Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád 2°C | 8°C Még több cikk.

Maros menti vadkalandok

A makói, a tápéi és a vásárhelyi társaságokból kiszakadva új egyesületet alakítottak a vadászok Maroslelén, ahol elsősorban önerőből vállalják a gazdálkodást. Fejlesztenék a vadászturizmust is, de nem külföldieket, hanem magyar kollégáikat hívnák meg a különleges Maros menti vadkalandokra.
A Maros menti kistérség makói, földeáki, királyhegyesi, magyarcsanádi és pitvarosi vadásztársaságai mellett Maroslele vadászai is úgy döntöttek, független szervezetben gyakorolják hobbijukat, szakmájukat. A lelei társaság, bár néhány hete már megalakult, vadgazdálkodási tevékenységét még nem kezdheti meg, hiszen csak március elejére érkezik meg területükre az engedély. Addig azonban kérdéses, milyen állapotba kerül az őszi–téli szezon alatt a gondozatlan vadállomány.

– A makói, tápéi és vásárhelyi vadásztársaságoktól kiszakadt tagok az újakkal együtt összesen mintegy 3500 hektárnyi területet bocsátottak társaságunk rendelkezésére. Földjeinken most még sok nyúl él, az őzállományunk azonban már csak közepesnek nevezhető, és gyenge a fácánpopulációnk. Ám nem tudjuk, hogy vadgazdálkodás nélkül milyen területen kezdhetjük meg a munkát jövő tavasszal, nem tehetünk mást, várnunk kell. Rendelkezünk különleges, szalonka vadászatára alkalmas ártéri területtel is, ami lehetőséget biztosíthat a vadászturizmus fejlesztésére is – fogalmazott Faragó Ernő, a maroslelei társaság titkára.

Megtudtuk: éppen a szakképzett vadgazdálkodás iránti igény és a jó hangulatú közös munka ösztönözte arra a lelei vadászokat, hogy kiváljanak korábbi társaságaikból, ráadásul Maroslelén évtizedekkel ezelőtt is működött már vadászokat tömörítő szervezet. Az új társaság céljai között szerepel, hogy felpezsdítsék a térségben a vadászturizmust. A titkár elmondta, hogy elsősorban nem a külföldieket, hanem a magyar kollégáikat hívnák meg a különleges Maros menti vadkalandokra. Faragó úgy fogalmazott, hogy „miénk ez az ország, hát akkor mi is élvezzük ki a javait."

– Bár jelent némi hátrányt, hogy lényegesen kisebb terület áll majd jövő tavasztól a rendelkezésünkre, de mondhatom: a lelei területek adottságai jóval kedvezőbbek, mint sok más nagyobb, egybefüggő vadászterület a kistérségben – fűzte hozzá a titkár.

– Az új társaság nem jelent konkurenciát, hiszen a mi területünk is több mint 13 ezer hektár, éltek a jogaikkal a lelei vadásztársaink, ehhez csak sok sikert kívánhatunk – fogalmazott a marosleleivel szomszédos földeáki vadásztársaság elnöke, Wéber János. A szakember még elmondta: jelentős különbségek adódnak a kistérség társaságainak földterületei között, ami meghatározza a gazdálkodás hatékonyságát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Free shopok Nagylaknál és Kiszombornál

Röszke és Horgos között már évek óta üresen állnak a vámmentes boltok épületei, viszont Nagylaknál… Tovább olvasom