Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Már Nagylakon sem téved el a mentő

Nagylak - Most már nem téved el a mentő a román határhoz közeli Nagylakon: itt eddig nem voltak utcanévtáblák, de pályázati támogatásból most minden sarokra helyeztetett egyet-egyet az önkormányzat. A makói térségben Kövegy lesz az utolsó falu, ahol ezt a problémát megoldják – jövőre.
– Az egyik ismerősömet tavasszal húsz percen át kereste a mentő, miután kiérkezett a faluba, mert utcanévtáblák híján kénytelenek voltak kérdezősködni. Szerencse, hogy nem volt komolyabb a baj, bele se merek gondolni, mi történt volna, ha mondjuk szívrohama lett volna – indokolta tegnap lapunknak a nagylaki Pacsirta utcában lakó idős asszony, Vajda Jánosné, miért örül annak, hogy immár tábla mutatja minden sarkon, melyik utcának mi a neve. A román határhoz közeli, hatszázas lélekszámú és tizenegy utcával rendelkező Nagylakon ugyanis egészen mostanáig egyáltalán nem voltak táblák.

Nagylakon negyven utcanévtáblát helyeztek ki a napokban A szerző felvétele
Nagylakon negyven utcanévtáblát helyeztek ki a napokban.
A szerző felvétele

Az utcaneveket jelölő táblákat, szám szerint negyvenet a napokban szerelték fel a sarkokra, mi több, a főút mentén öt útbaigazító táblát is felállítottak. A falu polgármestere, Gyarmati András lapunknak elmondta: az önkormányzat mindezt pályázati pénzből, összesen egymillió forintos támogatásból valósította meg; az összegben a falu húszszázalékos önrésze is benne van. Rövid fejszámolás után kiderült: egy-egy tábla – beleszámolva a kihelyezés árát is – közel tízezer forintba került. Az utcanévtáblákat egyébként egy makói, a tájékoztatókat pedig egy vásárhelyi cég készítette el. A faluban különben a teljes utcahossz alig öt kilométer.

Saját tapasztalataink szerint a Makó környéki falvak némelyikében mind a mai napig akadnak tábla nélküli utcák, olyan település azonban, ahol ezek teljesen hiányoznak, tudomásunk szerint már csak egy van. Ez Kövegy, a megye legkisebb faluja. A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária lapunknak elmondta: jövőre szeretnék megoldani a problémát, a nagylaki önkormányzathoz hasonlóan pályázatból. Az anyagot még nem nyújtották be, így azt, hogy hány táblát szeretnének kihelyezni és mekkora keretből, egyelőre nem tudta megmondani. A falunak egyébként tíz utcája és négyszázhatvanöt lakója van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év alatt összesen 435 milliót nyert pályázaton Apátfalva

Apátfalva - „Sohasem lesz belőlem politikus" – mondja a 33 éves apátfalvi polgármester,… Tovább olvasom