Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Makovecznek van terve a könyvtárra

Makó egyre több középülete viseli magán a Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre keze nyomát. Új, megvalósításra váró terveiből a minap mutatott be néhányat a Korona konferenciatermében. Az épület környékének újjászületése ugyancsak az ő tervezőirodájának köszönhető.
Makovecz Imre egyik tervével. Fotó: Szabó Imre
Az első makói középület, ami magán viseli Makovecz Imre szellemiségét, az 1998-ban átadott új Hagymaház volt. A különleges épület azóta – megírtuk – a kortárs építőművészet Amerikában kiadott világatlaszába is bekerült. Ezt aztán olyan épületek követték, mint a megújult József Attila Gimnázium vagy a sportcsarnok. A város modern arculata egyre több ponton kapcsolódik össze a Kossuth-díjas építész tervezőművészetével – ő készítette el a városi könyvtár, a belvárosi iskola és a fürdő gyógyrészlegének még megvalósításra váró rekonstrukciós terveit éppúgy, mint az épülő tanmedencékét. Terveiből a minap a Koronában mutatott be jó néhányat.

– Szeretek Makón dolgozni – árulta el Makovecz Imre a fórumon. Úgy vélekedett, a magyar szerves építészet vonulatához tartozó épületei annál harmonikusabban fognak illeszkedni a megújuló város képéhez, minél több lesz belőlük. Mint elmondta, kedvence a makói épületek között nincsen, egyformán kedves a számára valamennyi. Hogy min dolgozna a legszívesebben? A Hagymaház háta mögötti, egyelőre rendezetlen tér újjászületéséhez például szívesen adná az ötleteit.

A város polgármestere, Buzás Péter a Makovecz-munkák méltatásán túl úgy vélekedett, az új álmok közül a legközelebb a városi könyvtár áll a megvalósuláshoz. Az önkormányzat pályázatát a szaktárca már legutóbb is igen előkelő helyen rangsorolta, és csak azért nem az épül most, mert a tanmedencék előbb kaptak zöld utat. A város első embere úgy vélte: a 2007–2013-as időszak fejlesztéseinek sorában a többi Makovecz-terv is megvalósulhat Makón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferencszállási kérdés – ingyen vagy pénzért?

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az… Tovább olvasom