Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Márton István a Polgári Szóról

Egyelőre nem tudni, meddig tart még az eljárás a Makón kiadott Polgári Szó kapcsán. Márton István, a város rendőrkapitánya lapunknak nyilatkozott az esetről, a rendőrségi közleményben pedig az áll: fokozott ügyészi felügyeletet jelentettek be az ügyben.
A most Makón folyó rendőrségi eljárás az ügyészség utasítására, a sajtótörvény alapján indult állampolgári bejelentésre – nyilatkozta lapunknak a városi rendőrkapitány, Márton István alezredes a Polgári Szó című kiadvány kapcsán. Ahogy arról többször írtunk, Martonosi György fideszes országgyűlési képviselő két munkatársát gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, mert nem jelentették be, hogy ezt a lapot kiadják. A honatya a múlt héten arról beszélt, a rendőrség baloldali nyomásra cselekedett.

– A sajtótörvény, amelyet a rendszerváltozás óta többször módosítottak, világosan megszabja azokat a kereteket, amelyek között sajtótermék kiadható – mondta a rendőrkapitány. Az időszaki lapok kiadását előzetesen be kell jelenteni. – Nem cenzúráról van szó, hanem adminisztratív, regisztrációs eljárásról – magyarázta a kapitányságvezető. Szempont például, hogy nem jelenhet meg két lap azonos címmel. Ha a sajtóterméket kiadni szándékozók bejelentése megfelel az alaki követelményeknek, a lap kiadásának nincs akadálya és az abban megjelentek tartalmát sem vizsgálják.

Jelen esetben viszont a gyanúsítottak elmulasztották a regisztrációt – tudtuk meg Márton Istvántól. A Polgári Szó ügyének egyik kulcskérdése az, hogy valóban sajtóterméket állítottak elő és terjesztettek a gyanúsítottak, vagy – mint ahogy mondják – csupán röplapokat, amelyek kiadása nincs engedélyhez kötve. A kérdés eldöntését a sajtótörvény a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumára bízza a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján – mondta Márton István. Ami a Polgári Szót illeti: a Makói Rendőrkapitánysághoz már megérkezett az illetékes minisztérium állásfoglalása, mely szerint a kiadvány időszaki sajtóterméknek minősül.

Azt, hogy a rendőrségi eljárás meddig tarthat még, egyelőre nem lehet tudni – mondta a kapitány. Miután az ügy bíróság elé kerül, a vádlottak pénzbüntetés kiszabására számíthatnak – mértékének meghatározását a törvény a bíróra bízza.


Rendőrségi közlemény

M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: „A Makói Rendőrkapitányság állampolgári bejelentés alapján – az ügyészség véleményét kikérve, és a nyomozás elrendelésére vonatkozó utasítását követve – büntetőeljárást folytat sajtórendészeti vétség megalapozott gyanúja miatt egy makói és egy Makó környéki lakos ügyében. A rendelkezésre álló adatok szerint úgy készítettek és terjesztettek időszaki kiadványt, hogy előzetesen nem tettek eleget – a hatályos sajtótörvény szerint megkívánt – bejelentési kötelezettségnek, és ezzel törvényt sértettek.
A nyomozás folyamán sor került a tanúk és a gyanúsítottak kihallgatására, házkutatásra, továbbá tárgyi bizonyítási eszközök beszerzésére, valamint az eljárás alá vontak daktiloszkópiai és fényképnyilvántartásba vételére. E törvényi kötelezettségét a nyomozó szerv a kihallgatásról készült jegyzőkönyvek felvételét követően teljesítette. Az ujjnyomatok rögzítésére, valamint a fényképezésre tehát nyilvánvalóan akkor került sor, amikor már mindketten az eljárás gyanúsítottjai voltak. A nyomozás korábbi szakaszában tanúként történő kihallgatásukra nem került sor, ennek valódiságát az ügyben keletkezett iratok minden kétséget kizáróan igazolják. Az ügyben országgyűlési képviselő kihallgatására nem került sor.
Az eljárás alá vontak egyike a törvényben biztosított jogosultságánál fogva ellenvetéssel, valamint panasszal élt a személyét érintő nyomozási cselekményekkel szemben. Az ellenvetést a jogkörében eljáró nyomozó szerv, illetve a panaszt a Makói Városi Ügyészség – mint alaptalant – elutasította. A városi ügyészség a helyi rendőrkapitányságtól az ügy iratait bekérte és fokozott ügyészi felügyeletet jelentett be. Az iratokat tanulmányozva további nyomozási cselekmények végrehajtására adott utasítást. Az ügyészi szempontok soron kívüli teljesítése után a makói rendőrkapitányság az iratokat az ügyészségnek visszaküldi.
Az eljáró nyomozó szervet soha senki és semmi, semmilyen módon nem befolyásolta. A rendőrség hivatalos eljárása során a törvényeket alkalmazta és alkalmazza, nem pedig alkotta és alkotja. A büntetőeljárás megindításának törvényes indoka nem a megjelentett időszaki lap tartalma, hanem a büntetőtörvény és a sajtótörvény szabályainak megsértése volt." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégymilliárdot költenek a makói szennyvíz elvezetésére

Kedvezményekkel szeretné meggyőzni a vállalkozásokat a Makó és Térsége Víziközmű Társulat arról,… Tovább olvasom