Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Márta Jáva szigetén

Makó - Makói származású az a fiatal festőnő, Kiss Márta, akinek egzotikus színvilágú képei most a József Attila Múzeumban láthatók.
Édesapja még Makón élt, ő már Budapesten született, festményei viszont egzotikus tájak színvilágát idézik – ő Kiss Márta, akinek a hétvégén nyílt kiállítása a József Attila Múzeumban. A 35 esztendős művész képei nem véletlenül sugallnak távol-keleti hangulatot. Egy ösztöndíjnak köszönhetően két és fél éven át tanulmányozhatta a jávai kultúrát, és noha muzsikálni akart tanulni, ott sem tudta letenni az ecsetet. A sokoldalú, fotózással is művészi szinten foglalkozó fiatal alkotó egyébként eredetileg restaurátornak tanult, diplomát is ebből szerzett, de amikor néhány hónapig az Egyesült Államokban, Chicagóban élt, úgy döntött, festeni fog.

Makói kiállítását szeretettel fogadta a város. Édesapja és nagyszülei révén – akik az egykori Deák-iskolához kötődtek, nagyon sok ismerős jött el a megnyitóra – a közönséget Csikós Ella filozófiatörténész köszöntötte megnyitóval. A képek nem csak önmagukban, de címeikkel is figyelemre méltóak. Az egyiken például egy idősebb úr olvas újságot, arcán döbbenet, mellette egy kislány hegedül, az alkotás címe pedig: Egy újabb terrortámadás, vagy csak a cisz ment mellé? Kiss Márta azt mondja: a humor komoly dolog, enélkül még festeni sem lehet...

Jáva szigetére utazott, hogy zenét tanuljon. A szerző felvétele
Jáva szigetére utazott, hogy zenét tanuljon.
A szerző felvétele

És hogy mik a tervei a máris számtalan egyéni és önálló kiállítással büszkélkedő, díjakat nyert, albummal rendelkező és munkáit könyvek illusztrációiként is viszont látó fiatal művésznek? Frissen akarja tartani alkotókedvét, fejlődni, tanulni szeretne. Három festménye fejben most is készen van. Egyébként azt vallja, nem is a képek az igazán izgalmasak a számára, hanem az a folyamat, amíg egy-egy ötlet megszületik benne, majd az alkotás folyamata, amíg a mű elkészül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos kitüntetés a makói tanárnőnek

Makó - Évente mindössze tíz pedagógus kaphatja meg a 300 ezer forintos pénzjutalommal is járó Karácsony Sándor-díjat, melynek egyik kitüntetettje a makói Kónyáné Miklós Erzsébet. Tovább olvasom