Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Maroslele a megye Monokja

Maroslele - Maroslele 12 millió forintos közmunkaprogramot indít. A Makó melletti község elsőként csatlakozott a megyéből a monoki kezdeményezéshez.
– Nem várunk tovább a kormányzat intézkedéseire, mert úgy tűnik, semmi sem fog történni – indokolta Martonosi György, Maroslele polgármestere, miért indít a falu saját erőből, 12 millió forinttal finanszírozott közmunkaprogramot. Megírtuk: Maroslele volt az első Csongrád megyében, amely – igaz, akkor csak egy felhívással – csatlakozott az úgynevezett monoki kezdeményezéshez. Monokon azt az elvet hirdették meg, hogy segély csak azoknak járjon, akik hajlandóak érte megdolgozni – feltéve, hogy ezt az egészségük megengedi. Tavaly nyáron a Kurusa Tibor képviselő javaslatára elfogadott testületi döntést nem a segélyezésből adódó feszültség szülte, hiszen a múlt évben a 2200 fős településen csak 46 ember részesült rendszeres szociális segélyben. Egyszerűen azt szerették volna deklarálni, hogy nem helyes, ha dolgozni képes emberek munka nélkül jutnak jövedelemhez.

Közmunkások Maroslelén. Saját erőből. A szerző archív felvétele
Közmunkások Maroslelén. Saját erőből.
A szerző archív felvétele

Tavaly óta a körülmények annyit változtak Maroslelén, hogy a gazdasági válság miatt nőtt az állástalanok száma, a falu ugyanakkor nem kapott több segítséget. Most megpróbálnak két legyet ütni egy csapásra: olyan közmunkaprogramot indítanak, amelynek keretében egyrészt aki tényleg dolgozni szeretne, egy évre álláshoz juthat, másrészt az elmaradt fejlesztések egy részét valósítják meg.

12 millió forintos közmunkaprogramot indítanak a településen. A szerző archív felvétele
12 millió forintos közmunkaprogramot indítanak a településen.
A szerző archív felvétele

Martonositól megtudtuk: a 12 milliós keret egyik feléből az óvoda környékét teszik rendbe – többek között elbontanak egy épületet, megszépítik az udvart, parkolót alakítanak ki és utcai csapadékelvezetőt építenek –, a másik feléből különböző helyeken járdát építenek, árkokat tisztítanak, intézményi karbantartásokat végeznek el. Így 25 ember kap lehetőséget a munkára – valamennyien minimálbért dolgoznak majd. A falu költségvetése egyébként 315 milliós, a hiány idén várhatóan 25 millió forint lesz.

Olvasóink írták

  • 1. BrigAnti005 2009. február 21. 18:05
    „Azt hittem, hogy Lelén már nyár van, de ezek sajnos csak "a szerző archív felvételei"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árnyékolástechnika vagy parasztvakítás?

Szegvár - Évek alatt közel egymilliárd forintot vett át több mint negyven önkormányzattól a RoBa… Tovább olvasom