Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Martonosi és Bánfi másképp gondolja

A sajtószabadságot, a sokoldalú tájékozódáshoz való jogot és a közakaratot is sérti, hogy információit nem teszi közzé a makói térség ingyenes önkormányzati hetilapja – állítja Martonosi György ellenzéki parlamenti képviselő. A lap felelős kiadója, Bánfi Margit arra hivatkozik: a Makó és Térsége alapítása óta csak önkormányzati információkat közöl.
Martonosi György nehezményezi, hogy nem kap megjelenési lehetőséget az újságban Fotó: Szabó Imre
A fideszes honatya Martonosi György képviselői fogadóóráiról szeretett volna hírt adni a Makón és a térség falvaiban ingyenesen terjesztett, péntekenként megjelenő újságban, illetve a munkájával kapcsolatos egyéb híreket, információkat szerette volna közzétenni. Ennek érdekében levelet írt a felelős szerkesztőként feltüntetett Bánfi Margitnak, Makó jegyzőjének – ő azonban egy kétoldalas levélben elutasította kérését.

A honatya lapunknak elmondta: úgy gondolja, a jegyző politikai nyomásra utasította el, szerinte ez törvénysértő. Diszkriminatívnak tartja, hogy miközben majdani MSZP-s képviselőjelölt-társa, a makói polgármester rendszeresen helyet kap a lapban, őt ez a lehetőség nem illeti meg. Úgy véli, ezzel nemcsak a sajtószabadság sérül, de az emberek sokoldalú tájékozódáshoz való joga, valamint a közakarat is – hiszen a parlamenti képviselő éppúgy választott tisztségviselő, mint a polgármester. Mindezt Martonosi György különösen azért tartja súlyos problémának, mert a minden háztartásba eljutó Makó és Térsége közpénzekből jelenik meg: nem csak a makói adóforintokból, de éppen mostantól a Belügyminisztérium támogatásával is. A tárca a közelmúltban a térségi feladatokat is szolgáló tájékoztató hetilap kiadására tizennégymillió forintot adott.

A felelős kiadóként jegyzett Bánfi Margit visszautasította, hogy itt bármiféle politikai nyomásról lenne szó. Mint elmondta, az 1997-ben alapított, előbb makói, idéntől pedig térségi lap a városi képviselő-testület, illetve immár az érintett önkormányzatok polgármestereinek közös döntése alapján a helyhatóságok hatáskörébe tartozó híreket, információkat közli. Martonosi György kérése emiatt nem teljesíthető. A jegyző hozzátette: a lapot köztisztviselők írják, akik feladatukat politikától mentesen végzik, és ez a politikamentesség jellemzi az újságot is.

Martonosi György ettől függetlenül továbbra is úgy gondolja, sérti a demokráciát az, hogy a térség tizennégyezer szavazattal megválasztott parlamenti képviselője nem jelenhet meg a térség lapjában. Ezért levelet készül írni a települések polgármestereinek, illetve a belügyminiszternek, tudakolva: egyetértenek-e a makói gyakorlattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédvita a szigetelésről

Egy régi épület nagyjából nyolcméteres falszakasza miatt áll haragban egymással Makón két szomszéd:… Tovább olvasom