Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Makovecz tervei alapján új buszpályaudvar épül Makón

Makó - Több mint 300 millió forintból új buszpályaudvar épül hamarosan Makón. A beruházás jövő tavasszal kezdődik, és szeptemberre véget ér.
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően tavasszal új buszpályaudvar épül Makón. A jelenlegit harminc évvel ezelőtt adták át, mára elavult és megkopott. Buzás Péter polgármester elmondta, az újjáépítésre közösen nyújtott be pályázatot a makói önkormányzat és a Tisza Volán Zrt. a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. A szervezet mintegy 288 millió forint támogatást nyújt az összesen 320,5 millió forintos beruházáshoz. Ebből a pénzből nem a régi épületet újítják fel, hanem egy teljesen új pályaudvar készül.

A terveket Makovecz Imre szakemberei, a Makona iroda tagjai készítik. Így az épület illeszkedik majd a városképbe, hiszen a Hagymaház mellett a városi sportcsarnokot és az új fürdőt is a neves építész és csapata tervezte.

Éppen időszerű már a makói buszpályaudvar felújítása. Fotó: Szabó Imre
Éppen időszerű már a makói buszpályaudvar felújítása. Fotó: Szabó Imre

Szeri István, a Tisza Volán Zrt. igazgatója elmondta: a megye összes buszpályaudvara megújult már, a fejlesztési sorozatban csak a makói és a szegedi van hátra. Terveik között szerepel az is, hogy Sándorfalván és Kisteleken mini pályaudvarokat alakítanak ki. Az építkezés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, és az iskolakezdésre véget ér. A munkálatok ideje alatt a buszközlekedésben nem lesz változás – nyilatkozta Szirbik Csaba területi igazgató. Makón egyébként nemcsak a pályaudvar újul meg, hanem húsz buszváró is, amelyre uniós támogatással összesen 57 milliót költenek.

204 millióból újulnak meg a térségi buszmegállók

Tíz térségi településen: Apátfalván, Csanádalbertin, Csanádpalotán, Földeákon, Királyhegyesen, Kiszomboron, Magyarcsanádon, Makón, Maroslelén és Óföldeákon épülnek új buszvárók hamarosan. A makói kistérségi többcélú társulás tagjai – a települések polgármesterei – összefogással nyertek 183 milliós uniós támogatást a térségi buszmegállók felújításához. Önerővel együtt 204 millió forintból épülnek majd buszöblök, -várók és -fordulók.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Puppets 2008. október 26. 16:55
  „Köszi Scott! A Gyuree lehet úgy érti egyesek úgy gondolják, vissza nem térítendő, azaz saját zsebbe is annyi mehet amennyi belefér!”
 • 35. Scott 2008. október 23. 12:45
  „Tisztelt MC Gyuree!
  A vissza nem térítendő támogatás csak egy része a project-nek a többi önerő, annyira naív remélem nem vagy, hogy azt képzeled, hogy ezt a saját tisztelet díjukból kuporgatják össze. Pedig Te minden cikkhez hosszászólsz, pontosabban beszólsz pedig ez a hozzászólások rovata "kapizsgálod"? A baj igazából az, hogy annyira távol álsz a realitástól mint a személyiséged az entelektueltueltől.
  UI: Nomen est omen (a neved is mint egy huszadrangú tanyasi diszkósnak)”
 • 34. Gyuree 2008. október 19. 21:16
  „Puppets: Ezért hívjék ezeket a pénzeket "vissza nem térítendő támogatásnak". Kezded kapizsgálni a lényegét?”
 • 33. 4 2008. október 19. 11:18
  „tanyabarbi, szerinted csak úgy ingyen bele egyezne a nagyvezér egy építkezésbe Makón .???
  én kétlem.”
 • 32. tanyabarbi 2008. október 17. 20:38
  „Basszus, itt tíz emberből tizenegy paranoiás... mindenki mindenki ellen összeesküszik, persze. Bravo. Örüljetek már, a bicikliút meg az új buszpályaudvar legalább a kisember érdekeit szolgálja. a pénz addig sem Buzás csodás virágkertészetébe vándorol át. (A Zúnijjót meg nem kéne szerintem ebbe belekeverni, több kisebb-nagyobb szevezeti egysége van, mint ameddig el tudtok számolni, és összetettebb, mint hinnétek.)”
 • 31. cicamica3 2008. október 17. 19:25
  „Sieg frid:

  A "magyarok" valóban egy fizetett baloldali bérenc.
  Az is valószinű, hogy vörös.
  De biztos benne, hogy köcsög?

