Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Médiaünnep Makón

Makó - A salgótarjáni Puszta Szilvia és a pécsi Apró Annamária kapta meg tegnap Makón az ország első, félmillió forintos pénzjutalommal járó diák-Pulitzer díját. A nagy érdeklődéssel kísért médiaünnepen a tömegtájékoztatás hazai jeles személyiségei tartottak előadást.

Baló György, a Magyar Televízió kulturális igazgatója, Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Vitray Tamás, Albert Györgyi, Jakupcsek Gabriella, Uj Péter újságíró és Szetey András, lapunk főszerkesztője – e nevek fémjelezték a Makón tegnap megtartott médiaünnepet. A konferenciával egybekötött gála keretében, hazánk médiatörténetében először adták át a Pulitzer Szülővárosának Díját, amit a város önkormányzata alapított.

A nagyszabású rendezvénynek a Korona Szálló háromszáz személy befogadására alkalmas díszterme adott otthont. Az érdeklődés azonban akkora volt, hogy sokan az ajtókon kívül rekedtek.

Hazánk minden részéből érkeztek fiatalok, hiszen a díjra középiskolások és felsőoktatásban tanuló diák és kezdő újságírók pályázhattak. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre Makóról és a környező településekről.

A döntnökök

Zsűri komoly szakmai szempontok alapján bírálta el a 68 pályázó több mint 250 pályaművét. A kuratórium tagja volt Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Baló György, az MTV kulturális igazgatója, Eötvös Pál, a MUOSZ elnöke, Vince Mátyás, az MTI elnöke, Pálffy István, az MTV Híradó műsorvezetője, Bárándy Péter, a Magyarországi Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kurátora, Vámos Miklós író, Szetey András, lapunk főszerkesztője és Csillag András Pulitzer-kutató.

– Nagyon fontos számunkra a makói Pulitzer József emlékének ápolása, és sokak munkájának eredménye, hogy végre elérkezett a nap, amikor itt, a sajtócézár szülővárosában adják át a tehetséges diákok, pályakezdők részére alapított díjat – mondta Buzás Péter polgármester, aki köszöntőjében a távolról jött vendégeknek röviden bemutatta Makó múltját és jelenét. Az ünnepséget Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára nyitotta meg, aki tolmácsolta Hiller István üdvözletét. A díjat elnyerők számára a Pulitzer-szobrocska mellé átadott félmillió forintos bankbetétet a miniszter ajánlotta fel. Arató Gergely kiemelte: dicséretes, hogy Makó vállalja nagy szülötteinek, köztük Pulitzer emlékének ápolását.

Az emléknap és az ünnepség levezető elnöki posztját Baló György vállalta, aki elmondta: a díj nem másról, mint a média-utánpótlás neveléséről szól. Hangsúlyozta: az írott és az elektronikus sajtó számára is létfontosságú a tehetséges újságírók nevelése.

A médiakonferencia első felszólalója Jakupcsek Gabriella Pro-Európa díjas újságíró volt, aki televíziós tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel, hangsúlyozva, hogy a nézők túlságosan is nagy szerepet szánnak életükben, véleményformálásukban a televíziónak. A prezentáció tulajdonképpen beszélgetéssé alakult át, bárki kérdezhetett az előadótól. Az egyik pályázó, Hegedűs Gabriella például az tudakolta, hogy a show-szereplés mennyiben formálja át a moderátor személyiségét. Nem szokványos hangvételű előadást tartott Uj Péter, az index.hu hírportál főszerkesztője, aki a média fejlődésének forradalmi lehetőségeire mutatott rá. A sztárinterjúk világáról beszélt Albert Györgyi, kiemelve a sztárság hátulütőit is. Fergeteges előadást tartott Vitray Tamás, aki fél évszázados médiatapasztalatainak gyöngyszemeit osztotta meg a hallgatókkal.

A díjat Buzás Péter és Arató Gergely együtt adta át. A középiskolások kategóriájában a Salgótarjánban élő, és a Bolyai gimnázium 11. osztályába járó Puszta Szilvia nyert, aki érzékletesen mutatta be írásában Hollókőt. A felsőiskolások kategóriájában a pécsi Apró Annamária kapta meg a díjat, aki a pécsi egyetem harmadéves francia–kommunikáció szakos hallgatója. Nyertes írásának címe: Kattvent. A zsűri Nagy Bianka pályázónak különdíjat ítélt Tovarisi Konyec című pályaművéért.

A díjátadást követően a résztvevők virágot, koszorút helyeztek el Pulitzer makói szobránál.

Kattvent, Múlt és jelen

Egyelőre csak fontolgatják a médiakarriert az újdonsült Pulitzer-díjas diákok. A pécsi egyetemre járó Apró Annamária írásai az Univ Pécs-ben jelennek meg. – A főszerkesztőm biztatására neveztem a pályázatra, nagyon örülök az elismerésnek – fogalmazott Annamária, akinek nyertes, Kattvent című írása szatirikusan mutatja be a minden emberitől elidegenedett, egyedül a fogyasztásra koncentráló karácsonyvárást. A félmilliós díjat feltehetően a jövő félévre tervezett francia tanulmányútján fogja elkölteni. Valóságos jelzőorgiával írta le Hollókőn tett látogatása során szerzett élményeit a salgótarjáni gimnazista, Puszta Szilvia, akinek egy tavalyi médiatábort összegző kiadványban jelent meg a Múlt és Jelen kéz a kézben című írása. Elmondta: bár a díj nagy öröm számára, nem jelenti feltétlenül azt, hogy újságíróként akar majd dolgozni. A félmilliós díjnak pedig, mint azt mondta, egyelőre a bankszámláján a helye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: kijavított úttest Makón

Makó - Ígéretének megfelelően tegnap reggelre véglegesen kijavította a Csongrád Megyei Közútkezelő… Tovább olvasom