Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Mária Terézia a makói múzeumban

Egymillió forintba került annak a nagyméretű, és mindmáig titokzatos eredetű festménynek a restaurálása, amit pénteken délután láthatott a közönség először a makói múzeumban. A kutatók most azt szeretnék kideríteni, ki festette az 1800-as évek elejéről származó, Mária Teréziát ábrázoló képet.
Több mint ötven évig a makói múzeum raktárában pihent az a hatalmas, 3,2-szer 1,9 méteres festmény, amit péntek délután a múzeumi világnap alkalmából láthatott restaurálása után először a közönség. A Mária Teréziát ábrázoló alkotás felújítása egy éven át tartott, és egymillió forintba került – a feladatra egyébként a Szentendrén élő, de makói születésű neves restaurátorművészt, Brutyó Máriát kérték fel, aki ott is volt a bemutatón. Ő egyébként több képét restaurálta már a makói múzeumnak.

Ferenc József még vár

A múzeum birtokában összesen huszonnégy régi festmény van. A Mária Teréziát ábrázoló kép restaurálásával már csak egy, Ferenc Józsefet ábrázoló, értékes, megújulásra váró képe maradt a múzeumnak – a többit évről évre pályázva sikerült már korhűen széppé tenni. Az első tizenkilenc képről egyébként annak idején egy színes kiadvány is megjelent. Ha a Ferenc József-portré is megújul, egy új füzetben együtt fogják bemutatni az összest.

A Mária Teréziát ábrázoló festmény azért titokzatos, mert senki sem tudja, ki festette, ráadásul igen kalandos úton került a makói múzeumhoz – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Halmágyi Páltól. Minden bizonnyal az 1800-as évek elején készült, és az egykori Torontál vármegye székhelyén, Nagybecskereken volt látható az ottani megyeházán. Torontál vármegye területét a török hódoltság után egy ideig Bécs igazgatta, és a megye önállóságát a magyar nemesség több évtizedes küzdelme után Mária Terézia állította vissza – ezért, hálából készült róla annak idején egy arckép. Ez azonban megsemmisült, amikor a megyeháza leégett, és ennek pótlására készült a most Makón látható festmény. Ezt pedig előbb, az első világháború végén Kiszomborra menekítette a Torontál vármegyéből érkező tiszti kar. Ott volt mindaddig, amíg a vármegye maradéka be nem olvadt Csanád vármegyébe. Ettől kezdve a makói megyeháza – a mai városháza – nagytermét díszítette, egészen a kommunista hatalomátvételig. Akkor a makói múzeum raktárába került.

Halmágyi Pál reméli, hogy a kép rejtélye hamarosan megoldódik. Az a restaurálás során már majdnem pontosan kiderült, mikor készült – most a valahol remélhetőleg még fellelhető korabeli dokumentumok, illetve a kép stílusa, művészi jegyei alapján azt kell majd kideríteni, ki festhette. A különleges alkotás hamarosan Szegeden is látható lesz egy női témájú múzeumi tárlaton, végső helye azonban a makói múzeum állandó kiállítása lesz, melynek felújítására az intézmény már benyújtotta pályázatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra végigjárta a helyszíneket Muki

Volt, aki riadtan, más meglepődve, volt, aki kíváncsian nézte tegnap a Makón felbukkanó öt járműből… Tovább olvasom