Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Maroslelén verne gyökeret a magyar–skót család

Maroslele - Bár a közös életet Ausztráliában kezdte, most visszatért Maroslelére az a fiatal magyar–skót házaspár, amelynek a faluban máig emlékezetes esküvőjéről annak idején lapunk is beszámolt. Azért költöztek ide, mert szeretnék, ha az azóta született két srác megismerné a magyar kultúrát, az itteni közvetlenebb, emberibb életstílust.
Bár az új életet a kenguruk földjén kezdte, néhány hónapja mégis a fiatalasszony szülőfalujába, Maroslelére költözött az a magyar–skót házaspár, amelynek különleges esküvőjéről majdnem pontosan öt évvel ezelőtt lapunk is beszámolt. Mint megírtuk, Molnár Zsuzsanna és Gordon Hay 2005. január első napján fogadott hűséget egymásnak a korábban Ausztráliában megtartott polgári szertartás után. A faluban mindmáig azért emlékeznek sokan a szertartásra, mert a vőlegény hagyományos skót viseletben, a Hay család színeiből szőtt címeres szoknyában állt az oltár elé, és mert kedves gesztusként magyarul mondta el esküjét. Zsuzsanna 13 évvel ezelőtt ismerkedett meg Gordonnal Dél-Ausztráliában, ahová a Pető-intézetben elvégzett tanulmányai után szólította konduktori munkája.

Miért költöztek Magyarországra? A most Hódmezővásárhelyen dolgozó, autista gyerekekkel foglalkozó Zsuzsanna azt mondja, mindenekelőtt azért, hogy két fiuk, a 4 éves Sámuel és az 1 éves Oszkár érezhesse, milyen a rokonok körülvevő szeretete, no meg, hogy legyen magyarságtudatuk. A fiatal édesanya azt mondja, noha mindkét gyerek ismeri a magyar nyelvet, a magyar kultúra olyan kincs, amit feltétlenül érdemes megtapasztalniuk – ahogyan azt is, mennyivel közvetlenebbek, barátságosabbak itt az emberek, mint Ausztráliában.

Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis Csongrád megyei településre. Fotó: Frank Yvette
Édes élet Maroslelén. A skót–magyar család Ausztráliát cserélte fel a kis
Csongrád megyei településre. Fotó: Frank Yvette

Nyolc hónapja költöztek Maroslelére, abba a házba, amit Zsuzsanna nagymamájától örököltek, és a gyerekek már egyre kevesebbet emlegetik régi otthonukat. Míg Ausztráliában jószerével a bevásárlás volt a család egyetlen szórakozása, itt, amíg az idő engedte, örömmel kertészkedtek például, és ismeretségeket kötöttek. Jól érzik magukat.

És hogy maradnak-e? A faluban sokan fogadták őket szeretettel vegyes kíváncsisággal, de voltak olyanok is, akik inkább tartózkodóan reagáltak. Zsuzsannának sikerült állást találnia, jól érzi magát a munkahelyén, lelkesen dolgozik, a vidékfejlesztő menedzser Gordont viszont egyelőre mindenhonnan elutasították, mondván, hogy túlképzett. Nem könnyű így – mondja Zsuzsanna, de hozzáteszi: bizakodnak, remélik, hogy sikerül gyökeret ereszteniük.

Olvasóink írták

 • 11. gordonhay 2010. január 30. 13:59
  „Zsuzsanna Molnar contact
  www.hangolangol.hu

  info@hangolangol.hu”
 • 10. renee 2010. január 27. 09:08
  „Na ha nekem lenne lehetőségem kiköltözni Ausztráliába, én nem hiszem, hogy lecserélném Maroslelére!”
 • 9. hajosinas 2010. január 27. 07:33
  „Érezzék jól magukat mindannyian e kis hazánkban.Kivánok nekik kitartás,jó egészséget és sok sikert az új környezetben.Azért itt is lehet élni. Gondolom, a fiatalasszony ezt legalább úgy tudja mint én.Bízom benne,hogy akik tehetnek az apuka érdekében valamit, nem szalasztják el a lehetőséget.Mert azért biztosan sokat tanulhatunk mi magyarok is tőle.Hozhat ő új színeket a mindennapi életünkbe.”
 • 8. Nostradamus 2010. január 27. 07:19
  „Ilyet szívesen olvasok. Meg akarják ismertetni a gyerekeikkel a magyar kultúrát, magyarságtudatra akarják nevelni őket. Ez nagyon szép. Ajánlom figyelmébe minden külföldre szakadt hazánkfiának, akik már csak fanyalogva beszélnek a szülőhazájukról: így is lehet.”
 • 7. rozator 2010. január 27. 06:59
  „A környéken jó gabonaföldek vannak! A whisky gabonából készül! Itt egy képzett skót! Találjatok ki valamit!”
 • 6. viro 2010. január 26. 23:03
  „Ennél jobb helyet nem találtak? <moderálva>”
 • 5. Anyádlóháton2 2010. január 26. 18:48
  „Szívből kívánom, hogy találják meg itt a számításaikat és érezzék jól magukat ebben az alföldi falucskában. Ha én lennék Maroslele polgármestere, biztosan találnák valami munkát ennek a fiatalembernek. A Skót kultúra, a Skót történelem és a Skót emberek önzetlen és tisztességes (óriási érték manapság Magyarországon!!) mivolta nagy előnyt jelentene a falu polgárainak. Keresném a lehetőségeket és ehhez a fiatalember Skót gyökerei nagyon megfelelnének. Az sem utolsó szempont, hogy vidékfejlesztő menedzser, tehát tudna pár építő jellegű ötletet vinni a falu életébe. Tudom miről beszélek, mert én immár több éve itt élek a szoknyás férfiak földjén és nap mint nap tapasztalom, hogy nagyszerű emberek a Skótok.”
 • 4. kekeczke 2010. január 26. 16:37
  „nahát ! ! !”
 • 3. magyarok 2010. január 26. 12:55
  „Sok sikert nekik és egészséget!”
 • 2. lugas6 2010. január 26. 11:12
  „Lehetetlen, hogy Szegeden akár a város vezetésének, vagy az egyetemnek is ne lenne szükség e egy ilyen végzettségű szakemberre. Ha mást nem de akár angol-skót lektorként is lehetne alkalmazni. Ismerek egy DAVID DURHAM nevű úriembert, aki angol létére Szegeden alapított családot és már 40-éve él itt, akinek 2009 decemberében a rektor kitüntetést adott.”
 • 1. azigazitrebitsch 2010. január 26. 09:21
  „No igen,ha a maroslelei polg .hivatalban,most okos emberkék ülnek ,a falu nagy lehetőség előtt áll.
  A pálya olyan közelségbe hozza Szegeddel őket,amit ha ügyesen,( pl telkek osztásával ,emberi léptékű helyi adókkal ) kiaknáznak,igen sok emberkét késztetnének az oda költözésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idő előtt kezdett aggódni a képviselő

Nagy üzlet a makói szemét: háromszor is megtámadták a hulladékszállításra kiírt közbeszerzést a pályázók. Tovább olvasom