Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Marasztalja a suli a makói diákokat

Nemcsak oktatja, de az elhelyezkedésben is segíti végzett diákjait a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola abban a reményben, hogy nagy részük Makón, illetve környékén leli meg boldogulását. Idén 50 fiatal szakmunkás talált a Maradj Makón! programnak köszönhetően helyben állást.
– Három hónapja dolgozom a Váll-Ker Kft.-nél. Megszoktam, megszerettem a munkát és a kollégákat is, akár hosszú távon is el tudom képzelni, hogy itt dolgozzak – mondja a 21 éves Varga László. Ő az egyike azoknak a Galambban végzett diákoknak, akiknek az iskola a cégekkel, vállalkozásokkal kialakult jó kapcsolat eredményeként segített helyben elhelyezkedni. Varga László mezőgazdasági gépésztechnikusként végzett, tudását hasznosítva lemezvágóként dolgozik.

Mindenképpen szeretett volna Makón állást találni, mert ide köti a család, a baráti társaság, és örül, hogy ez sikerült; a kandallóiról Európában is ismert gyárban korábban is járt, és tetszett neki az üzem. Nem titkolja, első fizetése 150 ezer forint körüli. Úgy gondolja, ez már versenyképes ajánlat. Ha az ország másik részén vagy külföldön próbálna szerencsét, talán kaphatna többet, de az utazás vagy a szállás, a megélhetés költségei is biztosan magasabbak lennének – vélekedik.

Varga László hosszú távon is szívesen maradna a makói Váll-Kernél. A szerző felvétele
Varga László hosszú távon is szívesen maradna a makói Váll-Kernél. A szerző felvétele

A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója, Horváth Zoltán is úgy gondolja, a 150 ezer forint körüli fizetéssel már van esély itthon tartani egy frissen szakmát szerzett fiatalt. Az iskola tudatosan igyekszik Makón, illetve a környező településeken marasztalni a náluk végzett diákokat. Ezt a célt szolgálja, hogy tanulóik Helyi diák terméke védjegy alatt árusítják terményeiket, illetve hogy jó néhány itteni munkaadóval állapodtak meg arról, gyakorlati képzőhelyet biztosítanak.

A Maradj Makón! programban a munkaügyi központtal is együttműködnek, s szeptembertől kiegészítik az álláskeresési technikák, illetve az önéletrajzírás oktatásával. Büszkén mondja: az idén náluk végzett 80 szakmunkás közül eddig több mint 50-nek sikerült az intézmény segítségével helyben állást találni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három makói az idei Ironmanen

Három makói is indul az idei Ironman teljesítménypróbán szombaton. Egyiküknek sem ez lesz az első… Tovább olvasom