  Szerintem nem minden bérenc köcsög.
  Ennyire azért ne vesse el a súlykot!”
 • 30. Puppets 2008. október 17. 19:21
  „A nyavalygás tárgya, a rengeteg pénz, amit sok más dologra lehetne költeni! Meg az a pénz, amit önerőként mutat fel a makói önkormányzat! Ugye a csatornába befizetett pénzek, melyek egy bankszámlán heverésznek, erre totálisan jók! Vagy tévedek? Plusz miből fizetjük vissza országos szinten ezeket az unió által felkínált pénzeket? Mert ugye nem gondoljuk, hogy ezeket a Gyurcsány két szép szeméért adják?”
 • 29. tanyabarbi 2008. október 17. 17:06
  „A buszpályaudvar gyalázatos állapotban van, a jelenlegit, úgy ahogy van, a földdel kéne egyenlővé tenni. Nekem speciel nincs is kifogásom azellen, hogy Makovecz tervezi; bár nem rajongok a munkáiért, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a végtermék majd belefér a már kialakult városképbe. (Elég ramatyul nézne ki ugyanis a belvárosban egy olyan jellegtelen, steril valami, mint amilyen mondjuk az új szentesi vagy vásárhelyi pályaudvar...) Ha a mostaninál csak jobb lehet, nem értem, mi a nyavalygás tárgya, inkább annak örüljök, hogy azok a milliók nem tüzijátékra mennek el.”
 • 28. Sieg frid 2008. október 16. 20:36
  „magyarok! te egy idióta vörös köcsög vagy!”
 • 27. Ludrew 2008. október 16. 15:59
  „Akár Makovecz tervezi, akár nem, a jelenleginél csak jobb lehet, úgyhogy örülök neki. Ezt ráadásul igen sokan fogják, nap mint nap használni, és tapasztalni hogy mennyire komfortos, újszerű stb lesz.”
 • 26. dundi 2008. október 15. 12:06
  „Búzás úr és a Makovecz bácsi már megint jól járnak a makói adófizetők pénzén.Telerakjuk a zsebüket rendesen........Más is tervezhetne már Makónak nem gondoljátok...?”
 • 25. Pupets 2008. október 13. 22:09
  „Kedves magyarok!
  Hanyadik 300 millió forint? Mióta is? Lehet, tényleg nem jól látom! Az EU nem ad csak úgy semmit! Főleg nem ingyen! Magyarországnak mennyit is kell befizetni a nagy európai kasszába? Miből is?
  Egyébiránt még egyszer hangsúlyoznám : nem a buszpályaudvar ellen vagyok, hanem az iszonyú költekezések ellen! Felesleges dolgokért adunk ki százezreket-milliókat! Igen nevetségesnek tűnhet, hogy százezreket írok, de ha azt nézem, hogy a rendelőkben plazma tévén lehet nézni a nagy semmit-és tuti biztos,hogy az új buszmegállóban is lesz vagy kettő-és mindezt megszorozzuk az országban és a városban levő több felesleges dolog árával, már igen szép kis summát kapunk! Talán azokat a pénzeket másra is el lehetne költeni! Mert nam vagyok abban biztos, hogy ehhez a projekthez szükség lenne 204 millió forintra! Olyan ez, mint a 4-es Metró! De ebbe ne menjünk bele!”
 • 24. kamasz 2008. október 13. 18:31
  „Kedves Ful!
  Neharagudj de nem értek veled egyet, a tűzoltó is 40 órát dolgozik egy héten mint a többi munkavállaló, ő is közalakalmazott én is közalakalmazott vagyok , ő is felelősségteljes munkát végez, én is, ő 25 év munkaviszony után megy nyugdíjba 45 éves korára, én 40 éves munkaviszony után mehetek nyugdíjba 62 éves koromban, 15 évig még dolgozom akkor amikor ő már nyugdíjas éveit éli, mellette nagyerővel dolgozik. Közben aktívan kitermelem az ő 150.000 Ft-os nyugdíját, én meg majd kapok, ha megérem talán 90.000 Ft-ot.Valahol ez egy kicsit igazságtalan. Nem!!!”
 • 23. magyarok 2008. október 13. 16:02
  „Pupets!

  Először is, nem dolgokat, hanem dolgot, mivel én egy személyben erről beszéltem az az a buszpályaudvarról...
  Gondolod, 300 millió ft egy város életében akkora összeg, hogy az unokáink is fizetik?
  Képbe vagy mekkora Makó város költségvetése???
  Szerintem nem annyira...
  Nem beszélve arról, hogy több mint a felét az Eu adja... Talán el kellene utasítani, hogy nem nem akarunk új szép korszerű buszpálya udvart, maradjon csak koszos kopott ronda... És semmi ilyen nem akarunk mert mi az ősközösség felé tartunk... Igaz???

