Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Más hitelét törlesztik Nagyék

Nemrégiben végrehajtó jelentkezett egy makói családnál egy több- milliós hitel miatt, amit nem ők vettek fel – hanem Nagy Jánosné volt veje, még mielőtt elvette volna a lányát. Az asszony szerint rossz a törvényi szabályozás. Úgy tűnik azonban, a baj gyökere inkább a pontos vagyonmegosztás elmaradása volt.
A hitel, ami miatt Nagyékhoz becsöngetett a végrehajtó, négymillió forintos volt. Nagy Jánosné egykori veje vette fel, s miután a törlesztés elmaradt, a bank a férfi és volt felesége közös tulajdonú házára táblázta rá az adósságot – panaszolta el szerkesztőségünkben a makói asszony. A történet érdekessége, hogy az exférj a kölcsönt még két évvel az előtt vette fel, hogy Nagy Jánosné lányát feleségül vette volna. A kölcsönről egyébként mélyen hallgatott még azt követően is, hogy két évi együttélés után kilépett a család életéből – Nagyék a hivatalos levelekből szereztek róla tudomást.

A rokkantnyugdíjas Nagyné és lánya, aki a válás óta egyedül neveli négy és fél éves kislányát, kétségbe van esve. Felháborítónak tartják, hogy olyan adósság miatt kerültek lehetetlen helyzetbe, amihez valójában semmi közük. Nagy Jánosné lapunknak elmondta: nem érti, ha létezik a házasság előtti külön vagyon intézménye, miért nem kezelik külön az esküvő előtt, a házastárs tudtán kívül felvett hitelt is? Lányának és az egész rokonságnak – mert természetesen az egész család összefogott, hogy segítsen – most havi több tízezer forintos törlesztés szakadt a nyakába, pedig volna mire költeniük a pénzt: a ház, amiben immár a szülők is laknak, és amit eredetileg az ifjú pár vásárolt, ugyancsak kölcsönből, felújításra szorulna.

Megpróbáltuk megkeresni az egykori férjet is; szerettük volna megtudni, miért nem vállalja magára az adósságot, ám nem jártunk sikerrel. Volt anyósa elmondásából mindenesetre úgy tudjuk: azt mondta, édesanyja részére vette fel a hitelt, és nem tudott róla, hogy ő nem törlesztette, egyébként pedig nincs miből fizetnie az esedékes részleteket. Nagy Jánosné azért kereste fel a szerkesztőségünket, hogy felhívja a figyelmet a hasonló esetek elkerülése érdekében, illetve hogy elmondja: úgy gondolja, rossz és igazságtalan a vonatkozó törvényi szabályozás.

A lapunk által megkérdezett makói ügyvéd, Kotroczó Béla az esettel kapcsolatban, általánosságban elmondta: a házasfelek házasság előtt felvett hitele nem válik közös tartozássá, és azért a házasság után maradó közös vagyonnak is csak a férjre eső részét lehet végrehajtás alá vonni. Amennyiben a közös házat hitelből vették, és a férj a rá eső részt nem törlesztette, vagy például elmulasztja a gyermektartás fizetését, ezt is le kell vonni belőle, és így kell megosztani a vagyont. A közös házat csak akkor vonhatják végrehajtás alá, ha a válást követően elmulasztották a vagyon megosztását.

Mint utóbb kiderült, a bajt éppen ez okozta: a válás után ugyanis a fiatalok megfeledkeztek a vagyonmegosztásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón marasztalnák a szolgáltatókat

Kedvezményes bérleti díjakkal próbálja Makón tartani az irodájukat megszüntető nagyszolgáltatókat a… Tovább olvasom