Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Már áll Fátyol Misi szobra

Makó - Már áll a makói Korona épülete előtt Fátyol Mihály cigányprímás szobra, amelyet augusztus 19-én avatnak fel. Aznap a Maros-parti városban lép fel a Száztagú Cigányzenekar.
Már látható kijelölt helyén, a főtéri Korona előtt a legendás makói cigányprímás, Fátyol Misi bronzszobra, pedig egy hónap múlva avatják csak – és még ponyvával sincs letakarva, ahogy az ilyenkor szokás. Az alkotásra megbízást adó önkormányzat – mint annak idején a képviselő-testület ülésén is elhangzott – azért szabott szoros határidőt a makói Kiss Jenő szobrászművésznek, mert mindenképp meg akarta előzni, hogy úgy járjon, mint 9 évvel ezelőtt, Szent István lovas szobrával. Annak idején ugyanis kisebbfajta botrány kerekedett amiatt, hogy Győrfi Lajos nem készült el vele az augusztus 20-i határidőre (egyébként akkor Kiss Jenő alkotótársa volt Győrfinek a szobor elkészítésében). A városban a mai napig sokan emlékeznek rá, amint a Csanád vezér téri ünnepségre begördült a szobrot szállító daru, és a már kihelyezett talapzatra akkor hegesztették oda a bronzalakot.

átyol Misi szobrát csak augusztusban avatják fel a makói főtéren. Fotó: Szabó Imre
Fátyol Misi szobrát csak augusztusban avatják fel a makói főtéren. Fotó: Szabó Imre

Kiss Jenő gyors és pontos munkát végzett: Fátyol Misi szobrával már a július 15-i határidő előtt egy nappal elkészült. A cigányprímásról mintázott alkotást augusztus 19-én avatják fel. Aznap a Makói Muzsika fesztivál keretében, Szentpéteri Csilla zongoraművésszel lép fel a városban a Száztagú Cigányzenekar. Úgy tudjuk, a szobrot azért nem takarták le az ünnepélyes átadásig, hogy ne irányítsák rá a vandálok figyelmét. Az alkotás amúgy civil kezdeményezésre született, a neves cigányprímás egykori muzsikustársa, Bozsogi Attila indított aláírásgyűjtést az ügy támogatására. Az összesen 14,5 milliós költség előteremtésére továbbra is folyik az adománygyűjtés, bár az önkormányzat 10 millió forintot elkülönített erre a célra.

Olvasóink írták

 • 10. Rappen 2009. augusztus 01. 22:48
  „==Élete==
  Makón született [[1909]]-ben, nagy múltra visszatekintő cigányzenész családban. Iskoláit is itt végezte, hamar megtanult hegedűn játszani. A helyi zeneiskolában (ma a [[Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási intézmény és Logopédiai Intézet]] része) neves tanároktól tanult, mint például [[Belle Ferenc]], aki a Szegedi Filharmónikusok koncertmestere volt. Ezek után [[Szeged]]re ment, majd [[Budapest]]re. A fővárosban [[Pertics Pál]] zenekarában zenélt [[1939]] után, illetőleg tovább képesítette magát tanárai révén. A legtöbb híres cigányzenésszel együtt dolgozott, például [[Lukáts István]]nal. Itt [[rádió]]fölvételeket készített, valamint filmek számára aláfestő zenéken dolgozott. A Vadászkürt étteremben (mai nevén Interkontinentál) zenélt, ahol hallgatóságához tartozott [[Belgium]] [[I. Balduin belga király|akkori királya]], valamint [[Inkey Péter]], a [[Horthy-korszak]] kabinetirodájának vezetője. Ezután [[Brüsszel]]ben kapott négyéves szerződést, de csak két évet tudott kitölteni a [[II. világháború]] kitörése miatt. Hazajött [[Magyarország]]ra, egy ideig [[Komárom (Szlovákia)|Révkomárom]]ban élt. [[1945]] után visszatért szülővárosába, Makóra, ahol haláláig muzsikált.

