Lassan olyan lesz, mint a tucatárú.”
 • 12. Lakos 2011. február 24. 13:32
  „11.
  "Csak a legfelsőbb szinten lehet beszélni Makovecz munkájáról!"
  Így van! A pártközpontban.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiatakarékos beruházás Pitvaroson

Pitvaros - A kisiskola udvarán a napokban megkezdték annak a kútnak a fúrását, amelynek révén az… Tovább olvasom