  "Csak észre kellene már venni,hogy iszonyú nagy bajban van az ország: kevesen vagyunk, sajnos egyre kevesebben, az ország saját maga már egy lóistállót nem tudna építeni, ezért EU-s pályázatokból nyeri a lét, amelyhez önerőt is kell biztosítani, melynek szintén nagy hányada hitel, melyet ugyancsak neked, nekem kell majd visszafizetnem, ha lesz miből"
  Ebben igazad van de szerinted mit kellene tennünk??? Ne vegyünk fel hitelt és nézzük, hogy sorvadunk el, vagy kapunk egy valag lóvét ingyen vegyünk fel hitelt és dolgozzunk sokat és jól és fejlődjünk??? Hm...
  A végén azt írod helyesen, hogy hogyan állunk a világválság miatt... ezt mindenki tudja, de akkor mi legyen várjuk meg míg Románia elvisz minden lókeszt az Eu-tól aztán szidjuk a kormányt, hogy hagyta????
  Az a baj nektek, hogy minden bajotok van, ha van sapka az a baj, ha meg nincs akkor az...”
 • 22. Lack0 2008. október 13. 13:32
  „Kedves Ful!
  Nem értem, mi köze van ennek a hozzászólásnak (21.) a makói buszpályaudvarhoz. Szerintem, ha nem tudsz a témához hozzászólni, akkor inkább ne írj!”
 • 21. Ful 2008. október 12. 20:50
  „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

  A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
 • 20. piás1967 2008. október 12. 17:48
  „Engem csak az érdekelne hogy a kocsma az építkezés alatt üzemel e ,meg lessz e olyan kupolás csehó is ez fontos kérdés!”
 • 19. Pupets 2008. október 12. 16:48
  „magyarok!
  Sajnos az a helyzet,hogy ezeket a dolgokat nem a te befizetett adódból kapjuk, hanem az unokáid, meg az én unokáim is ezt fogják fizetni! Nem keveset! Az EU sem ingyen adja a lét!
  Mégegyszer leírom: örülök,hogy a város így fejlődik, tényleg jó, hiszen valóban a befektetők ( kik is lennének azok az elmúlt tíz évben? ) csak oda vinnék a pénzüket,ahol látszik a városvezetés munkája!Nincs is bajom a városvezetéssel.Csak észre kellene már venni,hogy iszonyú nagy bajban van az ország: kevesen vagyunk, sajnos egyre kevesebben, az ország saját maga már egy lóistállót nem tudna építeni, ezért EU-s pályázatokból nyeri a lét, amelyhez önerőt is kell biztosítani, melynek szintén nagy hányada hitel, melyet ugyancsak neked, nekem kell majd visszafizetnem, ha lesz miből!Mellett meg mennek a nagy ígérgetések megint, hogy adócsökkentés, járulékcsökkentés! Mármint ez volt még a múlt héten! Ezen a héten már el is kell halasztani a világgazdasági helyzet miatt! Két hete még nyugdíjemelésről volt szó, miközben hangsúlyozták: nagy szarban van a nyugdíjrendszer, kevesebb az adózó, aktívan dolgozó emberke, mint a nyugdíjas! Na ez a baj! Ezért mondom én: először gondolkodjunk már el, miből is költekezünk mi ilyen kurvára!”
 • 18. magyarok 2008. október 12. 15:36
  „Naaa a sok károgó megint megjött....
  Gondolkozzatok már mit beszéltek, neketek minden bajotok van? Ha lenne egy fiatal tehetséges tervező akkor azt mondanátok ez még zöld fülű nem szabad ilyenre bízni...
  Lássuk be ti azok a fajta emeberek vagytok mint a tipikus magyarok... Írigyek és minden a rosszat keresitek, én meg csak sajnálak benneteket a szemlélet miatt és azért mert Isten csak ennyi észt biztositott nektek...
  Örüljetek már hülye gyerekek kapunk valamit a sok befizetett adóból végre...Nem nem csokit!!!!!!
  Azért jellemző a színvonal ezen az oldalon, munkát nem lehetne venni?????
  Te jó ég, komolyan nem tudjátok, hogy az Eu fejlesztésre adja a lét és nem munkára???
  Nem hallottáok még elégszer a reklámokból ugye????
  Kicsit örüljetek már, ne mindig írigykedjetek mert az nem vezet sehová....”
 • 17. lui7896541230 2008. október 12. 12:18
  „pozitív hozzáállás gondolj bele ennek az összegnek nagy része zsebbe vándorol és milyen befektető jön Makóra vatta cukor árus!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyival bővült a makói JAG tabló-gyűjteménye

Makó - Több mint tucatnyi darabbal bővült
a makói József Attila gimnázium… Tovább olvasom