Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Már több szervezet indul, mint párt

Magukat függetlennek mondják a Makón induló civil szervezetek – egymást viszont többnyire politikai pártok trójai falovainak tartják. Abban mindannyian egyetértenek: a civil szférában sokkal inkább bíznak a választók, mint a pártokban.
1998-ban még csak a Polgári Szövetség Makóért állított civil szervezetként jelölteket a helyhatósági választásokra. 2002-ben már a Jobb Makóért Egyesület és az Ipartestület tagjai is versenyre keltek a voksokért szervezetük nevében. A hármas idén nyáron kiegészült a Városépítők Társaságával. Mind a négy csapat egyetért abban, hogy szükség van a civil szféra képviselőire a makói önkormányzat testületében. Ám abban is egy véleményen vannak, hogy a gyakorlat azt mutatja: nem mindegyiküknek sikerül elszakadniuk a pártkötődéstől – persze mindig a másik szervezetben van a hiba.

A Polgári Szövetség Makóért alapítói között többféle pártállású, a közéletben aktív makói is szerepel, hiszen MSZP-, SZDSZ- és KDNP-tag is szerepel a tagságban – a szervezet önmeghatározása szerint ez is igazolja függetlenségét. Mindemellett a jelenlegi kampányban a PSZM az MSZP polgármesterjelöltjét, Buzás Pétert támogatja.

A társadalmi szervezetek „nagy öregje", az Ipartestület csak 2002-ben szállt be a helyhatósági választási küzdelembe. A csapat egyértelmű célja az önkormányzatban a fejlesztést, munkahelyteremtést célzó gazdasági döntések előkészítése.

2000-ben alakult meg a Jobb Makóért Egyesület, ami ma már legkevesebb 60 tagot jegyez, és polgármesterjelöltet is állítottak, Mágori Józsefné személyében, s heten egyéni képviselői mandátumért kampányolnak. A jelölt szerint a két nagy párt marakodásából már az egész országnak elege van, ezért lesz esélye egy új típusú szervezetnek.

A legfiatalabb, hivatalosan mindössze két hónapos egyesület a Városépítők Társasága. Tagjai szintén a pártpolitika-mentesség jegyében, ám konzervatív értékek képviseletében szeretnének mandátumokhoz jutni az önkormányzati testületben. A szervezet tíz tagja képviselő-, Márton Imre pedig polgármesterjelölt, így egyértelmű – vallja Varga Márta elnök –, hogy politikai célja is van megalakulásuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Haverock újra dübörögtek a csarnokban

A nézőszám a tavalyinál valamivel kisebb volt, a hangulat viszont most is kitűnő – így lehet… Tovább olvasom