Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Margaret volt a sláger

Rendhagyó zeneórát tartott a makói Almási-iskola diákjainak a minap Margaret Barron. Az Egyesült Államokból érkezett énektanár elemezte a magyar és az amerikai himnuszt, Gershwin-dallamokkal tanította a dzsesszt. Mint elmondta, neki azért volt nagy élmény magyar gyerekeket tanítani, mert Amerikában is Kodály Zoltán módszerével oktatják a muzsika alapjait.
Margaret Barron szerint a makói gyerekek csendesebbek, mint az amerikaiak. Fotó: DV
Makóra látogatott Margaret Barron operaénekes-énektanár, aki az Egyesült Államokból, közelebbről az Ohio állambeli Toledóból érkezett, hogy rendhagyó énekórát tartson az Almási utcai általános iskola tanulóinak. Varjasi Gyulától, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Ének-Zene Tanszékének adjunktusától megtudtuk: a tanárnő két hetet tölt Magyarországon, Szegedre a kar invitálására érkezett, ám Amerikában élő magyar ismerőseitől sok jót hallott a makói zeneoktatásról, ezért döntött úgy, hogy a Maros-parti kisvárosban is tart egy rendhagyó zeneórát.

Az iskola énektermében gyűltek össze hétfőn a hetedikesek és nyolcadikosok, a tanárnő az amerikai zenéről beszélt nekik, és Gershwin-dallamokkal illusztrálta, hogy valójában miről is szól a dzsessz. Persze, nem maradt el hazánk és az USA nemzeti himnuszának elemzése sem, végül az amerikai muzsikára táncolt is az egyébként már nyugalmazott pedagógus – a gyermekekkel együtt.

– Nagyon kedvesek, érdeklődőek és nyitottak a magyar gyerekek, bár kissé csendesebbek, hallgatagabbak, mint az amerikaiak – mondta Margaret. – A tengeren túl egyébként mi is Kodály módszerével tanítjuk a zene alapjaira a diákokat, de nálunk csak az elemi iskola éveiben kötelező a zene, a középiskolában már a választható tárgyak közé sorolják. Szerencsére én az elemiben taníthattam több évtizeden keresztül klasszikus zenét, de a mi tantervünkben lehetőség van a szórakoztató zene oktatására is.

A tanárnő egyébként nagyon jól érezte magát Makón, hiszen az Almási-iskola tanárai megmutatták a város nevezetességeit, majd ebédre invitálták a Koronába.
– Nagyon szép volt, ahogy elénekelte az amerikai himnuszt, és sok érdekes dolgot mondott az amerikai zenéről, szeretném, ha ilyen tanárunk is lenne a suliban. Tetszett, hogy nem volt túl szigorú, és még táncolhattunk is az osztályteremben az óra alatt – mondta el tapasztalatait a hetedikes Bogdán Zoltán. Osztálytársnője, Sajtos Szilvia még hozzátette: majd csak jövőre tanulják a dzsesszt, de a tanárnő kedvet csinált ehhez a muzsikához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Harvardon végzett makói

Jelenleg színdarabot ír, közben első magyar nyelvű verseskötetének megjelenésére vár a Makóról… Tovább olvasom