  [[1952]]-ben és [[1953]]-ban több meghívást is kapott rádiózenekarokba, valamint az Állami Népiegyüttesbe, de ő Makót választotta, ahol nagy szeretet és tisztelet vette körül. Itt megalapított zenekara volt az első az országban, amely ötvözte a cigányzenekarok és a tánczenekarok stílusát. Sok átiratot készített zenekara számára, de nótaszerzőként is tevékenykedett. A szövegeket [[Batka István]] orvos írta, akinek oroszlánrésze volt a [[maros]]i iszap gyógyiszappá való nyilváníttatásában. Fátyol Mihály makói évei alatt a [[Korona Szálló (Makó)|Korona Szálló]]ban zenélt, annak tatarozása idején két évig a Vadász étteremben. [[1980]]-ban halt meg.

  ==Magánélete==

  Feleségét Révkomáromban ismerte meg, és együtt költöztek Makóra. Házasságából három gyermeke született. Rokona volt [[Fátyol József]], aki [[klarinét]]on játszott a [[Magyar Rádió]] szólistájaként.

  ==Emlékezete, díjai==

  Élete során megkapta a Szocialista kultúráért díjat, ami akkor az egyik legmagasabb állami kitüntetésnek számított. [[Csongrád megye]] József Attila Emlékplakettel tüntette ki. Szülővárosában, Makón emléktábla őrzi nevét a [[Korona Szálló (Makó)|Korona Szálló]] falán. A városvezetés [[2008]]-ban kiírt egy szoborpályázatot, amely szerint a neves prímásnak a főtéren állítanának egész alakos bronzszobrot.

  ==Források==
  * Fátyol Tivadar, a prímás fiának szóbeli közlése
  * Délvilág / Délmagyar hírek

  == Külső hivatkozások ==
  *[http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/a_belga_kiraly_is_gratulalt_a_makoi_primasnak/2042072/ A belga király is gratulált”
 • 9. rudi 2009. július 28. 16:52
  „Tíz millióból meg talán valami értékes épület homlokzatát, vagy valami értelmeset kellett volna tenni, nem ilyen marhaságot. Több, értékes, régi épület, majd összedől,pl: bíróság, Demke stb inkább arra fordították volna a tíz milliót.”
 • 8. rudi 2009. július 28. 16:49
  „moderálva sértő”
 • 7. magdi1970 2009. július 28. 14:43
  „Oké hogy állítottak neki de nem lehetett volna máshol?!Ma egy német ismerősöm megkérdezte kit ábrázol a szobor ,elmondtam! Mire ő ez kassa így is cigányoknak tartanak benneteket Magyarokat külföldön,ezek után ha egy külföldi tudja mi a szobor mi magyarok már is cigányok vagyunk!”
 • 6. xxx666 2009. július 28. 07:10
  „"Munkatársunktólˇ" ez a munkatárs nem Szabó Imre újságíró!!!!”
 • 5. SzentGellért 2009. július 26. 21:33
  „Ez a szoborállítás is csak egy a többi szavazetszerző kampánymódszer közül. Hány nótát szerzett ez az Úr? Nem volt egy Dankó Pista. Mi volt az a kiemelkedő teljesítmény amiért Bartók, Kossúth, József A -hoz hasonló megémlékezésben részesül. Mindez a cigány szavazók szavazatainak a megszerzésére irányul. Ennyire silány ez városvezetés, hogy már a szoborállítást is erre használja.”
 • 4. napiszar 2009. július 26. 11:53
  „De azt még mindég nem értem melyik Fűmufti apjának, nagyapjának bazsevált hogy szobrot kelet neki állítani!!!!Szobrot az itt tanult Libanoni diákoknak is de azonnal!!!!”
 • 3. lacipapa68 2009. július 23. 12:44
  „A cigányoknak mindig a vérükben volt a zenélés,a tisztességesebbje ebből élt már régóta.”
 • 2. bo 2009. július 23. 08:26
  „Bronzbú ván?”
 • 1. napiszar 2009. július 23. 06:47
  „moderálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari zsírt loptak

Makó - A biztonsági őrökkel összejátszva jutott be két férfi egy makói cég telephelyére, ahonnan… Tovább olvasom